Riječka luka će igrati važnu ulogu u budućem projektu

Rijeka drugo logističko središte za istraživanje nafte i plina u Jadranu

Marinko Glavan

Predsjednik uprave Vedran Devčić kazao je da je model razvijen u suradnji s poslovnom zajednicom koju zajedno s Lukom Rijeka čine AGCT, Jadranski pomorski servis, Dezinsekcija i »Viktor Lenac« 



RIJEKA » Rijeka će, uz Luku Ploče, biti drugo logističko središte za istraživanje nafte i plina u Jadranu – odlučeno je na sastanku predstavnika Luke Rijeka i Agencije za ugljikovodike, održanom jučer u Rijeci. 


  Predsjednik uprave Luke Rijeka Vedran Devčić kazao je kako je model riječke luke kao logističkog središta razvijen u suradnji s poslovnom zajednicom koju zajedno s Lukom Rijeka čine još AGCT, Jadranski pomorski servis(JPS), Dezinsekcija i Brodogradilište »Viktor Lenac«. 


  – Luka Rijeka svojim je položajem konkurentna kao logističko središte za istraživanje ugljikovodika na središnjem i sjevernom Jadranu, a u budućnosti očekujemo i nove natječaje za istraživanje. Spremni smo odraditi taj posao za koji ćemo dimenzionirati i dio lučkog prostora koji će se koristiti isključivo za tu namjenu – kazao je Devčić. 




  Na pitanje novinara o kojem je dijelu luke riječ, odgovorio je kako se za sad najpogodnijim smatra dio platoa bivše Koksare u Bakru, ali će se o tome odlučivati ovisno o obujmu poslova. 



Predsjednik uprave Luke Rijeka Vedran Devčić priznao je da Luka nema velikog iskustva u području logistike u istraživanju nafte i plina, ali da su im se već javili brojni pojedinci i tvrtke spremni pomoći svojim know-howom. Novinare je zanimalo jesu li među tim pojedincima Damir Mišković i Gabriele Volpi, te tvrtke povezane s njima.   – S gospodinom Volpijem nisam o tome razgovarao, a s gospodinom Miškovićem redovito se susrećem na utakmicama NK Rijeke, no nije bilo riječi o tome da bi i oni bili prisutni u projektu – odgovorio je Devčić.


  Ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić pohvalila je pripremljenost projekta poslovne zajednice, o kojemu Agencija i Luka Rijeka pregovaraju već nekoliko mjeseci, te najavila skoro potpisivanje ugovora, čime će Rijeka i službeno postati jedno od dvaju logističkih središta za ispitivanje ugljikovodika u jadranskom podmorju. 


  – Ovaj projekt omogućuje angažiranje domaćih tvrtki i razvoj lokalne industrije i usluga, te drugih gospodarskih grana. Upravo je angažman domaćih tvrtki i stvaranje novih radnih mjesta jedan od glavnih ciljeva. Ako ne zaštitimo domaće tvrtke i ne omogućimo im da se uključe u istraživanje i eksploataciju, onda cijela ova priča nema smisla. 


 Različite djelatnosti


O kolikoj je potencijalnoj vrijednosti poslova riječ, Dorić je ilustrirala podatkom da se samo za istraživanje svakog od područja očekuje ulaganje do 150 milijuna dolara.


   – Istraživat će se deset od ukupno 29 područja, a ukoliko se pronađu nafta i plin, ulaganja će se popeti na tri do šest milijardi dolara, što će značiti i snažan razvoj industrije, izgradnje i održavanja platformi, opskrbe, transporta i niza drugih djelatnosti koje prate ovakve zahvate, a ostvarit će se i golemi pozitivni učinci za državni proračun – rekla je Dorić. 

  Na pitanje o ekološkom aspektu istraživanja i moguće eksploatacije plina i nafte, odgovorila je kako se jadransko podmorje već 40 godina buši i iz njega eksploatiraju ugljikovodici. 


  – Pogledajmo i druge države, poput Norveške, koja je s eksploatacijom nafte i plina započela na sličan način, određivanjem istražnih polja i također dvaju logističkih centara koji sada izravno zapošljavaju po dvije tisuće stručnjaka i generiraju prihode od dvije milijarde eura godišnje. Mi za sad ne možemo govoriti o tolikim brojkama, ali za pet godina ćemo moći – rekla je Dorić. 


  Ukupno je za istraživanje za sad predviđeno 10 polja, a logistika za buduće istraživačke te eventualno eksploatacijske platforme uključuje različite djelatnosti, poput opskrbe specijaliziranim brodovima, usluga remonta i održavanja brodova i platformi, lučkih tegljača, skladišnih prostora, carinskog posredovanja, opskrbe hranom, vodom, gorivom, građevinskom i drugom opremom, zbrinjavanja otpada,te podvodnih radova, projektantskih usluga, prijevoza i niza drugih. 


 Interes tvrtki


Priliku za sudjelovanje u potencijalno unosnom biznisu vidjele su i tvrtke uključene u poslovnu zajednicu, pa je tako Branko Mataija, voditelj prodaje »Viktora Lenca« istaknuo kako to brodogradilište svoju šansu vidi u prvom redu u remontu i održavanju platformi i specijaliziranih plovila za njihovu opskrbu, a moguće i u njihovoj izgradnji. 


  – »Viktor Lenac« je već sudjelovao u izgradnji svih 29 platformi, koliko ih imamo u sjevernom Jadranu. Za nas je to vrlo zanimljiv posao na dugoročnoj bazi, posebno ukoliko dođe i do eksploatacije nafte i plina, rekao je Mataija, istaknuvši kako »Lenac« ide na tender InAgipa za održavanje 29 postojećih platformi. 


  JPS će se, prema riječima direktora Ante Marasa, koncentrirati na poslove opskrbe, podrške i prijevoza roba i osoba između logističkog centra i samih platformi.   – Naš interes je u povezivanju Luke kao logističkog centra i platformi. Posebno u slučaju eksploatacije, koja bi značila i puno veći obujam takvih poslova.

Ukoliko bude potrebno, obnovit ćemo flotu i ciljano nabaviti nova plovila – opskrbne brodove, posebne tegljače i brza plovila za prijevoz ljudi. Određena iskustva već smo stekli poslovanjem u Venezueli, a spremni smo razvijati poslovanje u skladu s potrebama tvrtki koje će istraživati i eksploatirati naftu i plin u Jadranu, rekao je Maras, najavivši kako bi već na samom početku JPS zaposlio još dvadeset pomoraca i pet djelatnika u sjedištu. 


  S obzirom na vrlo stroge propise u zaštiti okoliša koji su sastavni dio projekta, svoju priliku, prema riječima Tonija Dujmovića iz Dezinsekcije, u projektu vidi i ta riječka tvrtka, koji je također najavio velike investicije u opremu i novo zapošljavanje u skladu s potrebama i projekcijama budućeg razvoja.