Film o Todoriću

SVI SU LUDI ZA GAZDOM Nacionalne televizije “potukle” se oko filma od kojeg su do jučer bježale

Siniša Pavić

– RTL se javio krajem prošlog tjedna. Jutros su zvali i svi drugi – kratko nam reče jučer Juričan



Na programu RTL-a sinoć i film Darija Juričana „Gazda“. Točka na i dobrog dana za RTL s obzirom da su priopćili kako su baš oni prvi donijeli jutrom vijest o uhićenjima u aferi Agrokor.


Nakon šest mjeseci koliko je film o Agrokoru i Ivici Tododriću, odnosno film o mehanizmima funkcioniranja ove države, bio u ponudi, nakon šest mjeseci koliko ga nitko nije želio emitirati, pogotovo ne javna televizija i njoj konkurentske komercijalne televizije s nacionalnom koncesijom, RTL televizija je bila najbrža.


No, prava je priča činjenica da su u ponedjeljak „Gazdu“ na svom programu htjeli baš svi. Trebala su tako početi hapšenja pa da „Gazda“ bude materijal za prikazivanje.




– RTL se javio krajem prošlog tjedna. Jutros su zvali i svi drugi – kratko nam reče jučer Juričan.


Podsjeća kako je film bio u ponudi svim televizijama šest mjeseci, kako je poglavito nuđen javnom servisu, ali se sve do jučer ujutro nitko s javne televizije nije autoru javio. Pače, Juričan je aktualnom ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i slao otvoreno pismo, emitiranje „Gazde“ peticijom su tražili GONG te brojen sindikalne udruge. S HRT-a je tada stizala poruka da film prvo mora proći natječaj, javni poziv za otkup dijele vanjske produkcije. I to su autori filma učinili, prijavili se na natječaj ima dva mjeseca, ali dok se čekaju rezultati natječaja institucije su počele raditi svoj posao. RTL je, kaže Juričan, bio brži, fer i korektan.


Pravo na emitiranje filma za Hrvatsku tako ima RTL. Film kojeg su na premijere održanoj prije malo više od godinu dana od silnih političara došli pogledati tek zastupnici Mosta, čini se da je uhićenjima dobio pravo građanstva. Vrijedi zato podsjetiti da ga je prvi emitirao kabelski „Klasik TV“, a onda Al Jazzera. Pitali smo Juričana i je li najnoviji tijek događanja nosi autorima kakvu, takvu satisfakciju.


Nikakvu, na to će Juričan. Stvarnost je, kako nam reče, nekoliko milijuna puta veća od onog što je film naznačio. Zadovoljštine nema ni u tome što sada svi hoće film kojeg prije šest mjeseci nije htio nitko. Stoga se pametno već sada zapitati čeka li sličan sudba i novi Juričanov film i njegove junake, hoće li također biti nevoljen dok ne krenu uhićenja!?


Jer, kako nam reče, novi film će uskoro i tema mu je dakako privatizacijsko doba, to „zlatno doba hrvatskog istraživačkog novinarstva“.