Zimski uvjeti na većini cesta

Riječki prsten u bijelom: Najviše snijega na Grobinštini i Viškovu

Marinko Glavan

S obzirom da se u idućih nekoliko sati očekuje pogoršanje vremena, jačanje padalina i niže temperature, upozoravaju se građani da se ne uključuju u promet bez zimskih guma i lanaca



RIJEKA - Snježni pokrivač zabijelio je u poslijepodnevnim satima dobar dio prigradskih naselja u okolici Rijeke, da bi u večernjim satima u bijelo zavio i rubna gradska naselja, ponajprije Drenovu. Najviše ga je bilo na Grobinštini i na području Viškova, a iako su božićni blagdani, tijekom poslijepodneva i rane večeri ugođaj je bio daleko od idile, jer se na većem dijelu snijeg izmjenjivao s kišicom, a i temperatura zraka je uglavnom bila iznad nule pa se na tlu stvarala bljuzgavica koja je zadavala muke vozačima i pješacima.


Neugodna susnježica onemogućila je i mališane da uživaju u snježnim radostima, a »pravi« snijeg počeo je padati tek negdje iza 20 sati. Kao i obično, u takvim uvjetima najviše posla imale su zimske službe čije su ekipe ralicama čistile snijeg s prometnica ili ih preventivno posipale tijekom čitavog dana. 


Rijetki su stanovnici izlazili iz svojih kuća, a među prvima koji su prionuli čišćenju prilaza kući i pločnika ispred nje bio je Branko Kovačić iz Dražica kojega smo zatekli u »lopatanju«.




– Bojim se da će okrenuti na buru, pa će se onda ova bljuzgavica zalediti i onda će biti problema. Bolje je to na vrijeme očistiti, dok se još može, kaže vrijedni Grobničan. 


Poledice predvečer uglavnom još nije bilo, a ni većih problema u prometu, osim na cesti između Trnovice i Saršona, gdje se na kolnik srušilo stablo. Cestari su brzo reagirali, pa s obzirom na vrlo rijedak promet nije bilo većeg zastoja, no nekolicini vozača koji su se tamo zatekli nije preostalo ništa nego čekati da cestarska ekipa ukloni deblo.


– Tu smo već dvadesetak minuta. Malo je »friško«, a nismo se baš ni obukli za snijeg, ali što se može, nema druge nego strpiti se, rekli su, unatoč zastoju i susnježici, dobro raspoloženi Morena Balent i Moreno Vukelić. 



S obzirom da se u idućih nekoliko sati očekuje pogoršanje vremena, jačanje padalina i niže temperature, upozoravaju se građani da se ne uključuju u promet bez zimskih guma i lanaca. 


Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, uključujući dionice autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1; A7 GP Rupa-čvor Matulji, te na dionici stare ceste kroz Gorski kotar DC3 Zdihovo-Delnice. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, izvijestio je Hrvatski autoklub u 19,20 sati.


Od 18 sati zimska je oprema obavezna na svim cestama općina i gradova na prstenu grada Rijeke; Bakar, Čavle, Viškovo, Klana, Matulji te zaleđa općina Opatija, Lovran, Moščenička Draga i grad Kastav.


U većem dijelu ostatka unutrašnjosti kolnici su vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.


HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.


U prekidu su katamaranske linije: Rijeka-Mali Lošinj i Rijeka-Rab-Novalja; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i trajektna linija Lopar-Valbiska.



Javni gradski i prigradski promet do večernjih je sati uglavnom funkcionirao bez većih poteškoća, barem prema informacijama iz riječkog Stožera zimske službe, koji je, međutim, u 20 sati proglasio drugi stupanj pripravnosti na području Grada Rijeke. 


Glavnina snježnih oborina očekuje se tijekom kasnijih večernjih i noćnih sati, pa iz Stožera upozoravaju vozače da se u slučaju proglašenja zimskih uvjeta ne uključuju u promet bez propisane zimske opreme.– Vozila bez zimske opreme ugrožavaju promet, te zakrčuju prometnice tako da ralice ne mogu čistiti snijeg sa prometnica i onemogućuju odvijanje javnog gradskog prijevoza. Policija  i prometno redarstvo pojačano će, uz nultu stopu tolerancije, obavljati kontrolu vozila i isključivati iz prometa vozila koja nemaju zimsku opremu, poručuju iz Stožera, uz napomenu kako, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kazna za uključivanje u promet  bez zimske opreme iznosi 700 kuna.