Ukorijenjene spolne razlike

Rodne predrasude: Hrvati misle da su pranje i kuhanje ženski poslovi

Tihomir Ponoš

Metla je još uvijek dominantno ženski »alat« / Foto NL arhiva

Metla je još uvijek dominantno ženski »alat« / Foto NL arhiva

Veći broj anketiranih smatra da dijete pati već ako je majka zaposlena iz čega nije teško zaključiti da bi malo dijete moglo patiti i više u slučaju da majka gradi karijeru na upravljačkim pozicijama



ZAGREB – Istraživanje Pilarov barometar kojega je proveo Institut za društvene znanosti »Ivo Pilar« potvrdilo je predrasude o postojanju rodnih, odnosno spolnih razlika, u društvu. U glavama ispitanika i ispitanica, njih 750 koliko ih je anketirano u travnju i svibnju ove godine, postoji ideja o ravnopravnosti spolova, ali ta ideja nije najbolje usklađena sa svakodnevnom praksom.


Odgovor na tvrdnju da bi žene trebale imati veću ulogu u rukovodećim mjestima u društvu, politici, gospodarstvu i kulturi dobio je ocjenu 3,56 (od mogućih pet) što znači da se više nego solidan broj ispitanika s tom tvrdnjom slaže iz čega, pak, nije teško zaključiti da smatraju da žene danas nemaju odgovarajuću ulogu kada je riječ o upravljanju. No, prvi problem krije se već u sljedećoj tvrdnji koja glasi »malo dijete pati ako je majka zaposlena«.



Novac, razlika u prihodima između supruge i supruga, više nije bitan razlog za svađe u obitelji. Mogući problemi u obitelji u slučaju da žena zarađuje više od muža dobio je ocjenu 2,19. Dakle, ako žena zarađuje više od muža, to više nije bitan problem, pa izgleda da manjak prihoda u odnosu na ženu muškarci više ne doživljavaju kao težak udar na vlastitu, mušku taštinu.




Gotovo identičnu ocjenu dobila je i tvrdnja »muškarci su u pravilu uspješniji u svom poslu od žena«. Dakle, uspješnost obavljanja posla ne ovisi o spolu osobe koja obavlja taj posao.



Ta je tvrdnja dobila ocjenu 2,78 (također od pet) što znači da nešto veći broj anketiranih smatra da dijete pati već ako je majka zaposlena iz čega nije teško zaključiti da bi malo dijete moglo patiti i više u slučaju da majka gradi karijeru na upravljačkim pozicijama.


Zajednička kupovina


Kućanski poslovi i dalje su područje velikih razlika na kojem opstaju rodni stereotipi u svakodnevnom životu. Kuhanje, čišćenje i pranje i dalje su dominantno ženski poslovi. Ni u jednom od tih pitanja prosječna ocjena za žene nije manja od 3,65 (od mogućih pet), a u pranju seže do 3,93.


Na muškoj strani skale ne seže dalje od 1,85 i to u kućanskom poslu zvanom čišćenje. Podjednaka opterećenost svakodnevnim kućanskim poslovima zabilježena je u svakodnevnoj kupnji. Kod žena ta je kategorija dobila ocjenu nešto iznad tri, a kod muškaraca 2,5. Uzimanje u ruke čekića i kliješta, odnosno popravljanje i dalje je nešto što muškarci smatraju svojim poslom.


Podjednaki u odgoju


Da su muškarci ti koji češće popravljaju u kućanstvu, smatra većina ispitanika što se vidi iz ocjene od 3,89, dok je suprotan odgovor dobio ocjenu od 1,89. Razlika u brizi o djeci i starijima je nevelika. Da su žene te koje primarno brinu o djecu dobilo je ocjenu od 3,24, a muškarci 2,5. U slučaju starijih briga žena dobila je ocjenu nešto veću od tri, a da su muškarci ti koji primarno brinu o starijima dobilo je ocjenu nešto veću od 2,5.


U oba slučaja razlika nije velika i ukazuje na to da je odgoj djece, ali i briga o starijima, podijeljen posao. Muškarci se mogu izgovarati zbog svog nedovoljnog sudjelovanja u obavljanju kućanskih poslova time što oni u prosjeku i dalje imaju veće prihode, a kako bi te prihode ostvarili u prosjeku borave izvan kuće više vremena od svojih supružnica.