Konzultacije s Grabar Kitarović

Privilegirani na Pantovčaku: Nasamo s predsjednicom bio je i Tomislav Karamarko

Dražen Ciglenečki

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Predsjednica nije rekla Zoranu Milanoviću da bi htjela razgovarati s njim nakon konzultacija. Niti, primjerice, predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin nije razgovarao s Kolindom Grabar-Kitarović bez stranačkog kolege Josipa Salapića koji je s njim bio na Pantovčaku. Ishod pregovora još se ne nazire

ZAGREB  I Tomislav Karamarko je nasamo razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović tijekom prošlotjednih konzultacija na Pantovčaku. – Svi mi koji smo vodili delegacije ostali smo s predsjednicom u četiri oka. Ja mogu reći čak što je bila i tema, predsjednica je rekla, evo nastojte se što bolje usklađivati, nastojte da se sad izađe iz ovog vremenskog vakuuma koji je potpuno bespotreban, izjavio je jučer predsjednik HDZ-a.

 Običaj




Sami predstavnici Domoljubne koalicije potvrdili su nam da je Karamarko ostao s Kolindom Grabar-Kitarović nakon što su oni zamoljeni da izađu iz prostorije u kojoj su se održavale konzultacije.


– Predsjednica je pristojno upitala imamo li išta protiv da još nekoliko minuta razgovara samo s predsjednikom HDZ-a Karamarkom. Naravno da nismo imali ništa protiv. Dok su oni razgovarali, mi smo pričekali u predvorju. Kako sam mogao zaključiti, predsjednica je isto napravila i s ostalim strankama i koalicijama, rekao nam je predsjednik HSS-a Branko Hrg. Slično su nam kazali predsjednik HSPAS-a Ivan Tepeš i čelni čovjek Hrasta Ladislav Ilčić.


– U Uredu predsjednice rekli su nam da je običaj da, nakon što se razgovara sa svim članovima nekog izaslanstva, predsjednica par minuta provede s predsjednikom stranke ili s predsjednikom najveće stranke ako je u pitanju koalicija. Ne vidim zaista neki problem u ovoj praksi, kazao nam je Tepeš. Njemu i drugim članovima Karamarkovog izaslanstva izričito je rečeno da je i premijer Zoran Milanović ostao nasamo s predsjednicom Republike.


Nagađanje


Ali, to nije točno. Predsjednica nije rekla Milanoviću da bi htjela razgovarati s njim nakon što izađu Vesna Pusić, Silvano Hrelja i Nansi Tireli. Štoviše, samo su Karamarko i predsjednik Mosta Božo Petrov imali tu privilegiju. Niti, primjerice, predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin nije razgovarao s Kolindom Grabar-Kitarović bez stranačkog kolege Josipa Salapića koji je s njim bio na Pantovčaku.Može se, naravno, samo nagađati zašto je predsjednica htjela ostati nasamo s Karamarkom i prije toga s Petrovom. U SDP-u procjenjuju da je posrijedi želja Grabar-Kitarović da premijer bude Petrov ili netko drugi koga bi predložio Mosta, a uz potporu HDZ-a. Dio sudionika sastanka izaslanstva koalicije Hrvatska raste s predsjednicom tvrdi da je ona u jednom trenutku upitala jesu li razmišljali o tome da, s obzirom da nemaju 76 potpisa, za mandatara podrže Petrova.

– Mislim da predsjednica, čak ne nužno u dogovoru s Karamarkom, pokušava za premijera progurati Petrova ili nekog drugog iz Mosta. Činjenica je da je ona u ovih desetak mjeseci, uz premijera Milanovića, imala trećerazrednu ulogu, a jednak bi status imala i kad bi predsjednik Vlade postao Karamarko. Ali, u slučaju da premijera da Most, vjerojatno zaključuje Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica bi mogla puno više doći do izražaja, naročito što se tiče vanjske politike, procjenjuje jedan dužnosnik SDP-a namjere predsjednice, a nakon što se doznalo da je nasamo razgovarala s Petrovom i Karamarkom.


No, ishod pregovora o sastavljanju Vlade još se ne nazire, a jučer je Mostu odgovore na njihov upitnik poslao i HDZ.


– Očekujemo da će naši odgovori biti dobro prihvaćeni, jer smo tijekom pregovora s njima postigli visoku razinu suglasja, rekao je Karamarko. Odgovore SDP-ove koalicije nazvao je apsurdnima zato što su njima negirali ono što su obećavali u kampanji.


– Oni sad pristaju na sve. Doista na sve. Pristaju na sve što im Most uvjetuje. I na smanjenje PDV-a, a smijali su se kada smo to mi predlagali. Čak sad pristaju na demontažu županija. U početku su bili protiv županija, pa za, a sada su opet protiv, jer misle da bi se to dopalo Mostu. Idu čak toliko daleko da za tri potpisa daju samostalnost Istri. To neće proći nikada i u niti kojem scenariju, upozorio je Karamarko.


Nadzor


Dodao je da HDZ ne prihvaća prijedlog Mosta za regionalizaciju i ukidanje županija.


– Nećemo dopustiti jačanje neke podjele. Koliko sam shvatio Most, ni oni nisu za neke regije. Županije treba digitalizirati kao i cijelu državu, rekao je Karamarko.


Kritizirao je SDP i zbog njihovog odbijanja jačeg građanskog nadzora nad radom tajnih službi.


– Već postoje tijela koja se bave nadzorom, ali njihov rad treba definitivno konkretizirati. Poglavito u ovo vrijeme kada postoje indicije da se zloupotrebljava i PNUSKOK i SOA. Sva nadzorna tijela ima smisla pojačati i tražiti jače oblike nadzora, naglasio je Karamarko. Odbio je mogućnost raspada Mosta i pozvao sve da pričekaju da Most ponovo postane kompaktan.