Trgovački centar

SANADER ŠEĆE, PRAVOSUĐE STOJI Je li Uskok zatražio kontrolu bolesti bivšeg premijera?

Boris Pavelić

Sanaderova obrana dostavila je dokumentaciju da je on hospitaliziran / arhiva NL

Sanaderova obrana dostavila je dokumentaciju da je on hospitaliziran / arhiva NL

Sanaderova obrana dostavila je dokumentaciju da je on hospitaliziran, no nakon toga viđen je u Kaptol centru



Ni tužitelji iz Uskoka ni Županijski sud u Zagrebu nisu reagirali na fotografiju Ive Sanadera kako šeće Kaptol centrom u Zagrebu unatoč tome što su listopadska ročišta na suđenju za »slučaj Fimi media« odgođena do studenoga jer je Sanaderova obrana dostavila dokumentaciju da je njihov branjenik prebačen u bolnicu.


Na ročištu u utorak, 17. listopada, Sanaderova je obrana dostavila dokumentaciju da je Sanader hospitaliziran zbog povećanih limfnih čvorova, pa je sutkinja Irena Kvaternik odgodila četiri ročišta predviđena za listopad, zakazavši sljedeće za utorak, 7. studenoga.


Pet dana nakon te odgode, u nedjelju, 22. studenoga, portal Index objavio je fotografiju koju je, prema tvrdnjama portala, »poslao čitatelj«. »Snimljena je jučer«, objavio je Index, a »prikazuje Sanadera kako šeće shopping centrom«. Glavna urednica Indexa Andreja Hudika potvrdila je jučer za naš list kako je spomenuta fotografija »snimljena prije podne tog dana kad smo objavili članak«. Pravosuđe, međutim, nije reagiralo, a Uskok i Županijski sud u Zagrebu u izjavama za naš list međusobno su prebacivali odgovornost za to.




Na upit našeg lista je li Uskok zatražio kontrolu Sanaderove bolesti, iz te su nam institucije odgovorili kako »su vidjeli tu fotografiju«, ali da je reakcija »posao Županijskog suda u Zagrebu«. »Sud je dužan osigurati da okrivljenici dolaze na rasprave. Oni su dobili medicinsku dokumentaciju, oni su odlučili odgoditi ročišta, oni su gospodari postupka. Upit trebate poslati njima, oni moraju voditi računa o urednom odvijanju postupka«, kazali su nam u Uskoku.


Na Županijskom sudu u Zagrebu, pred kojim se protiv Sanadera vode postupci, odgovorili su posve šturo, podsjetivši tek na poznato: »Rasprava u ovom predmetu je odgođena radi bolničke obrade optuženog Ive Sanadera, za što je sud dobio valjanu medicinsku potvrdu. Nastavak rasprave je, prema ranije određenom rasporedu 7. studenoga 2017. kada će se, prema potrebi, razmatrati zdravstveno stanje optuženika i njegova daljnja raspravna sposobnost. Ivo Sanader je do sada uredno dolazio na zakazane rasprave«, stoji u odgovoru koji nam je poslao glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Osim službenoga objašnjenja, na sudu su nam neslužbeno kazali kako su »sigurni da bi Uskok, ako posumnja da je medicinska dokumentacija krivotvorena, mogao reagirati i predlagati da se rasprava provede i završi što prije«.