Davor Štimac

Ravnatelj KBC Rijeka podsjetio koliko Rijeka ima slobodnih respiratora: Spremni smo na sve, za sada se s ovim dobro nosimo

P. N.

snimio MArko Gracin, arhiva NL

snimio MArko Gracin, arhiva NL

- Što se tiče naših djelatnika u samoizolaciji, u ovom času imamo deset liječnika, 14 medicinskih sestara i troje ostalih djelatnika, što je zaista zadovoljavajuća situacija. Naši su timovi spremni za nove izazove, rekao je Štimac.



Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac informirao je javnost o situaciji u Rijeci, odnosno u riječkoj bolnici. Situacija u KBC Rijeka u odnosu na jučerašnju, rekao je Štimac, nepromijenjena je.


– Mi imamo tri pacijenta više. Radi se o 26 hospitaliziranih COVID pozitivnih pacijenata na Klinici za infektologiju, dva pacijenta su u našem drugom prostoru, to je Klinika za otorinolaringologiju i kao što znate, kao što smo jučer izvijestili, imamo jednu pacijenticu na respiratoru. Njezino stanje je stabilno i bez pogoršanja u odnosu na jučer. U ovom trenutku niti jedan drugi pacijent nije u tako lošem stanju da bi iziskivao potrebu za respiratorom, rekao je ravnatelj KBC Rijeka.


Govoreći o stanju medicinskog osoblja, Štimac je istaknuo da riječki KBC radi “u normalnom pogonu”.




– Što se tiče naših djelatnika u samoizolaciji, u ovom času imamo deset liječnika, 14 medicinskih sestara i troje ostalih djelatnika, što je zaista zadovoljavajuća situacija. Naši su timovi spremni za nove izazove, rekao je Štimac.


Na nekim odjelima, istaknuo je, osoblje je izuzetno opterećeno: “To se odnosi na djelatnike Klinike za infektologiju i djelatnike OHBP-a. To su dva mjesta gdje je u ovom trenutku najveći udar.”



Govoreći o psihološkoj podršci liječnicima i liječnicama, medicinskim sestrama i drugom osoblju, Štimac je napomenuo da se članovi timova naviše međusobno bodre, a na raspolaganju su je, dakako, i stručna pomoć.


– Svi vide da je situacija vrlo ozbiljna, ali izuzetno se dobro nosimo s njom i nekakvog evidentnog porasta broja zaraženih posljed njih dana nema. Sve je pod kontrolom u Rijeci, rekao je Štimac.


Štimac je komentirao i izvjesno smirivanje situacije u Italiji.


– To je sasvim sigurno dobra vijest za sve u Italiji, a indirektno i za sve kod nas. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj ide jednom drugim ritmom i nadam se da nećemo doći u situaciju u kojoj je Italija. U Rijeci smo spremni za svaki scenarij. Dobro znate da smo pripremili i prostore u respiracijskom centru. Imamo 73 respiratora, a samo je jedan iskorišten, zaključio je Štimac.


foto: screenshot


foto: screenshot



.