Oštra reakcija na pismo šefa HDZ-a

SDP: Neka Karamarko s ”mercedesom” dođe napokon na posao u Sabor gdje se razgovara

Portal Novilist.hr

Ovih dana u medijima pratimo da gospodin Karamarko očito vozi novi Mercedes, pa neka s autom za koji smatra da ga ne dovodi u sukob interesa, napokon dođe i na posao u Hrvatski sabor. Hrvatske su institucije mjesto za razgovor u skladu s Ustavom i zakonima naše države, jer se tamo razgovori odvijaju i pred očima nacije, pa makar pričali i o Karamarkovoj glavnoj temi prolasku kroz dolinu suza 



Na pismo predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, čiji je sadržaj odmah pušten i u medije i kojim je Karamarko zatražio sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, iz SDP-a poručuju sljedeće:


“Ovih dana u medijima pratimo da gospodin Karamarko očito vozi novi Mercedes, pa neka s autom za koji smatra da ga ne dovodi u sukob interesa, napokon dođe i na posao u Hrvatski sabor.


Hrvatske su institucije mjesto za razgovor u skladu s Ustavom i zakonima naše države, jer se tamo razgovori odvijaju i pred očima nacije, pa makar pričali i o Karamarkovoj glavnoj temi prolasku kroz dolinu suza ili o njegovom nedavno objavljenom antikomunističkom manifestu. Tema je više nego dovoljno za razgovor, posebice u Saboru.




Ovih nas je dana upravo gospodin Karamarko podsjetio i na zaključke saborskog Odbora za nacionalu sigurnost i da je to državno tijelo ustvrdilo da je Tomislav Karamarko kao šef obavještajne agencije SOA nezakonito zapošljavao svoje kadrove i prezimenjake na jedan dan u obavještajnu agenciju, pa mimo javnog natječaja, u državnu upravu.


Od gospodina Milanovića i dalje ostaje otvoren davno upućen poziv gospodinu Karamarku na javnu televizijsku debatu o svim ozbiljnim problemima o kojima želi razgovarati”. 


Karamarko o pismu Milanoviću: Dvije najveće stranke trebaju razgovarati


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije u subotu želio otkriti sadržaj pisma koje je poslao premijeru Zoranu Milanoviću, rekavši tek kako ga je na slanje pisma motivirala potreba da dvije najveće hrvatske stranke vode dijalog, s obzirom na velike probleme u državi, te osjećaj da on i Milanović žive u dvije različite države.


Na svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Pločama Karamarko je novinarima rekao kako ne bi bilo korektno da objavljuje sadržaj pisma s pozivom na razgovor, posebno ne prije no što Milanović na njega reagira.


»Povod je bio taj što vrlo često imam osjećaj da živimo u dvije različite države. Živimo u jednoj državi, u našoj zemlji koja je u velikim problemima. Mislim da najveća oporbena, najveća hrvatska stranka i stranka koja je na vlasti moraju voditi neki dijalog«, poručio je predsjednik HDZ-a.


Dodao je kako mu je to bio motiv za slanje pisma, te da će idućih dana o tome razgovarati, istaknuvši da od Milanovića još nije dobio odgovor. »Pričekat ćemo, nije nikakva panika«, kazao je.


Upitan vjeruje li da će do sastanka doći, odgovorio je kako o tome ne može pretpostavljati, ali da ne vidi razloga zašto se ne bi razgovaralo. »Treba razgovarati«, rekao je.


»Spominjalo se i neko sučeljavanje. Naravno, i to se može organizirati u kampanji, ali sučeljavanje je uvijek neki sukob i nekakva prepirka, to možemo sebi dopustiti u kampanji. No, mislim da je trenutak previše ozbiljan. Mene zanima dijalog, odnosi trebaju biti malo drugačiji«, poručio je Karamarko.


Na novinarsko pitanje kakav bi učinak njegovo pismo Milanoviću moglo imati na izbornu kampanju, odgovorio je kako ne razmišlja o tome na taj način, posebno jer kampanja još nije počela. »Mi ćemo se za kampanju pripremiti, ovo je nešto sasvim drugo, ovo je poziv za razgovor«, zaključio je.


Iz HDZ-a su u petak navečer potvrdili da je Karamarko poslao pismo Milanoviću i pozvao ga da sjednu zajedno za stol i razgovaraju. O sadržaju i povodu pisma nisu htjeli govoriti, no ističu da sadržaj pisma nije opterećen nikakvim političkim ili ideološkim pozicijama, kao ni mjestom održavanja razgovora.