Spremnost na razgovor

Pusić: Na sastanku s braniteljima neće biti nikakvih ponuda

Hina

''Nema tu nikakvih ponuda nego će se iskazati spremnost da se čuju zahtjevi demonstranata. Zahtjev da se smjenjuje jedan od najhrabrijih i najuglednijih branitelja u Hrvatskoj ministar Fred Matić bilo bi rušenje legitimno izabrane vlasti ili ljuljanje institucija. To nije tema. Ako imaju neki drugi zahtjev mogu ga reći, iako mi nismo dokučili koji su to zapravo zahtjevi.'' 

Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je u Rijeci da u ponedjeljak na sastanku premijera i ministara s predstavnicima, kako je rekla demonstranata-branitelja, neće biti nikakvih ponuda. ”Nema tu nikakvih ponuda nego će se iskazati spremnost da se čuju zahtjevi demonstranata. Zahtjev da se smjenjuje jedan od najhrabrijih i najuglednijih branitelja u Hrvatskoj ministar Fred Matić bilo bi rušenje legitimno izabrane vlasti ili ljuljanje institucija. To nije tema. Ako imaju neki drugi zahtjev mogu ga reći, iako mi nismo dokučili koji su to zapravo zahtjevi.” Vesna Pusić je rekla da će to biti prilika da se raščisti da li se zapravo radi o pokušaju rušenja vlasti u ime HDZ-a ili o stvarnim zahtjevima. Ona je kazala da su na Markovu trgu jučer većinom bile žene policajke, ”baš zato da se ni simbolički ne projicira sukob nego red”. ”Nitko ne može biti iznad zakona, država će nastaviti poštivati pravo prosvjeda, te pokazati da se svi pristojni građani ove države ne trebaju bojati, da postoje oni koji ih štite. Plinske boce na ulicama Zagreba, u prijevodu bombe, neće proći poručila je Vesna Pusić iz Rijeke. Pusić je i potvrdila da će se parlamentarni izbori vjerojatno održati početkom 2016., a ne krajem ove godine.

”HDZ se koristi metodama pritiska i straha kako bi se dočepao vlasti”




Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade ustvrdila je  da se HDZ koristi metodama pritiska i straha jer mu padaju šanse da se, kako je rekla, dočepa vlasti na izborima.


 »Kad je primijetio da mu šanse da se na bilo koji načine dočepa vlasti na sljedećim izborima padaju, HDZ se počeo koristiti metodama pritiska, straha pa i uvođenjem ideje, kao što to čini predsjednik Karamarko, da neke skupine građana ne moraju poštivati važeće zakone, poput branitelja«, izjavila je Pusić na stranačkoj konferenciji za novinare uz poruku da »protiv toga mora ustati HNS i svi pristojni građani«.


Dodala je da branitelja ima posvuda, a da oni među njima koji podržavaju HDZ ne mogu živjeti pod drugačijim pravilima nego ostali branitelji.




»Mislili smo da će na sljedećim izborima biti dovoljno pokazati da se gospodarstvo pokrenulo, da smo izašli iz recesije, ostvarili industrijski rast ali se pokazalo da i dalje treba štititi zemlju i građane ove zemlje od samovolje, nasilja i ponovnog uvođenja straha kao instrumenta politike«, istaknula je Pusić.


Na opasku novinara da prosvjednici traže donošenje ustavnog zakona o braniteljima, Pusić je navela da bi ona prije toga bila za donošenje ustavnih zakona o obveznom srednjoškolskom obrazovanju te mogućnosti sveučilišnog školovanja za sve.


Na pitanje da ocijeni prvih 100 dana predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, Vesna Pusić je kazala da predsjednica još nije u poziciji da bilo što učini, te da »još nismo vidjeli ništa«.


Pretpostavljam da će ona s vremenom artikulirati svoju jasnu politiku, rekla je. Ona treba pokazati da nije glasnogovornica jedne stranke, a za to je važno zauzeti nešto drugo od stranačkih pozicija, kazala je Pusić.


Konferencija za novinstvo organizirana je u sklopu skupa HNS u središtu grada kojim se ta politička stranka priprema za kampanju i pobjedu na izborima, kako je rekla Pusić. Istaknula je da je HNS bio ključni čimbenik za pobjedu na prošlim izborima pa će tako biti i na sljedećim.


O spremnosti HNS-a za izbore i očekivanjima dobrih rezultata govorili su izborni koordinatorica 7. izbornu jedinicu Nada Turina Đurić i kordinator ta 8. Marko Boras Mandić.


Turina Đurić, predsjednica regionalnog saveza HNS-a Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, izjavila je da su u protekla dva dana bila ugrožena prava svih pristojnih građana zemlje te da je onima kojima nije bilo jasno protiv čega se treba boriti sada vjerojatno jasno. HNS upozorava na takve pojave godinama jer su ljudska prava iznad svih tema, rekla je.


Predsjednik primorsko-goranske županijske organizacije HNS-a Boras Mandić istaknuo je da je ovoj vlasti nužan još jedan mandat da dovrši započeto. Važne reforme se nisu mogle početi ostvarivati prije tri godine, ali će se to sad moći, nakon pokretanja gospodarstva, naveo je.