Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. siječnja 2019.
Hrvatski helsinški odbor

SLUČAJ 'SMIJEŠNIH' DOKUMENATA Čičak prozvao Plenkovića, šefa SOA-e i DORH-a zbog Todorićevih SMS-ova

Ivan Zvonimir Čičak navodi da je Markić svojom izjavom da ti dokumenti na prvi pogled izgledaju smiješno »iskoračio iz zakonskih okvira« / Snimio Denis Lovrović
Ivan Zvonimir Čičak navodi da je Markić svojom izjavom da ti dokumenti na prvi pogled izgledaju smiješno »iskoračio iz zakonskih okvira« / Snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2018. u 16:19 2018-05-24T16:19:27+02:00

»I premijer Plenković je sutradan SMS-ove nazvao smiješnima pa se postavlja pitanje tko je premijeru dao na uvid materijale koji su mogući dokazi u kaznenom postupku, pogotovo prije nego što su nadležne službe izvršile provjeru njihove vjerodostojnosti!?«, upitao je Čičak

ZAGREB Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u četvrtak je prozvao premijera Andreja Plenkovića, ali i čelnike Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) i Državnog odvjetništva (DORH) zbog SMS poruka za koje je ranije utvrdio da ih je dobio od utemeljitelja Agrokora Ivice Todorića i proslijedio predsjednici Republike i DORH-u.

HHO tvrdi da je nakon što su, na Todorićevo traženje, kopije spornih SMS poruka proslijedili predsjednici Republike i glavnom državnom odvjetniku »glasnogovornica predsjednika Vlade Sunčana Glavak nazvala predsjednika Odbora Ivana Zvonimira Čička i zatražila da se kopija SMS-ova dobivenih od Todorića dostavi i predsjedniku Vlade, što je predsjednik HHO-a odbio s obrazloženjem da je riječ o mogućim dokazima u kaznenom postupku te da se nitko ne smije miješati u rad pravosudnih institucija«.

»Iz izjave ravnatelja SOE Markića objavljene u medijima dana 11. svibnja razvidno je da se u provjeru vjerodostojnosti dostavljenih materijala uključila i obavještajna služba SOA (!?) čiji je ravnatelj Markić, čak što više, izjavio kako je 'državni vrh' tražio od SOE da razjasni cijelu ovu situaciju. Obavještajnoj službi nije u opisu poslova provjeravati mejlove po narudžbi potpredsjednice vlade Dalić niti služiti predsjedniku vlade u mogućem zataškavanju njegove uloge u aferi Agrokor.

Naime, ravnatelj SOE Markić nije obrazložio na koga je mislio pod sintagmom »državni vrh«. Kako je u to vrijeme predsjednica Republike bila u posjetu Portugalu, za pretpostaviti je da je nalog mogao dobiti samo od premijera Plenkovića«, napisao je Čičak u izjavi HHO-a.

Navodi i da je Markić pritom svojom izjavom da ti dokumenti na prvi pogled izgledaju smiješno »iskoračio iz zakonskih okvira« jer »čelnik obavještajne službe ne smije izlaziti u javnost i na bilo koji način komentirati predmet istrage, a pogotovo prije krim obrade«.

»I premijer Plenković je sutradan SMS-ove nazvao smiješnima pa se postavlja pitanje tko je premijeru dao na uvid materijale koji su mogući dokazi u kaznenom postupku, pogotovo prije nego što su nadležne službe izvršile provjeru njihove vjerodostojnosti!?«, upitao je Čičak.

DORH je, s druge strane, prozvao zbog tvrdnje da istražuju odnos HHO-a i Todorića koji im je davao donacije.

»Ovakav postupak DORH-a je nerazumljiv, nejasan pa i zakonski upitan, te se nameće pitanje motiva DORH-a, da u trenutku provjere objavljenih mailova iznosi ovakve tvrdnje o HHO-u, odnosno o onome tko je postupio sukladno slovu zakona i dostavio primljenu dokumentaciju koja može biti važna za eventualno postupanje DORH-a.

IO HHO-a ovakvo postupanje DORH-a oštro osuđuje jer predstavlja pokušaj difamiranja HHO-a«, stoji u izjavi.

Navode i da »zbog svih spornih detalja« pozivaju saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da provjeri rad MUP-a i SOE, ali i političku odgovornost potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost Damira Krstičevića, kao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ravnatelja SOA-e Markića.

»To se odnosi i na najodgovoniju osobu u slučaju 'kontrole SMS-ova' pošto je posrijedi flagrantno kršenje principa pravne države. Ujedno pozivamo saborski odbor da izvrši nadzor nad provjerom istinitosti sadržaja spornih SMS-ova«, navodi HHO.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka