Slučaj na Etičkom povjerenstvu

Riječki kirurg sve negira, ali iskaz studentice potvrdio i njezin kolega koji je bio prisutan događaju

Barbara Čalušić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Dekan Rukavina tvrdi da, koliko mu je poznato, sličnih situacija na riječkom Medicinskom fakultetu dosad nije bilo te da vjeruje u što skorije razrješenje ovog slučaja kad je fakultet u pitanju



Slučaj prijave za spolno uznemiravanje na Medicinskom fakultetu u Rijeci kojeg je otkrio Novi list, a zbog čega je pokrenut postupak protiv poznatog riječkog kirurga i naslovnog nastavnika na ovom fakultetu, šokirao je javnost, ali i liječničke i akademske krugove.


S prijavom za spolno uznemiravanje na fakultetu prvi put se susrelo i Etičko povjerenstvo za zaštitu akademske čestitosti, čuvanje dostojanstva i promicanja ugleda Medicinskog fakulteta u Rijeci, čiji predsjednik prof. dr. Amir Muzur tvrdi da je ovo tijelo dosad pred sobom imalo 12 slučajeva, ali niti jedan nije bio vezan za spolno uznemiravanje. O kakvom je vidu spolnog uznemiravanja studentice bila riječ, Muzur nije precizirao.


– Krajem godine naše je povjerenstvo usuglasilo mišljenja o ovom slučaju. Ipak, dok uprava fakulteta ne da »zeleno svjetlo«, s tim mišljenjem ne možemo izlaziti u javnost, objasnio je Muzur naglašavajući pritom da se definitivno radi o najdelikatnijem slučaju kojim se bavilo povjerenstvo čiji je predsjednik.




Neslužbeno doznajemo da je liječnik pred fakultetskim Etičkim povjerenstvom negirao cijeli slučaj, dok je studentica ostala pri svom iskazu da se docent pri komunikaciji s njom služio neprimjerenim i vrlo neugodnim seksualnim aluzijama. Njezin je iskaz potvrdio i njezin kolega, student iste godine, koji je s njom pohađao vježbe kod istog nastavnika i svjedočio spornom događaju.


Dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina i sam nam je potvrdio da se protiv ovog riječkog kirurga na Medicinskom fakultetu u Rijeci vodi postupak. Pritom je naglasio da kao naslovni docent ovaj liječnik nije zaposlenik fakulteta zbog čega mu se do završetka postupka ne mogu izricati druge sankcije osim zabrane održavanja nastave.


– Postupak pred Etičkim povjerenstvom je u tijeku. S obzirom na to da se radi o naslovnom nastavniku, mi do završetka postupka ne možemo izricati druge sankcije izuzev ove kojom je pročelniku Katedre za kirurgiju prof. dr. Tediju Cicvariću naloženo da kolega do daljnjeg ne dolazi u kontakt sa studentima, rekao nam je Rukavina. Više o samoj prijavi nije želio reći, ističući da bi na taj način prejudicirao cijeli slučaj. Dodao je tek da, koliko mu je poznato, sličnih situacija na riječkom Medicinskom fakultetu dosad nije bilo te da vjeruje u što skorije razrješenje ovog slučaja kad je fakultet u pitanju.