Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Topla jesen?

Prvi jesenski vikend opravdao je svoj naziv. Vakula otkrio što nas čeka u idućih par mjeseci

Ilustracija Marko Gracin
Ilustracija Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2018. u 6:55 2018-09-03T06:55:30+02:00

Osim promjenljivog, i u odnosu na nedjelju - manje toplog ponedjeljka, s mjestimičnom povremenom kišom, podjednako će vrijeme biti i u utorak, a od srijede ponovno toplije

Prvi rujanski vikend u većini je Hrvatske opravdao naziv i prvog jesenskog, a količina oborine prva dva rujanska dana ponegdje je bila već veća od polovine prosjeka cijeloga rujna.

I na prvi dan školske godine mnogima će dobro doći kišobran ili kabanica, a nekima vjerojatno i dugi rukavi. No, ne spremajte ni kratke jer u nastavku će rujna biti i iznadprosječne topline, piše za HRT meteorolog Zoran Vakula.

Osim promjenljivog, i u odnosu na nedjelju - manje toplog ponedjeljka, s mjestimičnom povremenom kišom, podjednako će vrijeme biti i u utorak, a od srijede ponovno toplije, uz više sunčanih sati, premda posvuda ne i suho. 

Na podjednaki ugođaj - relativne topline i mjestimičnog viška oborine, prema trenutačnim se dugoročnim prognozama valja pripremiti ne samo sljedećih dana, nego i sljedećih tjedana i mjeseci.

Povećana je vjerojatnost da će i srednja sezonska temperatura, a i svakog od sljedeća tri mjeseca u većini Hrvatske biti barem malo viša od prosjeka, a podjednaka je prognoza i ukupne sezonske količine oborine za Jadran i područja uz njega, dok je u sjevernijim krajevima vjerojatnost odstupanja od prosjeka znatno manja.

Naravno, promjene su moguće jer ove godine prognoze po sezonama i mjesecima nisu pouzdane kao inače - sjetimo se samo hladnoće ožujka i posebice veljače, prije koje su dugoročne prognoze davala povećanu vjerojatnost iznadprosječne topline.

No, za ljeto su se pokazale jako dobre, posebice za temperaturu.

U očekivanju službenih ocjena klimatologa DHMZ-a, iz preliminarnih analiza može se zaključiti kako je i ovo ljeto bilo iznadprosječno toplo, čak uglavnom "vrlo toplo" i "ekstremno toplo" u odnosu na klimatološke srednjake iz razdoblja 1961. - 1990. godina, prema kojem se još službeno uspoređuje, dok su ocjene raspršenije od "normalno" do "vrlo toplo" prema novijem klimatološkom razdoblju, od 1981. do 2010. godine, piše HRT.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.