Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Freedom house

STANJE SE POOGORŠAVA: Hrvatska je slobodna država, ali demokracija u njoj degradira

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2019. u 12:55 2019-02-06T12:55:49+01:00

Što se tiče hrvatskih susjeda, jedino se Slovenija s 94 bodova smatra slobodnom, dok su Srbija (67), Bosna i Hercegovina (53), Crna Gora (65) i Mađarska (70) djelomično slobodne.

ZAGREB - Hrvatska je slobodna država, ali demokracija u njoj degradira, pokazalo je godišnje izvješće Freedom Housea, organizacije koja procjenjuje stanje demokracija diljem svijeta i zaključuje kako se ono pogoršava već 13. godinu zaredom.

Freedom House je američka nevladina organizacija koja se bavi istraživanjem i podupiranjem demokracije, slobode i ljudskih prava u svijetu. Prema njoj, najveću razinu slobode u 2019. postigle su Norveška, Švedska i Finska (sa 100 od 100 bodova), a slijede ih države poput Nizozemske i Kanade (99), Australije i Irske (98).

Organizacija mjeri 25 indikatora poput političkih prava, građanskih sloboda, političkog pluralizma, slobode vjeroispovijesti, individualnih prava i drugih faktora.

Tom metodologijom najneslobodnijom državom pokazala se Sirija, a slijede ju Južni Sudan, Eritreja, Turkmenistan, Sjeverna Koreja, Ekvatorijalna Gvineja, Saudijska Arabija i Somalija. Najneslobodnije europske države su Bjelorusija i Rusija.

Prema izvještaju, prošle je godine 44,1 posto država bilo slobodno, 30,3 djelomično slobodno, a 25,6 posto neslobodno.

Hrvatska se sa 85 bodova smatra slobodnom državom, no bilježi pogoršanje. To ju svrstava uz bok zemljama poput SAD-a (86), Grčke (87), Latvije (87) i Mongolije (85).

Što se tiče hrvatskih susjeda, jedino se Slovenija s 94 bodova smatra slobodnom, dok su Srbija (67), Bosna i Hercegovina (53), Crna Gora (65) i Mađarska (70) djelomično slobodne.

Srbija je od prošlog izvještaja prešla u neslobodne države zbog izbornih nepravilnosti, pravnih malverzacija, klevetničkih kampanja protiv neovisnih novinara, te akumulacijom neustavnih prava predsjednika Aleksandra Vučića.

Isto se dogodilo s Mađarskom zbog opetovanih napada premijera Viktora Organa na demokratske institucije, utjecanja na medije, vjerske skupine, akademiju, nevladine udruge, sudove i privatni sektor.

Freedom House navodi kako sloboda u svijetu bilježi 13. godinu pada koji pogađa dugotrajne demokracije poput SAD-a kao i autoritarne režime poput Kine i Rusije.

"Sveukupni padovi su mali u usporedbi s napretkom krajem 20. stoljeća, no obrazac je ustrajan i zlosutan. Demokracija se povlači", upozorava ta organizacija.

Ipak, bilježe se iznenađujući napretci u pojedinim državama poput Malezije, Armenije, Etiopije, Angole i Ekvadora, zaključuje Freedom House.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.