Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
14. listopada 2019.
Novi zakon

u tiskanom Radnik bez novca, gazda bez tvrtke: Kasni li plaća više od 30 dana, poduzeće ide u stečaj

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2015. u 7:21 2015-02-09T07:21:00+01:00

Tri mjeseca plaću nije dobilo 37 tisuća hrvatskih radnika. Tome da netko ne isplaćuje plaću, a i dalje egzistira na tržištu sada je došao kraj

Neisplaćena plaća ubuduće će biti razlog za pokretanje stečaja po službenoj dužnosti.

Kako neslužbeno doznajemo, pokretanje stečaja po službenoj dužnosti bit će ugrađeno u novi stečajni zakon. Prijedlog tog zakona, kojim se regulira pitanje pokretanja predstečajne nagodbe kao i stečaja, prošao je prvo saborsko čitanje, a do drugog čitanja zakon će se još doraditi. Upravo je pokretanje stečaja po službenoj dužnosti zbog neisplate plaća jedna od novina koja bi trebala biti snažan alat u ranom rješavanju problema u poduzećima, kao i iskorjenjivanju prakse neisplate plaća.

Kako doznajemo, Porezna uprava će po službenoj dužnosti pokretati stečaj ako poslodavac više od 30 dana kasni s isplatom plaće koja radniku pripada prema ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru, odnosno prema drugom aktu koji uređuje obaveze poslodavaca prema radniku. Preduvjet za preuzimanje tog posla je potpuno elektronsko »povezivanje« JOPPD obrasca  – izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima – sa sustavom Porezne uprave. 

Opširnije u tiskanom izdanju

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.