Kurikulum

Reakcije na imenovanje HDZ-ovih kadrova u Šustarovo povjerenstvo: Autori će bojkotirati nastavak reforme

Ljerka Bratonja Martinović

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Dogovorili smo se i da ćemo zabraniti MZOS-u korištenje dokumenata koje smo izradili – upozorava Lukić



ZAGREB Zbog imenovanja stranačkog kadra u Šustarovo povjerenstvo za reformu, sve su manje šanse da će se itko od članova radnih skupina za izradu Cjelovite kurikularne reforme (CKR) odazvati Šustarovom pozivu i nastaviti raditi na kurikularnim dokumentima. Na takvo vođenje reforme, kažu, ne pristaju, a kao autori kurikuluma zatražit će najvjerojatnije i njihovo povlačenje iz procedure. Učitelji i nastavnici, njih oko 400 koji su pisali nove kurikulume, sumnjaju u dogovor s aktualnim ministrom obrazovanja oko nastavka suradnje koju od njih očekuju u MZOS-u.


Stručne radne skupine dogovorile su se da će nastaviti rad na reformi ako je bude vodila Ekspertna radna skupina u starom sastavu, jer sve ostalo smatramo upletanjem politike u reformu. Dogovorili smo se i da ćemo zabraniti MZOS-u korištenje dokumenata koje smo izradili, a jedna od opcija je i zahtjev za povlačenjem dokumenata i zabranom korištenja našeg autorskog djela. Svi smo potpisali ugovor o autorskom djelu, nitko nam nije otkazao taj ugovor, i bez našeg dopuštenja u dokumente ne smiju dirati – upozorava Igor Lukić, voditelj Radne skupine za etiku i zamjenik voditelja Radne skupine za poduzetništvo.


Bez zajedničkog jezika


Svjestan je, kaže, da bi to značilo opstruiranje kurikularne reforme, ali »i to je bolje nego da se reformu ideološki oboji«. Prema ugovoru o autorskom djelu, MZOS prijedloge kurikuluma koji idu u javnu raspravu smije koristiti, ali ne i prerađivati bez dopuštenja autora. Ako Šustarov tim ustraje na izmjenama kurikuluma ne tražeći njihovo odobrenje, spremni su zaštititi svoja prava i sudskim putem.




Ministar može naložiti pisanje novih kurikuluma, ali naše ne smije dirati, niti u cjelini, niti koristiti pojedine dijelove teksta – ističe Lukić. Izbor članova novog povjerenstva, kao i tempiranje javne rasprave u vrijeme godišnjih odmora za njega je jasan znak da se obrazovanje kao nacionalni interes želi učiniti političkim interesom, suprotno EU standardima. »


Jednakog je mišljenja i Žaklin Lukša, voditeljica radne skupine za biologiju, prirodu i društvo.


Ključno je pitanje kakav će biti način rada. Na to pitanje do danas nismo dobili odgovor. S prof. Vican nemam iskustva, ali je drugi voditelj povjerenstva, Matko Glunčić, pokazao sve samo ne uljudno komuniciranje. Niti s jednom radnom skupinom nije našao zajednički jezik, pa ne znam je li problem bio u njemu, ili u nama, navodi Lukša.


Stranačka politika


Imenovanje dvojice članova povjerenstva za reformu iz redova HDZ-a potpuno neprihvatljivim smatra i Tomislav Reškovac, član bivše Ekspertne radne skupine.


– Očekivao sam da će stvar stati s imenovanjem dvoje voditelja Povjerenstva, s obzirom na to da je Vlada na odlasku, ali je ministar na odlasku valjda odlučio napraviti sve što on misli da treba. Ako misli da reformu trebaju voditi stranački ljudi, onda to govori sve o smjeru kojim će se reforma nastaviti – komentira Reškovac.