Smrzavanje

SIBIRSKA ZIMA Val hladnoće s temperaturama od minus 20 stiže za vikend, evo koliko će trajati

Barbara Čalušić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Moguć je i povremeni snijeg, a u Gorskom kotaru očekuje se novih tridesetak centimetara. Početak idućeg tjedna bit će u znaku bure koja će biti jaka, a na udare i orkanska



RIJEKA Temperaturni minusi i val hladnoće u Hrvatsku bi prema aktualnim prognozama trebali stići u noći sa subote na nedjelju. Prema riječima dežurnog meteorologa iz Pomorskog hidrometeorološkog ureda Rijeka Ivana Novaka, do vikenda će u Primorju i Istri prevladavati promjenjivo vrijeme s maksimalnim temperaturama između šest i sedam stupnjeva Celzijevih.


Moguć je i povremeni snijeg, kao i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača dok se u Gorskom kotaru očekuje novih tridesetak centimetara snijega. Početak idućeg tjedna bit će u znaku vedrijeg, ali i osjetno hladnijeg vremena.


– Prema sadašnjim pokazateljima jači hladniji val u Rijeci možemo očekivati početkom idućeg tjedna, a već bi u noći na nedjelju temperature zraka mogle pasti ispod nule. Razdoblje hladnog vala koje bi trebalo nastupiti u ponedjeljak obilježit će temperature koje neće prelaziti nula stupnjeva Celzijevih, a najniže temperature u Primorju bit će pet do šest stupnjeva niže. Početak idućeg tjedna, posebice ponedjeljak i utorak, bit će u znaku bure koja će biti jaka, a na udare i orkanska. Kako sada stvari stoje, hladni val idući će se tjedan zadržati tri do četiri dana – najavljuje Novak.


Pomoć liječnika 




Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, val hladnoće u ponedjeljak i utorak zahvatit će cijelu Hrvatsku, a temperature bi se u kontinentalnim dijelovima trebale spustiti i na minus dvadeset stupnjeva Celzijevih. Liječnici u takvim vremenskim prilikama savjetuju oprez koji se posebno odnosi na starije osobe i kronične bolesnike.


Dr. Marin Marinović, traumatolog iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, savjetuje poseban oprez u slučaju poledice i jakog vjetra.


– Osnovni savjet starijim ljudima jest da ne napuštaju svoje domove ako ne trabaju, posebice ako otežano hodaju iz bilo kojeg razloga. Ako već moraju izaći, onda je preporučljivo da to čine u pratnji. Kada se dogodi pad i primijeti problem kod funkcioniranja nekog zgloba ili ekstremiteta, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. Naime, sve frakture i dislokacije puno je lakše liječiti kad ozlijeđeni odmah potraže liječničku pomoć – ističe dr. Marinović.


Slojevito odijevanje 


Pothlađenost se izbjegava toplim i slojevitim odjevanjem, a ako se poslije izlaganja hladnoći pojavi utrnulost nogu i ruku koja traje duže dva sata, također se treba javiti liječniku.


– Kronični bolesnici trebaju redovito uzimati svoju terapiju. Svi pacijenti s poremećajima periferne cirkulacije, poput dijabetičara, trebali bi izbjegavati hladnoću koja im uzrokuje grčeve i može pogoršati njihovo stanje te kao krajnju posljedicu uzrokovati gangrenu – dodaje dr. Marinović.


Iako se često i sasvim pogrešno koristi za zagrijavanje organizma, alkohol je kod niskih temperatura potrebno izbjegavati. Kako objašnjava dr. Marinović, alkohol širi krvne žile i može izazvati pothlađenost.


Umjesto alkohola, nutricionisti zimi preporučuju pijenje toplih bezalkoholnih napitaka i juha.


– Zimi je potrebno konzumirati hranu veće kalorijske vrijednosti koja sadrži nezasićene i zasićene masti koje pomažu termoregulaciji organizma. Radi se o tzv. jačoj hrani poput mesnih jela, jaja i žitarica poput heljde, a kao primjer cjelovitog zimskog obroka koji ima sve potrebne nutrijente možemo navesti zobenu kašu. Tu su i začini koji ubrzavaju metabolizam, a koje zimi trebamo koristiti kod pripremanja hrane. To su, primjerice, ljute papričice, đumbir, papar i češnjak koje osim što »griju« naš organizam, utječu i na probavu koja može biti usporena zbog nešto teže hrane. Jutro je najbolje započeti toplim čajem s limunom i medom, a kroz dan treba birati zdrave namirnice bogate vitaminima i mineralima koji služe za podizanje imuniteta – preporučuje Ivica Vrdoljak, nutricionist iz KBC-a Rijeka.