Ministrov plan

Rupa u timovima obiteljske zaštite: Kujundžić osigurao 60 milijuna za zapošljavanje 300 liječnika

Ljerka Bratonja Martinović

Najveći deficit timova obiteljske medicine zabilježen je u Zagrebačkoj županiji, dok u Primorsko-goranskoj županiji manjka samo jedan tim obiteljske medicine



ZAGREB Prema planu ministra Kujundžića, obiteljska medicina bit će za njegova mandata pojačana s 300 novih liječnika. U Hrvatskoj su, kažu podaci HZZO-a za rujan ove godine, nedostajala ukupno 102 tima obiteljske medicine, a mnogi timovi danas imaju prevelik broj pacijenata koje bi dijelom trebali preuzeti novi liječnici.


Taj potez zdravstvenu blagajnu stajat će oko 60 milijuna kuna, a u resornom ministarstvu tvrde da je novac osiguran. HZZO je u četvrtak raspisao natječaj za pripravnički staž za 956 pripravnika svih medicinskih struka, dijelom i u obiteljskoj medicini, pa bi ministar trebao imati dovoljno mladih liječnika za realizaciju plana.


 Preopterećenost


Najveći deficit timova obiteljske medicine zabilježen je u Zagrebačkoj županiji, gdje nedostaje čak 20 timova, dok je Primorsko-goranska županija, kažu službeni podaci, među najboljima u državi s manjkom od samo jednog tima obiteljske medicine. U Varaždinskoj i Brodsko-posavskoj županiji nedostaje 13 timova, u Koprivničko-križevačkoj županiji devet, u Vukovarsko-srijemskoj županiji sedam timova, u Osječko-baranjskoj šest, a u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji trebalo bi ustrojiti po dodatnih pet timova opće medicine. Manjak od četiri tima postoji u četiri županije, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Požeško-slavonskoj i Međimurskoj, dok u Istarskoj županiji nedostaju tri tima opće medicine. Grad Zagreb i Virovitičko-podravska županija dobit će dva dodatna tima, a po jedan bi trebao proraditi u Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji. Ima i onih s viškom obiteljskih liječnika u odnosu na broj stanovnika, pa tako u Krapinsko-zagorskoj županiji imaju čak dva tima više od potrebnog broja.




Obiteljski su liječnici kronično preopterećeni, a dnevno obrade i po stotinu pacijenata. Da bi se smanjio taj pritisak, u Ministarstvu zdravlja planiraju postepeno smanjiti broj pacijenata po izabranom liječniku na 1500.


– S manjim opterećenjem liječnik će u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moći rješavati gotovo sve unutar svojih kompetencija, a time će se rasteretiti bolnički sustav i smanjiti troškovi skupljih specijalističkih usluga – predviđaju u ministarstvu.


Osigurana sredstva


Za svaki standardni tim sa oko 1.700 pacijenata treba osigurati oko pola milijuna kuna godišnje, dok na glavarine većih timova, i do 2.500 pacijenata, odlaze i veći iznosi. Iako je riječ o značajnom novcu, s pokrićem dodatnih 300 liječnika zdravstvena blagajna, tvrde, ne bi trebala imati problema. »Sredstva za timove opće/obiteljske medicine osigurana su u HZZO-u na stavci primarne zdravstvene zaštite. Ukupni iznos bi se postepeno povećavao samo za iznose tzv. »hladnog pogona« po novom timu, što godišnje iznosi oko 200.000 kuna, dok bi iznos za glavarinu ostao isti«, tumače u Ministarstvu zdravlja.


Manjak liječnika u sustavu novi će ministar pokrivati i liječnicima starijim od 65 godina, bilo u punom ili skraćenom radnom vremenu, ali poziva i jedinice lokalne samouprave da se pobrinu za popunjavanje mreže javne zdravstene službe na svom području. Njihov je angažman u dodjeli studentskih stipendija, osiguravanju stanova i zemljišta za gradnju kuća, pokriću troškova prijevoza, smatraju u Ministarstvu zdravlja, ključan da bi mladi liječnici prihvatili poslove u ruralnim područjima i tamo ostali.