Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. ožujka 2019.
Revolt na Ibleru

SDP-ovci KONTRA BERNARDIĆA 'Naši rezultati u Zagrebu su - čisti fijasko'

Davor Bernardić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Davor Bernardić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2017. u 11:16 2017-05-23T11:16:00+02:00

Naši rezultati u Zagrebu su čisti fijasko, tim više što se Bernardić dugo bavio samo Zagrebom, kažu u SDP-u

RIJEKA - Iako je šef SDP-a Davor Bernardić još u izbornoj noći nedjelju iskazao zadovoljstvo činjenicom da SDP osvaja velike gradove, odnosno još uvijek se bori u drugom krugu za dominaciju u najvećim gradovima, u stranci ne dijele svi to mišljenje.

SDP naime drži većinu u gradskom vijeću pet velikih gradova, ali HDZ u 12, te u većini županija, a iako SDP s kandidatkinjom HNS-a Ankom Mrak Taritaš ugrožava Milana Bandića u drugom krugu u Gradu Zagrebu, i dalje postoji nezadovoljstvo rezultatima. Radi se u prvom redu o Splitu i Zagrebu – pritom, u Splitu je SDP ispao iz igre već u prvom krugu, dok je u Zagrebu Bandićeva lista dobila i većinu u Gradskoj skupštini, ali, što je još gore, u cijelom nizu mjesnih odbora i gradskih četvrti Grada Zagreba.

Prema prvim izračunima, SDP je na ovim izborima izgubio oko 200 vijećnika na mjesnoj razini u metropoli, te oko pedesetak u gradskim četvrtima, a kad je konstituiraju sva vijeća gradskih četvrti očekuje se da će Bandić dominirati u većini od njih. On, naime, može dobiti i većinu u Skupštini uz pomoć Brune Esih i drugih na desnici, a jednako tako i u četvrtima i u mjesnoj samoupravi.

Da je moglo bolje – moglo je

– Naši rezultati na zagrebačkim lokalnim razinama su čisti fijasko, tim više što se Davor Bernardić dugo bavio samo Zagrebom. To je problem iz dva razloga: prvo, za njega kao predsjednika SDP-a za kojeg se pokazuje da ne vlada ni vlastitim stranačkim terenom. A drugo, za motivaciju aktivista i članova u drugom krugu.

Ako je nekoliko stotina ljudi sad ispalo iz kombinacije, onda je jasno da oni neće biti osobito motivirani da u drugom krugu za Anku Mrak Taritaš odrade sve što bi trebalo, i na kraju ćemo opet imati pobjedu Milana Bandića – rekao nam je jučer jedan visokopozicionirani član SDP-a, koji međutim misli da Bernardić ne treba baciti koplje u trnje i da to nije razlog da netko razmišlja o njegovu opozivu. No, da je moglo bolje – moglo je, slažu se svi u zagrebačkom SDP-u.

Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina to je jučer komentirao u Rijeci.

– Rezultati su u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Zagrebu, očekivani s obzirom na političke okolnosti. Jačaju nezavisni kandidati i okolnosti su 2017. puno teže nego 2013. godine, jačaju protestni glasovi, a ja sam siguran da će nakon drugog kruga u Hrvatskoj sve biti ružičasto, ako ne i crveno. Zar bismo se nečega trebali sramiti? Pa HDZ je na pet posto u Zagrebu – rekao je Komadina.

Najčudnije izjave jučer je imao glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić, koji ujutro na N1 televiziji nije mogao rekonstruirati gdje je sve SDP pobijedio, ali je znao da su rezultati – odlični.

– SDP je obranio dvije županije, ja mislim da smo lokalne izbore dobili. Sve što smo imali smo zadržali, a HDZ se još mora pokazati – rekao je Brumnić koji je, na upit novinara, rekao kako ne smatra da je njegova stranka ostvarila loš rezultat.

Komadina: "Povjerenje se povjerenjem vraća"

Na pitanje novinara hoće li se nakon lokalnih izbora raspravljati o vodstvu stranke, rekao je: »Lokalni izbori odgovornost su lokalnih organizacija«.

Zlatko Komadina sa svojim zamjenicima Markom Borasom Mandićem, sada nezavisnim bivšim HNS-ovcem, Marinom Medarić iz SDP-a i predstavnikom srpske manjine Petrom Mamulom u Rijeci je zahvalio biračima na pobjedi u prvom krugu i rekao »da se povjerenje povjerenjem vraća«. Osvrnuo se i na HNS.

– Centrala HNS-a u Zagrebu morat će odlučiti hoće li samo iskorištavati SDP ili žele biti naši partneri, poručio je pak potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina Ivanu Vrdoljaku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka