Uvertira uoči ulaska u EU

Pušači i kavopije, dobrodošli u EU: Cigarete postaju papreno skupe, raste i cijena kave

Biljana Savić

Na nekim se prodajnim mjestima cigarete još mogu kupiti po staroj cijeni, ali riječ je samo o zalihama, jer svaka nova pošiljka ima novu, za kunu veću cijenu. Riječani su problemu doskočili, prešli su na motanje duhana, koji je također poskupio, ali ne koliko i cigarete



RIJEKA » Pozdrav iz Rovinja stigao je hrvatskim ljubiteljima nikotina. TDR je poskupio cigarete za jednu kunu. Doduše, na nekim se prodajnim mjestima cigarete se još mogu kupiti po staroj cijeni, ali riječ je samo o zalihama, jer svaka nova pošiljka ima novu, za kunu veću cijenu.


  Istovremeno, Philip Morris još ima svoje stare cijene, marlboro se drži na 23 kune, no treba se prisjetiti da je prije nekoliko mjeseci upravo marlboro već poskupio za jednu kunu. Tada su TDR-ove cijene mirovale, a danas se primjerice TDR-ov ronhill cjenovno približio marlboru, koji je pak uvijek slovio za skupu cigaretu koju si mnogi ne mogu priuštiti. Sad si jednako bahat i rastrošan pušiš li ronhill ili marlboro.


  Prije nekoliko mjeseci poskupjele su i još neke cigarete izvan TDR-a, poput Pall Mall-a (BAT), Murattija (Philip Morris), Davidoffa (Imperial Tobacco)… no svako se poskupljenje odnosilo uglavnom na jednu kunu.  

 


Nije kruh ni mlijeko




Uvertira je to, naravno, na poskupljenje cigareta koje nas očekuje ulaskom u EU, kad će ovaj porok biti papreno skup ne samo po zdravlje, nego i u u odnosu na osnovne, dakle potrebne životne namirnice.



Nemam dovoljno novca i znam da nije u redu što pušim, ali, što ću, cigareta je za mene zabava, često se odreknem nekih drugih stvari, ali ne i duhana. Probat ću duhan ako jednog dana kažem »ne« cigareti, a možda onda ostavim i duhan ako kažem »ne« pušenju. Zasad, eto, pušim, ne obazirem se na ova poskupljenja.



  Da je ovoga časa za kunu poskupjelo kruh i mlijeko, građani bi na razne načine i raznim kanalima izražavali svoj revolt. Za cigarete ni najokorjeliji pušač neće glasno reći »Što vam je, kako možete to činiti narodu i dizati cijene«, a kamoli izaći na ulicu s takvim transparentom. Zato ni kod jednog Riječanina, pušača, kojeg smo upitali za komentar na dizanje cijena cigareta nismo naišli na pobunu, barem ne onu izravnu. Štoviše, većina ih je rekla da su ionako, još prije poskupljenja cigareta, prešli na motanje duhana, zbog sve manje platežne moći.



Još odavno sam prešao na domaći duhan, dam 140 kuna za kilogram, i traje mi 2 mjeseca. U slučaju da kupujem cigarete, 300 kuna mjesečno bilo bi mi malo s obzirom na tio koliko pušim.



  No, poskupio je i duhan, i to znatno više od cigareta, ali opet je jeftiniji od gotovih cigareta. Velika većina pakiranja duhana od 40 grama poskupjela je za 6 do 10 kuna.   Sve ovo spomenuto očito su premala poskupljenja da bi se pušači odrekli cigarete ili radili drastičnije rezove u količini konzumacije. Kuna gore – dolje, čak i dvije, kad su cigarete u pitanju, pušačima ne znači ništa. Možda će se rezovi u navikama pušača dogoditi da cigarete poskupe i kad poskupe za 10 kuna ili više. Kozmetičke promjene cijena cigareta zasad ne uznemiravaju građane – pušače, a oni koji su prešli na motanje duhana ili smanjili broj cigareta dnevno, učinili su to zbog prevelikih troškova režija, a ne simboličnog poskupljenja cigareta.    

Poskupljuje i kava?


Kako piše Bloomberg, sve su naznake da će uskoro poskupjeti i kava. Bloomberg piše da će žetva u Vijetnamu, najvećem proizvođaču kave vrste robusta, ove sezone podbaciti zbog velike suše, što će rezultirati rastom cijena te sirovine ove i iduće godine.



Kupim duhan i smotam ga kod kuće, drukčije se ne može, a ponekad si kupim kutiju cigareta. Zasad se krpam i ne planiram prestati pušiti.



  Sudeći po tome, drugu godinu zaredom rast će cijene kave robuste, a dodatan problem za tu vrstu kave je i činjenica da posljednjih godina postojano raste potražnja u Indoneziji, trećem svjetskom proizvođaču robuste, no to ne prati i rast proizvodnje.


  Osim robuste, očekuje se i pad proizvodnje u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču skuplje vrste kave arabice. Zrna arabice koristi poznati lanac Starbucks, dok Nestlé za svoje instant-napitke koristi robustu.



Čekajte da poskupe na 7-8 eura po kutiji, pa me onda pitajte. Trenutno mi za cigaretu ništa nije skupo.