Program u pet točaka

SDP ZA SPAS AGROKORA Bernardić: Propadne li proces u Agrokoru sve plaće bit će niže do 20 posto

Jasmin Klarić

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Imenovanje Fabrisa Peruška za novog izvanrednog povjerenika Bernardić je ocijenio »Ramljakom nakon Ramljaka«, te ponovio da svi koji su sudjelovali u dosadašnjem procesu moraju otići.



ZAGREB – »Zadnji je čas da se vladajući uozbilje – ukoliko se ne riješi problem u Agrokoru svačija plaća može biti do 20 posto manja«, kazao je jučer na tiskovnoj konferenciji predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predstavljajući plan SDP-a za spas Agrokora. Nešto prije te izjave je član predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kazao kako je u slučaju propasti procesa nagodbe i restrukturiranja bivše Todorićeve firme ugroženo pet milijardi kuna iz državnog proračuna.


Prvi uvjet spasa je, kako je kazao Bernardić, odlazak Martine Dalić, koju je nazvao »izvšiteljicom«, te »desnom i lijevom rukom« Andreja Plenkovića, te odlazak i svih ostalih koji su kontaminirani dosadašnjim neuspješnim poslom izvanredne uprave.


Imenovanje Fabrisa Peruška za novog izvanrednog povjerenika Bernardić je ocijenio »Ramljakom nakon Ramljaka«, te ponovio da svi koji su sudjelovali u dosadašnjem procesu moraju otići.




SDP-ov plan u pet točaka, osim odlaska Dalić i drugih, podrazumijeva hitnu izmjenu Lex Agrokora kojom bi se onemogućio sukob interesa i smanjila plaća povjerenika. Nadalje, proces bi vodila tročlana uprava, a ne jedan čovjek, koja bi odlučivala konsenzusom, ili iznimno preglasavanjem. Javni nadzor nad postizanjem nagodbe i restrukturiranjem Agrokora vršilo bi savjetodavno tijelo od šest članova – dva bi se birala na prijedlog saborske većine, dva manjine, a po jednog predstavnika bi imali poslodavci i radnici. Naposlijetku, nad daljnjim tijekom procesa u Agrokoru vršio bi se i parlamentarni nadzor, na način da izvještaji koji su dosad slani samo ministrici gospodarstva i sudu idu i saborskom Odboru za gospodarstvo.



Bernardić je kazao i kako će SDP prisustvovati današnjem sastanku koji je sazvao Most oko opoziva Martine Dalić, uz opasku kako »nije vrijeme za politikanstvo«.


Na sastanku će zatražiti podršku oporbe njihovom planu u pet točaka za spas Agrokora, a Mostovo preuzimanje inicijative oko opoziva opisao je time što imaju grižnju savjest zbog toga jer su podržali Lex Agrokor i Antu Ramljaka. »Ali, ja nisam zlopamtilo«, kazao je Bernardić.



»Potpuno je jasno da smo bili u pravu kad smo govorili o 141 savjetniku u Agrokoru koji će iz Agrokora i Hrvatske izvući milijune i milijune«, kazao je Bernardić, ocijenivši da Dalić i Ante Ramljak nisu niti počeli proces restrukturiranja Agrokora, nije izabrano Stalno vjerovničko vijeće, a zaključenje nagodbe je daleko od realizacije. »Jedino su uspjeli izvući novac«, kazao je predsjednik SDP-a, dodavši kako se ne bi smjelo dopustiti rasplet da se Ramljak povuče na savjetničko mjesto u svoju firmu i s te pozicije nastavi dalje raditi za Agrokor. Bernardić smatra da bi, da je prihvaćen prijedlog SDP-a iz ožujka prošle godine o izvlačenju Agrokora iz krize, ta firma već bila restrukturirana i proces bi bio okončan.


»Nije pet do dvanaest, nego 12 i 15«, nekoliko puta je dramatično poručio Bernardić i pozvao vladajuće da prihvate prijedloge SDP-a.