Nesvakidašnji čin zaštitarke RVR-a zbog neisplate plaća

Radikalan potez zaštitarke: Nema plaće? Izvolite otkaz i kaznenu prijavu

Ana Raić Knežević

U prijavi se objašnjava kako je razlog za izvanredni otkaz što ga je zaštitarka podnijela neisplata plaća za redoviti rad, neisplata plaća za prekovremeni rad te naknada za prijevoz



ZAGREB  – Zaštitarka HŽ-ove tvrtke kćeri RVR (Redarstvo-vatrogastvo-rasadnik) podnijela je izvanredni otkaz jer joj nisu isplaćene plaće za lipanj, srpanj i kolovoz kao ni naknade za prijevoz. Danas se, kako je najavila upravi RVR-a, ne namjerava pojaviti na poslu, a njezin je otkaz priložen kao dokaz prijavi što ju je Republički sindikat radnika Hrvatske uputio Državnom inspektoratu te Državnom odvjetništvu RH. 


U prijavi se objašnjava kako je razlog za izvanredni otkaz što ga je zaštitarka podnijela neisplata plaća za redoviti rad, neisplata plaća za prekovremeni red te naknada za prijevoz. 


Prijava Državnom inspektoratu i DORH-u


– U prvih devet mjeseci ove godine ostvarila sam 199 prekovremenih sati. Kako je i precizirano u prijavi u siječnju sam odradila 16 prekovremenih, u ožujku 30 prekovremenih, u travnju 36 prekovremenih, u svibnju 38 prekovremenih, u lipnju 21 prekovremeni, u srpnju 17 prekovremenih, u kolovozu 10 prekovremenih te prošli mjesec još 37 prekovremenih sati, ističe zaštitarka koja uz izvanredni otkaz prijavom traži postupanje Državnog inspektorata, ali i DORH-a zbog sumnje da je uprava društva prekršila Zakon o trgovačkim društvima. 




Na ovaj potez zaštitarka se odlučila nakon propalog prosvjeda stotinjak svojih kolega prošli tjedan pred zgradom Uprave RVR-a. Tražena je tada odgovornost čelnih ljudi zbog katastrofalnog stanja u poduzeću, kao i zbog neisplate zaostalih plaća. 


Dugogodišnje nepravilnosti


Potez zaštitarke koja je dala izvanredni otkaz samo je još jedan pokušaj da se ukaže na nepravilnosti u RVR-u što traju već godinama, a sada su kulminirale i nagnale radnike na ovako radikalne odluke. 


RVR je kao bivša tvrtka kćer HŽ-a 2007. krenula u proces privatizacije, a već u startu radnici su obmanuti jer je obećano da će im tvrtka otplaćivati veći dio kredita podignutih za otkup udjela. 


Istovremeno iz Uprave RVR-a očajničke poteze svojih zaposlenika ocjenjuju apsurdnima, podsjećajući da je RVR d.o.o. u 100-postotnom vlasništvu samih radnika. Objašnjavaju kako su poslovni problemi posljedica nemogućnosti naplate potraživanja od naručitelja usluga koji su u sustavu HŽ-a.