Sabor

SDP-ovci uputili dva prijedloga zakona; Varga: Legalni uzgoj medicinskog kanabisa potaknuo bi gospodarski rast

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Klub zastupnika SDP-a danas je uputio u saborsku proceduru dva prijedloga zakona - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zlouporabe droga te Prijedlog zakon o kvaliteti i logistici u zdravstvu



Klub zastupnika SDP-a danas je uputio u saborsku proceduru dva prijedloga zakona – Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zlouporabe droga te Prijedlog zakon o kvaliteti i logistici u zdravstvu.


„Na ovaj način omogućava se uzgoj medicinskog kanabisa od strane ovlaštenih farmaceutskih tvrtki kao na primjer Imunološkom zavodu. Protokol je isti kao i dugogodišnji uzgoj maka radi proizvodnje morfija. Također njime se omogućava hrvatskim proizvođačima da se industrijskom kanabisu iskorištava cijela biljka u industrijske svrhe, jer danas je ograničena upotreba samo na sjemenke, a ostatak biljke se baca u otpad. Ovom mjerom posebno pridonosimo i gospodarskom razvitku zemlje, a donosi i lakše omogućavanje kontrole novih sintetskih droga i njihovo otkrivanje,“ rekao je Siniša Varga.


“Usvajanjem ovog zakonskog prijedloga, hrvatski poljoprivrednici – proizvođači konoplje imali bi jednako pravo proizvodnje i trženja sorti konoplje prihvatljivim za proizvodnju zbog sadržaja THC-a koji ne prelazi 0,2%, a koje se nalaze na jedinstvenoj sortnoj listi Europske unije, kao i proizvođači u drugim državama članicama EU. Zbog toga je nužno Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga definirati pojam novih droga, kako bi se osiguralo sankcioniranje i osnova za postupanje do trenutka njihovog stavljanja na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, a ujedno i stvorio temelj za donošenje generičke liste”, priopćio je SDP.




“U cilju suzbijanja zlouporabe droga uredili bi se uvjeti za uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti droge te uvjeti za izradu, posjedovanje i promet droga i tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, nadzor nad uzgojem biljaka iz kojih se mogu dobiti droge te nad izradom, posjedovanjem i prometom droga i tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, mjere za suzbijanje zlouporabe droga, sustav za prevenciju ovisnosti te pomoći ovisnicima i povremenim uzimateljima droga”, piše u priopćenju SDP-a.


U SDP-u ističu da kada se govori o prijedlogu Zakona o kvaliteti i logistici u zdravstvu važno je naglasiti da predstavlja uvođenje efikasnijeg, sveobuhvatnog sustava mjera za unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite u Hrvatskoj uvođenjem certifikacije zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava i privatnih zdravstvenih radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost te koordiniranja i upravljanja logističkim poslovima u zdravstvu, kako bi se postigla najviša razina sigurnosti pacijenata i smanjenje rizika po njihov život i zdravlje.


Kako kažu u SDP-u, ovim rješenjem želeo unaprijediti važeći zakonodavni okvir kako bi se svakom pacijentu osiguralo pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu sukladno njegovom zdravstvenom stanju i dobroj kliničkoj praksi uz optimalni odnos između učinaka provedenih zdravstvenih postupaka i troškova nastalih njihovom provedbom, uvažavajući pritom tehničke, organizacijske i gospodarske čimbenike.


Predloženim Zakonom propisano je načelo učinkovitosti i djelotvornosti, načelo orijentiranosti zdravstvene zaštite prema pacijentu i načelo sigurnosti pacijenta čime bi se postigao temeljni cilj zdravstvenog sustava – stavljanje zdravlja pacijenta u središte zdravstvene zaštite, istiću SDP-ovci.


Varga je naglasio kako je ovo kompletno novi zakon koji bi zamijenio Zakon o kvaliteti. „Spajanjem, Agencija za kvalitetu i logistiku u zdravstvu imat će veće administrativne ovlasti u pet područja: upravljanje zdravstvenom infrastrukturom i ljudskim resursima u zdravstvu, provedba objedinjene javne nabave zdravstvenih ustanova, uspostavljanje sveobuhvatnog sustava eZdravlje i telemedicine,“ poručio je Varga.


Također je važno naglasiti kako provođenje ovog Zakona neće imati učinak na državni proračun, s obzirom na to da će svi postojeći ljudski resursi i troškovi koji su potrebni za provođenje ovoga Zakona biti preraspoređeni internom preraspodjelom i neće biti potrebe za dodatnim sredstvima, zaključuju SDP-ovci u svom priopćenju.