Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Radnici uznemireni

STRAH U SISKU Sekulić o gašenju proizvodnje u Rafineriji: ''Zbunjuje izostanak jasne reakcije Vlade''

STRAH U SISKU Sekulić o gašenju proizvodnje u Rafineriji: ''Zbunjuje izostanak jasne reakcije Vlade''
STRAH U SISKU Sekulić o gašenju proizvodnje u Rafineriji: ''Zbunjuje izostanak jasne reakcije Vlade''
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2018. u 18:34 2018-12-20T18:34:00+01:00

 Vijest o gašenju proizvodnje u sisačkoj Rafineriji, iako očekivana, među zaposlenicima je u četvrtak izazvala uznemirenost, a glasnogovornik Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić je rekao kako s tim uvezi »zbunjuje izostanak jasne reakcije Vlade«.
U Stožeru za obranu Rafinerije i rafinerijskim sindikatima ističu kako su navedeni argumenti za prekid proizvodnje neuvjerljivi i jednostrani.
Kako je rekao Sekulić, nije ih iznenadila vijest o prekidu proizvodnje u Sisku. »To je samo potvrda naše tvrdnje kako je riječ o neprijateljskom preuzimanju Ine od MOL-a. Zbunjuje nas, međutim, izostanak jasne reakcije Vlade, čiji su predstavnici u nekoliko navrata najavljivali kako će se zauzeti za nastavak proizvodnje i opstojnost sisačke Rafinerije«, rekao je za Hinu povjerenik Sindikata »Nova solidarnost« i glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić.

On je za sutra najavio susret branitelja Rafinerije na kojem će biti riječi i o budućim postupcima branitelja, sindikata i Stožera.
Budući da je Vlada Republike Hrvatske drugi najveći suvlasnik Ine, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je 5. listopada, na temelju rasprave na Gradskom vijeću, uputila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću pitanje o statusu Rafinerije nafte.

Gradonačelnica je, među ostalim, upitala premijera ima li MOL njegovu suglasnost o prekidu proizvodnje u Sisku. Ako ima, kakvi su planovi za proizvodnju, skladištenje i transport sirove nafte iz Strušca i okolnih naftnih polja iz kojih se sirova nafta prirodnim padom transportira u sisačku Rafineriju, gdje se prerađuje u derivate.
»Smatram da se problemom gašenja proizvodnje treba baviti sada, a ne čekati da se to dogodi pa se baviti teškim i nesagledivim posljedicama«, zaključila je gradonačelnica u dopisu iz listopada ove godine koji je danas proslijedila i novinarima.

U odgovoru od 21. studenoga ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ističe kako Vlada s ključnim dionicima intenzivno radi na implementaciji rješenja. Također navodi, vezano uz izjave o zatvaranju Rafinerije Sisak sljedeće godine, da MOL takvu odluku ne može donijeti jednostrano, bez dogovora s Vladom Republike Hrvatske. Na kraju ističe da je prioritet održavanje zaposlenosti u županiji te kako je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike cilj skrbiti za sve strateške državne interese te aktivno motriti kretanja na tržištu koja se odnose na tvrtke od nacionalnog značaja.

Gradonačelnica Ikić Baniček u današnjem priopćenju navodi i da je ministar Ćorić, odgovarajući na pitanje novinara uoči današnje sjednice Vlade o transformaciji poslovanja u Sisku, rekao kako su Uprava i Nadzorni odbor poduprli poslovni plan Ine za 2019. godinu. Na pitanje znači li to kraj »rafinerijskog biznisa u Sisku«, ministar Ćorić je odgovorio da je »transformacija poslovanja u Sisku promišljena na razni menadžmenta Ine« te kako drži da je to jednostavno put kojim Ina treba ići, prenijela je gradonačelnica u priopćenju koje je zajedno s faksimilima svoje prepiske s Vladom danas uputila novinarima

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.