Čistka se nastavlja

Prisavlje i dalje gasi emisije na Trećem HTV-a: Ukinuto i “Dobro jutro: kultura”

Siniša Pavić

Voditelji Miran Kurspahić / Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Voditelji Miran Kurspahić / Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Javnost za to teško da bi i znala da jedan od njenih voditelja, kazališni redatelj i glumac Miran Kurspahić nije na svoj Facebook profil stavio status koji objašnjava sve i najavljuje otvaranje nove fronte protiv teško objašnjivih odluka v.d. programskog vodstva javnog servisa



ZAGREB  Dok inicijativa »Sloboda Trećima« biva sve masovnija, dok se gerilske akcije koje imaju za cilj spasiti Treće programe HRT-a iz Zagreba sele i u druge hrvatske gradove, dok i skulpture hrvatskih velikana od Tesle do Ujevića slušaju Treći, dok se za četvrtak sprema veliki prosvjedni skup na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma »Dosta je čistke – sloboda Trećima«, vodstvo HRT-a istu tu bezumnu čistku nastavlja, opet malo na Trećem televizijskom!


Nova žrtva je najgledanija emisije Trećega programa HTV-a »Dobro jutro: kultura«! Javnost za to teško da bi i znala da jedan od njenih voditelja, kazališni redatelj i glumac Miran Kurspahić nije na svoj Facebook profil stavio status koji objašnjava sve i najavljuje otvaranje nove fronte protiv teško objašnjivih odluka v.d. programskog vodstva javnog servisa.


Kako su moje kolega/ice u nezavidnoj poziciji stalnih uposlenika te predivne televizije, njihovo izražavanje nezadovoljstva je sputano tim okvirima, što razumijem, no ja nisam i ne namjeravam otići bez ispaljena metka. Roditelji su me bolje od toga odgojili i ne zanima me tko ili koliko ih stoji iza te nepravedne odluke o gašenju emisije, ali nije mi prvi put da se suprotstavljam onima u poziciji moći i idem na njih k’o poljska konjica na njemačke tenkove« – poručio je jučer preko Facebooka Kurspahić.




Ništa blaži nije bio ni za našeg slušanja. Udara se, kako kaže, u program koji je došao do ranga jednog ARTE-a, u kanal koji jedini opravdava status nacionalnog, u emisiju koja se radila u produkciji HRT-a s malim budžetom i koja je išla u živo što i jest čar televizije. Kurspahić je vijest o ukidanju čuo praktički slučajno, nikakva službena obrazloženja nema.


– Nismo ni u financijskom ni u programu za jesen, ali se planira emisija slična našoj koja bi išla u kasno popodne što je nonsens, ako ne i loš plagijat – kazuje Kurspahić.


Ukida se gledano, ukida se jeftino, ukida se vlastita produkcija, ukida se etablirano, ukida se onaj lakši i duhovitiji pogled na kulturu koji je privlačio i one koji su od kulture možda bježali!? Tim su razlozi kojim se vodi programsko ljudstvo veća misterija.


– Garnituru na privremenom boravku i odlasku počinjem  doživljavati kao izrazito malicioznu. Čini se da im je jedina funkcija raditi štetu kad znaju da im je vijek ograničen. Nije da se nema što pomesti, ali fokusirati se na program koji jedini funkcionira, koji nije gubitaš ni mjesto gdje nestaju novci, program koji je okrenut kulturnom sadržaju, onda je to maliciozno, ima zlokoban prizvuk i to mi smeta. Pogotovo kad se ide micati nešto što je dokazano i funkcionalno. Na stranu pri tom ja, to bi me smetalo i inače – veli Kurspahić.


Zato će u četvrtak na Trgu žrtava fašizma biti i on.– Mislim da je ljudima dosta mnogočega pa i toga. Treba podvući crtu. Treba izaći nešto probati učiniti, a onda kud koji mili moji – poručuje Kurspahić.