Narušena prava

REKORDNO DUG PRITVOR Kurd kojeg Turska traži u Hrvatskoj je iza rešetaka već deset mjeseci

Tihomir Ponoš

Oral je prije 14 godina dobio azil u Švicarskoj gdje je zaposlen i gdje mu živi obitelj, a u slučaju da ga se izruči Turskoj, prijete mu mučenje, doživotni zatvor, možda i smrt



ZAGREB Kurd Nurettin Oral koji uživa politički azil u Švicarskoj, a Turska traži njegovo izručenje zbog »povreda nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta« i terorizma, u pritvoru je u Hrvatskoj već deset mjeseci što je među sličnim slučajevima, kada su pojedinci bili u pritvoru u Hrvatskoj zbog zahtjeva za izručenje, vjerojatno rekordno dug pritvor. Jedna je osoba u sličnoj situaciji kao Oral, ali 2012. godine, u pritvoru bila nešto manje od šest mjeseci, drugi je slučaj po dužini bio nešto duži od pet mjeseci, a neki su slučajevi rješavani u roku kraćem od dva mjeseca. Možda najpoznatiji slučaj takve vrste u Hrvatskoj je onaj Vicdan Özerdem koja uživa azil u Njemačkoj, a čije je izručenje također tražila Turska. Ona je u Hrvatskoj ukupno provela, od uhićenja do povratka u Njemačku, nešto manje od pet mjeseci i to dio u pritvoru, dio u zatvorskoj bolnici, a dio na slobodi uz posebne mjere opreza i javljanja policiji.


Narušena prava


Oral je u Hrvatskoj uhićen u srpnju prošle godine na temelju tjeralice koju je izdala Turska. Vrhovni sud isprva je dopustio njegovo izručenje (o njemu konačno odlučuje ministar pravosuđa), a Ustavni sud je koncem siječnja odgodio izručenje kako bi odlučio o podnesenoj ustavnoj tužbi u kojoj se tvrdi da su Oralu odlukama o dopustivosti izručenja Županijskog i Vrhovnog suda narušena prava.


Oralova odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić kazala je za naš list da su tako dugim pritvorom narušena ljudska prava njenog klijenta. Ustavni sud još nije odlučio o tužbi, u međuvremenu je napisana i dostavljena požurnica, a Bezbradica Jelavić ustvrdila je da je standard Ustavnog suda, kada je riječ o predmetima koji se tiču izručenja i pritvorskim predmetima, donošenje odluke u dva mjeseca. Ta su dva mjeseca istekla koncem ožujka. Bezbradica Jelavić očekuje da će Ustavni sud uskoro odlučiti o tužbi, a ako reakcija tog suda izostane, namjerava ići prema Europskom sudu za ljudska prava koji je otprije upoznat sa slučajem.


Obitelj u Švicarskoj




Turska traži Orala zato što je 1999. godine bio u iračkom dijelu Kurdistana i to u vrijeme kada je turska vojska u njemu provodila vojnu operaciju. Turska tvrdi da je cilj te operacije, zapravo vojnog djelovanje u inozemstvu, bio suzbijanje terorizma, a u njoj je stradalo 16 turskih vojnika. Oral, kurdski aktivist, nije sudjelovao u borbama protiv turske vojske, nego u unutarkurdskim međustranačkim obračunima u kojima je bio i zarobljen. Oral je prije 14 godina dobio azil u Švicarskoj gdje je zaposlen i gdje mu živi obitelj, a u slučaju da ga se izruči Turskoj, prijete mu mučenje, doživotni zatvor, možda i smrt. Županijski sud u Vukovaru isprva je odbio ispuniti turski zahtjev za izručenjem, nakon žalbe Vrhovni sud vratio je slučaj na ponovno odlučivanje i tada je isti Županijski sud donio odluku o dopustivosti izručenja koju je potvrdio i Vrhovni sud pri čemu je u svojoj odluci pogrešno naveo čak i koje kurdske organizacije je Oral bio član.