Relativizirali dokument o ekonomskom savjetu

Puhovski: Most pokazuje nesnalaženje u modernim institucijama demokracije

Gabrijela Galić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Most je reterirao tvrdeći da ESH ne bi zamijenio vladu. »Nakon izbora se ponašaju kao nevladina udruga. S 10-tak posto osvojenih glasova žele vlast u državi i potom u sumnju dovode demokratski proces koji počiva na institucijama«, kaže Puhovski  



ZAGREB  Ekonomski savjet Hrvatske (ESH), Mostovo paralelno tijelo koje bi trebalo donositi sve ključne odluke u sklopu monetarne i fiskalne politike te time anulirati ulogu vlade,  u roku od 24 sata od ključnog kreatora politike pretvorilo se u »obično« svjetodavno tijelo.


Iako je iz Mostovih smjernica  za područje monetarne i fiskalne politike, objavljenih uz progovore  sa SDP-om i HDZ-om, jasno da bi ekonomski savjet imao daleko veću ulogu od savjetodavne, što mu ime nalaže, u Mostu su jučer cijelu priču relativizirali tvrdeći kako je riječ isključivo o savjetodavnom tijelu, a ne tijelu koje bi umjesto vlade donosilo odluke.


Nespretni izrazi?


Na pitanje tko bi osnivao savjet, koliko bi on ljudi imao i iz kojih bi se redova birali glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja nam je rekao da je o tome prerano govoriti jer će se Most oko tih detalja dogovarati s onima s kojima će eventualno formirati vladu.




No, iz smjernica monetarne i fiskalne politike koje je dostavio Most, uloga ESH-a je daleko veća. »Glavni cilj ESH-a je izrada makroekonomskog modela te davanje smjernica za upravljanje monetarnim i fiskalnim sustavom«; »Monetarna i fiskalna politika moraju se podrediti isključivom cilju promjena smjera gospodarske politike i cjelokupne hrvatske ekonomije s uvozno orijentirane na izvozno orijentiranu. Mjere će se definirati u sklopu paketa reformskih promjena i programa ESH«; mjere za zaustavljanje deflacije »definirat će se u sklopu paketa reformskih promjena i programa ESH«…


I ograničavanje daljnjeg zaduživanja države, kao i mjere refinanciranja postojećih kreditnih obveza Hrvatske »definirat će se u sklopu ESH i izrade politike upravljanja javnim dugom«. Iz tih citata smjernica monetarne i fiskalne politike Mosta s kojima su izašli pred pregovarače SDP-a i HDZ-a jasno je da ESH ne bi imao savjetodavnu ulogu, već bi preuzeo ulogu namijenjenu vladi. Osim ako se autori Mostova programa nisu nespretno izrazili, ne jednom nego više puta.



Iz SDP-a i HDZ-a, dok traju razgovori s Mostom, ne žele komentirati  ideje u tekstualnom programu, no neslužbeno iz oba tabora navode kako na sastancima održanim u ponedjeljak tom tijelu nije dana tolika važnost kako se iz dokumenta odaslanom medijima dade zaključiti. Ističu kako se o tom savjetu govorilo kao tijelu u kojem bi se razmatrali pojedini ekonomski modeli i njihove posljedice,  na osnovi kojeg bi odluke donosila vlada, a ne kao o tijelu koje bi definiralo te mjere. »Što će nam onda vlada«, zapitao se jedan od sugovornika pregovora s Mostom. Čini se da su i SDP-ovi i HDZ-ovi pregovarači tek nakon pregovora »iz papira« vidjeli što bi ESH radio. Na pregovorima je njegova uloga prikazana kao savjetodavna.


Općenito, apstraktno


I prijedlog osnivanja ESH još je jedan pokazatelj da Most ima ideju o tome da su institucije nevažne, a politički analitičar Žarko Puhovski nije jedini koji se pita, slušajući prijedloge Mosta, zbog čega smo uopće izlazili na izbore.


– Izašli su na izbore i nakon izbora se ponašaju kao nevladina udruga. S 10-tak posto osvojenih glasova žele vlast u državi i potom u sumnju dovode demokratski proces koji počiva na institucijama – veli politički analitičar Žarko Puhovski, ističući pritom kako su za Most institucije nevažne. To pokazuju i na primjeru ESH koji bi u osnovi preuzeo ulogu vlade. Njihovo ponašanje ukazuje na potpuno nesnalaženje u modernim institucijama demokracije.


– O njima najviše govori to što navode da su njihovi prijedlozi prihvatljivi svima. To, naprosto, nije moguće – navodi Puhovski, ocjenjujući kako to znači i da su prijedlozi Mosta preopćeniti, apstraktni, opća mjesta ako su prihvatljivi svima.