Žestoki odgovor: zastupnici manjina oštro protiv ideje o ograničavanju mandata

Pupovac: Tatalović stavio suprugu za savjetnicu u Vladi

Dražen Ciglenečki

Manjinski zastupnici redom su se obrušili na savjetnika predsjednika Josipovića, Sinišu Tatalovića koji je u razgovoru za Novi list izjavio kako se zalaže za promjenu izbornog sustava za manjine. »Postali bi zastupnici drugog reda«, izjavio je Furio Radin



ZAGREB Savjetnik predsjednika Ive Josipovića za unutarnju politiku Siniša Tatalović ustvrdio je za naš list da se zalaže za promjenu izbornog sustava za manjine, a može se, rekao je, razmišljati i o ukidanju izborne jedinice za manjine. Prema Tataloviću, također, »nije dobro da manjinski zastupnici koji se biraju sa tristotinjak glasova odlučuju o parlamentarnoj većini«.


– Njih treba zaštiti od toga da oni odlučuju o parlamentarnoj većini. Ako bi se definiralo da oni nemaju pravo odlučivanja o povjerenju vladi i proračunu, oni bi imali vrlo značajnu funkciju upravo u zaštiti manjinskih prava, rekao je savjetnik predsjednika države.


Promjene Ustava


Tatalović je samo načelno govorio, nije predložio konkretno pravno rješenje za ograničavanje mandata manjinskih zastupnika. Ministar uprave Arsen Bauk, međutim, upozorava da bi za to nužne bile promjene Ustava, budući sada svi zastupnici imaju jednaka prava i obveze.




– Da bi se realiziralo to što zagovara predsjednikov savjetnik, moralo bi se ponovno ići u ustavne promjene, a o tome uopće nismo razmišljali. Nije to niti potrebno. Otkad je Saboru osam zastupnika manjina, niti u jednom od četiri mandata njihovi glasovi nisu presudili prilikom formiranja vlade. Oni su se uvijek pridružili parlamentarnoj većini, rekao nam je Bauk.Predstavnici manjina ogorčeni su Tatalovićevom idejom. Manjinske narode, smatraju, takav sustav svrstao bi u građane drugog reda.


Najoštrije je predsjednikovom savjetniku odgovorio predstavnik srpske manjine Milorad Pupovac. S njim je, podsjetimo, predsjednik Josipović ušao u žestok sukob, a Tatalovićev istup o ograničavanju prava glasa predstavnicima manjina u Saboru može se gledati i kao posljedica, odnosno nastavak tog aktualnog političkog obračuna. I Pupovac ističe da je ovaj prijedlog protiva Ustavu, ali i »potrebama manjinske politike u Hrvatskoj i onome što trenutačno karakterizira stanje manjinskih zajednica i odnosa u Hrvatskoj«.


– O tim stvarima se može razgovarati između različitih političkih predstavnika, što gospodin Tatalović nije nikada bio. On je primjer onoga za što me predsjednik optužuje, primjer čovjeka koji je na etnobiznisu izgradio svoju sveučilišnu i savjetničku karijeru, nikada ne imajući veze s onima koje bi navodno trebao predstavljati. I konačno, gospodin Tatalović je primjer onoga što predsjednik Josipović naziva »Pupovac i njegovi«, jer je supruga gospodina Tatalovića svojedobno postala savjetnica bivšeg potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, zahvaljujući »Pupovcu i njegovima«. Kad je Uzelac postao potpredsjednik  – Tatalović je požurio da kod njega svoju suprugu angažira kao savjetnicu, a ja s tim ništa nisam imao. On je još jedan od onih koji se okoristio Pupovcem i njegovom politikom. Toliko o predlagaču promjena manjinskog modela, o njegovoj dosljednosti i autentičnosti koja mu daje za pravo da predlaže rješavanje ove problematike. Više on tome neću, jer i ovo vrijeđa moje dostojanstvo, zaključio je Pupovac. Za Tatalovićev stav lijepu riječ nije našao niti zastupnik talijanske manjine Furio Radin, koji želi vjerovati da predsjednik Josipović ne dijeli mišljenje svog savjetnika za unutarnju politiku.


Josipovićev stav


– Siniša Tatalović, ako o njemu moramo govoriti, zapravo je pobornik teorije da se na manjine mora gledati kao na sigurnosno pitanje. On zapravo govori o kontroli manjina. Što je manje autonomnosti manjinskih zastupnika, to je više onog što on naziva integracija, a zapravo se radi o asimilaciji. To bi bila akademska rasprava da Tatalović nije i savjetnik predsjednika države. Želim vjerovati da je ovdje prije riječ o tome da se Tatalović neadekvatno ponaša prema predsjedniku, nego da je to što on govori i mišljenje predsjednika, kaže Radin.


Zastupnik talijanske manjine dodaje da bi se u ovom slučaju moralo raščistiti dijeli li predsjednik mišljenje svog savjetnika. 


– Predsjednika države gledam kao prijatelja manjina, a Predsjedničke dvore kao prijateljski prostor. Upravo zbog toga moram reći i to da je u polemiku predsjednika države s predstavnikom srpske manjine Miloradom Pupovcem apsolutno nepotrebno uvlačiti problematiku ustavnog zakona. To proširuje žestoku raspravu koju Josipović ima s Pupovcem na raspravu o ostalim manjinama. Tatalovićev intervju koji se događa kad i Josipovićeva polemika  s Pupovcem izaziva nemir. U političkom životu bio sam svjedok mnogih sukoba, a što se ovog spomenutog sukoba tiče – uz svu skromnost koju kao zastupnik imam prema instituciji predsjednika – želio bih da se on zaustavi.


 Želim poručiti da mi iz manjina u Josipoviću vidimo suradnika i čovjeka u kojeg imamo povjerenje, ali to povjerenje ne zadobiva se ovakvim polemikama s liderom jedne manjine, rekao nam je Radin. Istaknuo je, također, da je – ukoliko se predsjednik ne slaže s predmetnim mišljenjem svog savjetnika – takvo krupno neslaganje svugdje u svijetu razlog za savjetnikovu ostavku. Na koncu, Radin je zaključio da bi provedba Tatalovićevih zamisli od manjinskih zastupnike napravila zastupnike drugog reda, a isto bi se osjećali i manjinski narodi koje ti zastupnici predstavljaju. 


I Veljko Kajtazi, saborski zastupnik koji predstavlja romsku i još 11 manjina, suglasan je s kolegama.– Ne bi bilo dobro na takav način umanjivati prava manjinskih zastupnika. Smatram da to nije u redu. Ne vidim zašto glasovi manjina u određenim trenucima ne bi smjeli biti presudni, kaže Kajtazi.