Zatvorena javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš

Pristiglo više od tisuću primjedbi na istraživanja Jadrana; ORaH traži doradu i nadopunu studije

Bojana Mrvoš Pavić

D. Lovrović

D. Lovrović

Regionalni programski forum ORaH-a zaključio je kako ona ne udovoljava svojim osnovnim svrhama. Traže vraćanje studije u početnu fazu



ZAGREB Agencija za ugljikovodike jučer je zatvorila jednomjesečnu javnu raspravu o strateškoj studiji utjecaja na okoliš budućih istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu, na koju je, kako se može čuti iz Agencije, stiglo više od tisuću primjedbi i prijedloga.


Nakon što ih obradi, Agencija će ih i javno objaviti, dok će neke, ocijeni li to opravdanim, uvrstiti u strategiju. Koje su najčešće primjedbe, za sada nije moguće doznati, no javna je rasprava protekla burno, uz nekoliko prosvjeda »zelenih« udruga, koje smatraju da je studija manjkava i nestručna te napravljena nakon što su budući koncesionari već odabrani. 


Podsjetimo, Vlada je konzorciju kojeg čine američki Marathon Oil i austrijski OMV dodijelila koncesiju za istraživanje i eksploataciju na sedam istražnih polja u sjevernom, srednjem i južnom Jadranu, konzorcij talijanskog ENI-ja i britanskog Medoilgasa dobio je koncesiju za jedno polje u srednjem Jadranu, a INA za dva polja na samom jugu. 


Opširnije u tiskanom izdanju