Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. veljače 2020.
Program u pet točaka

SDP ZA SPAS AGROKORA Bernardić: Propadne li proces u Agrokoru sve plaće bit će niže do 20 posto

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2018. u 14:24 2018-02-27T14:24:34+01:00

Imenovanje Fabrisa Peruška za novog izvanrednog povjerenika Bernardić je ocijenio »Ramljakom nakon Ramljaka«, te ponovio da svi koji su sudjelovali u dosadašnjem procesu moraju otići.

ZAGREB – »Zadnji je čas da se vladajući uozbilje – ukoliko se ne riješi problem u Agrokoru svačija plaća može biti do 20 posto manja«, kazao je jučer na tiskovnoj konferenciji predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predstavljajući plan SDP-a za spas Agrokora. Nešto prije te izjave je član predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kazao kako je u slučaju propasti procesa nagodbe i restrukturiranja bivše Todorićeve firme ugroženo pet milijardi kuna iz državnog proračuna.

Prvi uvjet spasa je, kako je kazao Bernardić, odlazak Martine Dalić, koju je nazvao »izvšiteljicom«, te »desnom i lijevom rukom« Andreja Plenkovića, te odlazak i svih ostalih koji su kontaminirani dosadašnjim neuspješnim poslom izvanredne uprave.

Imenovanje Fabrisa Peruška za novog izvanrednog povjerenika Bernardić je ocijenio »Ramljakom nakon Ramljaka«, te ponovio da svi koji su sudjelovali u dosadašnjem procesu moraju otići.

SDP-ov plan u pet točaka, osim odlaska Dalić i drugih, podrazumijeva hitnu izmjenu Lex Agrokora kojom bi se onemogućio sukob interesa i smanjila plaća povjerenika. Nadalje, proces bi vodila tročlana uprava, a ne jedan čovjek, koja bi odlučivala konsenzusom, ili iznimno preglasavanjem. Javni nadzor nad postizanjem nagodbe i restrukturiranjem Agrokora vršilo bi savjetodavno tijelo od šest članova – dva bi se birala na prijedlog saborske većine, dva manjine, a po jednog predstavnika bi imali poslodavci i radnici. Naposlijetku, nad daljnjim tijekom procesa u Agrokoru vršio bi se i parlamentarni nadzor, na način da izvještaji koji su dosad slani samo ministrici gospodarstva i sudu idu i saborskom Odboru za gospodarstvo.

»Most ima grižnju savjest, ali nisam zlopamtilo«

Bernardić je kazao i kako će SDP prisustvovati današnjem sastanku koji je sazvao Most oko opoziva Martine Dalić, uz opasku kako »nije vrijeme za politikanstvo«.

Na sastanku će zatražiti podršku oporbe njihovom planu u pet točaka za spas Agrokora, a Mostovo preuzimanje inicijative oko opoziva opisao je time što imaju grižnju savjest zbog toga jer su podržali Lex Agrokor i Antu Ramljaka. »Ali, ja nisam zlopamtilo«, kazao je Bernardić.

»Potpuno je jasno da smo bili u pravu kad smo govorili o 141 savjetniku u Agrokoru koji će iz Agrokora i Hrvatske izvući milijune i milijune«, kazao je Bernardić, ocijenivši da Dalić i Ante Ramljak nisu niti počeli proces restrukturiranja Agrokora, nije izabrano Stalno vjerovničko vijeće, a zaključenje nagodbe je daleko od realizacije. »Jedino su uspjeli izvući novac«, kazao je predsjednik SDP-a, dodavši kako se ne bi smjelo dopustiti rasplet da se Ramljak povuče na savjetničko mjesto u svoju firmu i s te pozicije nastavi dalje raditi za Agrokor. Bernardić smatra da bi, da je prihvaćen prijedlog SDP-a iz ožujka prošle godine o izvlačenju Agrokora iz krize, ta firma već bila restrukturirana i proces bi bio okončan.

»Nije pet do dvanaest, nego 12 i 15«, nekoliko puta je dramatično poručio Bernardić i pozvao vladajuće da prihvate prijedloge SDP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.