Stavljene karte na stol

Reiner otkrio motiv: Referendum o braku je ‘osveta’ za uvođenje spolnog odgoja u škole

Dražen Ciglenečki

Bojali su se, tvrdi, da će Vlada po istom načelu ubrzo izmijeniti i Obiteljski zakon u kojem se kaže da je brak zajednica žene i muškarca. "To je odgovor raznim režimskim novinarima", naglasio je Reiner



ZAGREB – Zašto se u Ustavu baš sada želi unijeti odredba o braku? I Furio Radin pozvao je HDZ-ovce da objasne zašto za 16 godina, koliko su bili na vlasti, već nisu promijenili Ustav na način koji se danas zahtijeva.



Akademik Reiner izazvao je široko zgražanje zastupnica i zastupnika definicijom što su to brak i obitelj.– HDZ drži da su brak i tradicionalan oblik obitelji – majka, otac i djeca, objavio je Reiner. Reagirali su Marija Lugarić, Peđa Grbin, Ingrid Antičević Marinović, Jadranka Kosor…– Pitam vas, jeste li uskratili pravo na bitelj za svu djecu koja žive u jednoroditeljskim obiteljima. Je li obitelj za vas majka i dijete, otac i dijete, baka i dijete? Takvih obitelji nije malo. Ovo je doista bila akademska rasprava, upozorila je Reinera SDP-ovka Marija Lugarić. Jadranka Kosor pokušala je, pak, objasniti je bivšem stranačkom kolegi da brak i obitelj ipak nisu isto.


– Prije ste bili manje katolici, ironično je Radin upitao zastupnike HDZ-a. Govoreći uime Kluba zastupnika HDZ-a, Željko Reiner je možda po prvi put pokušao obrazložiti motive kojima su se, jer on to valjda zna, vodili u inicijativi “U ime obitelji”. Ispada da je okidač bio nešto što nema veze s brakom.




– Glavni razlog pokretanja referenduma je činjenica da se prošle godine, mimo zakonske procedure, neustavno pripremljeno i bez ikakve ozbiljne recenzije i javne rasprave, uveden u škole spolni odgoj. Njime se nametnuto promiče niz svjetonazorskih stavova stranih većini hrvatskih građana, otkrio je Reiner zašto je iniciran referendum o braku.


Bojali su se, tvrdi, da će Vlada po istom načelu ubrzo izmijeniti i Obiteljski zakon u kojem se kaže da je brak zajednica žene i muškarca.


– To je odgovor raznim režimskim novinarima koji se stalno pitaju koji je razlog pokretanja ove inicijative, iako je u zakonu upravo tražena definicija, naglasio je Reiner koji je danas preuzeo ulogu neformalnog glasnogovornika “U ime obitelji”.


HDZ-ov akademik bio je iznimno aktivan u sabornici, u kojoj ponovno nije bilo predsjednika stranke Tomislava Karamarka. Reiner je neprestano ulazio u fajt sa zastupnicima Kukuriku koalicije, pa tako i s HNS-ovcem Igorom Kolmanom koji mu je skrenuo pažnju da manipulira ugroženošću tradicionalne obitelji.



Milorad Pupovac usporedio je današnju poziciju HDZ-a prema Crkvi s nekadašnjom podređenošću Socijalističkog saveza radnog naroda prema Savezu komunista.– Moj bi apel bio poštovanim kolegicama i kolegama iz HDZ-a, nemojte biti u poziciju u kojoj je bio Socijalistički savez prema Partiji. A to znači da imate partiju iznad sebe, a vi samo provodite njihovu političku volju. Uz svo poštovanje prema Crkvi, Crkva nije Partija, a vi niste njezin Socijalistički savez, poručio je Pupovac HDZ-u.


-  Čista je manipulacija s kojom ovaj, reći ću i to, prljavi pokret od početka nastupa, da se radi o ugrožavanju tradicionalne obitelji muškarca i žene. To ni na koji način nije bilo ugroženo, rekao je Kolman.


Reiner je odmah tražio stanku jer “još se nikada nije dogodilo da se jedna građanska inicijativa u ovoj demokratskoj zemlji nazove prljavim pokretom i da se 750.000 građana nazove podupirateljima prljavog pokreta”.


– Je li to demokratski put kada nešto odgovara vašem svjetonazoru onda se zauzimate za poštovanje različitosti, a kada netko misli različito onda je to za vas prljavi pokret, pitao je Reiner. Kolman je potom pojasnio da je “prljava igra” to što HDZ zbog političkih probitaka ograničava “svoje sugrađane i sugrađanke u ostvarivanju temeljnih ljudskih sreća”.