I dalje u zrakopraznom prostoru

Remont MIG-ova 21: Ukrajina predala MORH-u dokumente s pogrešnim podacima?

Danko Radaljac

Na dokumentu se vidi kako je poduzeće »Scimitar Systems SA« osnovano 21. kolovoza 2003. godine – gotovo sedam mjeseci nakon što je navodno bilo izvoznik spornih MiG-ova 21



ZAGREB » Priča o remontu hrvatskih borbenih MiG-ova 21 ulazi u završnu fazu, a sve više nalikuje na seoski dernek. Naime, prema dokumentima koje Novi list ima u posjedu, Ukrajinci su Hrvatskoj prilikom prezentiranja svoje ponude još krajem pretprošle godine predali krivotvorene dokumente s izmijenjenim podacima. 


   Nije nepoznata stvar da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) treba nekoliko dodatnih aviona MiG 21, jer se tek sedam iz sadašnje eskadrile može remontirati. Ukrajinci nude izbor između osam remontiranih aviona, ali oko kojih postoje neki nesporazumi oko vlasništva.   


   Radi se o MiG-ovima koji su remontirani za jemensko zrakoplovstvo, ali ih Jemen nije preuzeo. Kako su i mediji donosili priče da je vlasništvo upitno, Ukrajinci su 14. prosinca 2012. godine izdali dokument kojim se navodi da su avioni u njihovom vlasništvu i da su uvezeni 29. siječnja 2003. godine. Kao tvrtku koja je Ukrajini izvezla zrakoplove navodi se »Scimitar Systems SA«, tvrtka iz švicarskog Luzerna koja je trenutno u likvidaciji. Preslik originalnog ukrajinskog dokumenta Novi list ima u posjedu. 


  Dokumenti




No, baš taj podatak da je izvoznik spornih aviona »Scimitar Systems SA« navodi da se radi o krivotvorenom dokumentu, ili bar onome kojem je vrijednost podataka upitna. Naime, na dokumentu se vidi kako je poduzeće »Scimitar Systems SA« osnovano 21. kolovoza 2003. godine. Dakle gotovo sedam mjeseci nakon što je navodno bilo izvoznik spornih MiG-ova 21. Bilo da se radi tek o omašci ili pak mnogo opasnijem krivotvorenju, jasno je da sve stvari s ukrajinskom ponudom još uvijek nisu do kraja razjašnjene. Da se stvar dodatno zakomplicira, iz ukrajinskih redova stižu neformalna govorkanja kako bi mogli nabaviti i neke druge MiG-ove 21, tako da se riješe problema s ovim jemenskim/ukrajinskim. Što i nije neki problem, obzirom da diljem svijeta još uvijek lete brojni avioni ovog modela. 


   Pozivni natječaj za remont MiG-ova biti će objavljen ovog tjedna u Narodnim novinama. Za sada se sigurno zna da će rumunjski i ukrajinski izvođači biti pozvani, a još je moguće da se uključe i Izraelci. Poslije svih višegodišnjih peripetija, jasno je da zapravo dobrog rješenja za HRZ nema, jedina zbilja dobra opcija za njih bi bila nabava novih aviona, ali to je trenutno znanstvena fantastika za Hrvatsku i njezine financije. Koliko god se švedski Saab trudio ugurati svoje Gripene. Remontom se tek želi kupiti nešto vremena i eventualno konačnu odluku prebaciti nekoj drugoj administraciji. 


  


Objava natječaja


Dodatni problem MORH-u mogle bi predstavljati i glasine iz oba tabora koja nastoje dobiti posao remontiranja. Naime, MORH je malo odužio sastavljanje natječaja kako bi u njega uvrstio dio želja samih pilota. Koje su točno usvojene ne zna se do objave, no nije tajna da su zrakoplovci tražili IC-mamce, kacige s integriranim ciljnicima te nove zrak-zrak rakete R-73, koje bi zamijenile već dotrajale R-60. I Rumunji i Ukrajinci već su počeli neslužbeno kukati kako bi se takve stvari teško dale izvesti, pogotovo u okvirima 20 milijuna eura, koliko je Hrvatska predvidjela za ovaj remont. 


   Hoće li piloti još jednom izvisiti zbog političke pragmatike ostaje vidjeti. Priča s odlukom o remontu se nastavlja, očigledno će i budući tjedni i mjeseci biti interesantni. Do tada se ozbiljno bližimo izreci komentatora Novog lista Predraga Lucića: »Amerikanci imaju nevidljive avione, Hrvatska ima nepredvidljive«.