Zagrebački poduzetnik otkriva

SUKOB U NOVOJ STRANCI ‘Sve konce vuče Hasanbegović, Esih se rasplakala zbog koalicije s Bandićem’

Dražen Ciglenečki

Foto Borna Filić / PIXSELL

Foto Borna Filić / PIXSELL

Nažalost, šef je Hasanbegović i sve se događa po njegovim nalozima. Bruna mi je djelovala iskreno, ali ne može se othrvati Hasanbegovićevom pritisku, priča zagrebački poduzetnik Martin Babić, koji je bio kandidat na 11. mjestu liste Brune Esih te jedan od inicijatora kandidature Esih za gradonačelnicu



ZAGREB Zagrebački poduzetnik Martin Babić bio je među inicijatorima kandidature Brune Esih za gradonačelnicu. Iz HDZ-a je izbačen zato što je bio na 11. mjestu njezine izborne liste. Ali, u potpunosti je prekinuo sve kontakte s Brunom Esih, kao i Zlatkom Hasanbegovićem, nakon što su njih dvoje odlučili koalirati s Milanom Bandićem. Toliko ga je to ogorčilo. Babić nam je jučer potanko ispričao kako je startala ova nova politička inicijativa i zašto se on s njima razišao.


– Pratio sam Brunino javno djelovanje, a kad je na parlamentarnim izborima prošle godine došla na HDZ-ovu listu, s nekolicinom članova stranke otišao sam na njezin skup na Knežiji. Procijenili smo da je ona skroz u redu i odlučili smo joj pomoći da dobije što više preferencijskih glasova kako bi preskočila Davora Božinovića, koji je bio peti na listi, i ušla u Sabor. U tu smo svrhu formirali grupe po prvoj izbornoj jedinici, odradili kampanju i Bruna je, vjerujem zahvaljujući i nama, osvojila saborski mandat.


Redoviti sastanci


Međutim, tu se ta politička priča nije završila.




– Dva mjeseca nakon izbora, 10. studenog, nas deset, uključujući Brunu i Hasanbegovića, sastali smo se u mojoj kući. Dogovoreno je da će se ona kandidirati za gradonačelnicu Zagreba i imati nezavisnu listu za Gradsku skupštinu. Računali smo na četiri, pet mandata, a glavni je cilj bio onemogućiti Bandića da dalje upravlja Zagrebom. Bruna se zaklela da nikad neće surađivati s Bandićem, a s tim se složio i Hasanbegović. Od tada smo se redovito sastajali.


Foto Nenad Reberšak


Foto Nenad Reberšak



Babić tvrdi da se sve tu skupa odvijalo u najboljem redu, dok Hasanbegović odjednom nije poželio biti na izbornoj listi.


– Bruna je već bila složila listu, poštujući i Hasanbegovićeve prijedloge, pa je tako njegova Ana Lederer bila na drugom mjestu. Ali, onda je Hasanbegović, posljednjeg dana roka za predaju lista, htio sve ispremiješati. Svi mi kandidati pozvani smo tu večer u Frankopansku ulicu, u prostorije izbornog stožera koji je nas desetak vlastitim novcem opremilo. Pitao sam Brunu je li istina da Hasanbegović ne dopušta predaju liste koju je ona kreirala, u suzama mi je potvrdila da je tako. Zamolila me da ne pravimo nered jer postoji opasnost da listu ne predamo na vrijeme. Stigao je i Hasanbegović i inzistirao da on bude na drugom mjestu, a Ana Lederer na trećem.


Uglavnom, uspio je u svemu, još je i svojeg Tomislava Jonjića progurao na četvrtu mjesto, umjesto Krešimira Kartela. No, to Hasanbegoviću nije bilo dosta i tražio je da on ide predati listu, vjerojatno se bojao da će ga Bruna izigrati i u Gradskom izbornom povjerenstvu predati onu svoju listu.


Solidan prolaz


Nekako je ta neugodna situacija sanirana i krenula je službena kampanja. Babić ističe da ju je na svojim leđima iznijelo 25 ljudi.


Bruna Esih vrlo je solidno prošla na izborima, a njezina lista osvojila je pet mandata. Ispostavilo se da bez njih Bandić i HDZ ne mogu formirati većinu u Gradskoj skupštini.


– Došli su mi neki naši ljudi 22. svibnja i rekli mi da se priča da ćemo ići u koaliciju s Bandićem. Sjećam se da sam im kazao da je izdajnik svatko tko to napravi. Ja nisam bio zainteresiran ni za kakve pozicije, jedino me zanimalo da Zagreb prestane biti leglo kriminala. Na prvom idućem susretu s Brunom izravno sam je pitao jesu li točne informacije o suradnji s Bandićem i ona mi je, pred pet, šest ljudi, odgovorila da to nije istina, da ona to ni za što na svijetu ne bi učinila. Čak mi je rekla, citiram: »Ni pod cijenu preimenovanja Trga maršala Tita neću u koaliciju s Bandićem. Da su htjeli skinuti tu ploču, već su mogli, a i sada, ako žele, imaju dovoljno ruku bez nas«. Da se razumijemo, ja sam svakako za to da se ploča s Titovim imenom makne. Ali, ta ploča ne može biti prioritet i razlog za koaliciju s Bandićem.


Međutim, sve je vodilo upravo ovakvom raspletu.


– Hasanbegović je poslije izbora izjavio da je HDZ pobijedio iz birtije. Time je popljuvao sve nas koji smo radili u kampanji. Pitao sam Brunu je li pročitala u tu izjavu, rekla je da je i da je plakala cijelu noć. Prestani plakati, kazao sam joj, i postani šef. Nažalost, šef je tu Hasanbegović i sve se događa po njegovim nalozima. Hasanbegović je od početka htio koaliciju s Bandićem kako bi uhljebio svoje ljude. Bruna mi je djelovala iskreno, ali ne može se othrvati Hasanbegovićevom pritisku.


Unatoč iskazanom nezadovoljstvu pregovorima s gradonačelnikom Zagreba, Babić je dobio poziv da se pridruži osnivanju stranke Nezavisni za Hrvatsku.


– Sms porukom su pozvali mene i članove moje obitelji da se dođemo upisati među utemeljitelje stranke. Odbio sam to. Poslao sam Bruni sms da ne želim sudjelovati u njezinoj veleizdaji, a ona mi se porukom zahvalila na suradnji. Sretno im bilo, ali bez mene. Nije meni do vlasti, nego do principa.