Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
U Adopti ogorčeni

SKANDALOZNA OGRANIČENJA Novi zakon bi trebao omogućiti više posvojenja, a ne ih ograničavati

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2018. u 13:58 2018-04-08T13:58:31+02:00

»Obiteljski zakon ne smije ograničavati pravo na posvojenje samo na parove u bračnoj zajednici. Osobito je važno izbjeći nejasne odredbe poput 'osim ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta'

Udruga za potporu posvajanju »Adopta» oštro se protivi ograničavanju posvojenja samo na parove u bračnoj zajednici jer, ističe u priopćenju, želi da novi obiteljski zakon omogući veći broj posvojenja, a ne da pravo na posvojenje dodatno ograničava.

Mediji prenose kako u nacrtu novog obiteljskog zakona stoji da će izvanbračni parovi moći posvajati djecu samo ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta, što je formulacija koja se ne smije naći u zakonu, poručuje Adopta.

»Obiteljski zakon ne smije ograničavati pravo na posvojenje samo na parove u bračnoj zajednici. Osobito je važno izbjeći nejasne odredbe poput 'osim ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta'. Takve odredbe ne uključuju jasne kriterije i dovode do veće arbitrarnosti u proces koji je i sada nedovoljno transparentan proces,« upozoravaju iz te udruge.

Ističu da je umjesto toga potrebno povećati odgovornost centara za socijalnu skrb u prosudbi kompetencija za roditeljstvo svakog pojedinca i para zainteresiranog za posvojenje. »Nužan je i veći nadzor nad svima koji se brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi se brže odlučivalo što je u najboljem interesu djeteta izdvojenog iz biološke obitelji. Time bi se smanjio broj djece koja odrastaju pod brigom sustava umjesto roditelja«, kazala je, kako se prenosi u priopćenju, članica upravnog odbora Adopte Diana Topčić-Rosenberg.

Na promjenu stanja svojim bi radom trebao utjecati cijeli sustav socijalne skrbi, poručuje Adopta i navodi da je 2017. godine u Hrvatskoj posvojeno sedamdeset i osmero djece, što je najmanji broj od kada se vodi statistika o posvojenju, a da je trenutačno više od petsto djece s uvjetima za posvojenje.

Adopta ističe da nije uključena u oblikovanje novog obiteljskog zakona niti joj je nacrt poslan na uvid, iako je nadležnom ministarstvu stavila na raspolaganje svoje znanje i iskustvo i u posljednjih godinu i pol dana poslala niz prijedloga za unaprjeđenje postupka posvojenja i zaštite prava djece. Ti su prijedlozi, dodaje udruga, rezultirali općenitim odgovorima, bez konkretnih pomaka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze