Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 17° 21° 2
22. travnja 2018.
Fuchs i Bajs udružili snage

Prilagodba sezoni: Nastava počinje kasnije, zimski praznici dulji

foto: D.KOVAČEVIĆ
foto: D.KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2011. u 18:24 2011-03-22T18:24:48+01:00

Sljedeća školska godina počet će 5. rujna, ali županije će moći zbog sezone odgoditi  početak nastave za tjedan dana, što će se nadoknađivati tijekom zimskih praznika

ZAGREB  O datumu početka školske godine od jeseni će odlučivati  županije.

Školska godina 2011/2012. tako će početi 5. rujna, no županije koje to žele moći će odgoditi početak nastave za dodatnih tjedan dana, odnosno do 12. rujna.

»Izgubljeni« tjedan nadoknadit će u zimskim praznicima, koji se produžuju na tri tjedna, ali će u županijama koje  odgode početak nastave trajati dva umjesto tri tjedna. Proljetni se praznici pomiču na tjedan dana prije Uskrsa, te završavaju uskrsnim ponedjeljkom. 

Novi sustav planiranja školskih praznika pravilnikom je propisalo  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, kako bi ih uskladilo s potrebama hrvatskog turizma. Tako školarci u priobalju neće morati u  školu u jeku turističke sezone, a oni koji idu na skijanje izbjeći će najskuplji termin početkom siječnja, tvrde u Ministarstvu turizma gdje je predstavljen novi pravilnik. 

– Ovo je iskorak u pravom smjeru. Hrvatska mora turistički disati –  ocijenio je ministar turizma Damir Bajs, koji smatra da će se decentralizacijom školskog kalendara omogućiti produljenje glavne turističke  sezone, i bolja turistička iskoristivost uskršnjih i zimskih praznika.  

Predstavnici turističkih udruženja, koji ovakav potez priželjkuju već godinama, tvrde da će se fleksibilnim praznicima produžiti sezona na Jadranu, a roditeljima omogućiti odmor u jeftinijim terminima. 

Županije svoje prijedloge školskog kalendara moraju izraditi i poslati  na uvid Ministarstvu obrazovanja do 1. lipnja, a pritom moraju voditi  računa da ispune 175 nastavnih dana određenih zakonom. Promjenjiv  će, osim početka školske godine, biti treći tjedan zimskih praznika koji  prema kalendaru za šk.god. 2011/2012. traju od 27. prosinca do 13. siječnja, te prva polovina proljetnih praznika, koji traju od 2. do 6. travnja.

Dok su zimski praznici dobili tjedan dana više nego dosad, proljetni odmor skraćen je za tri dana, što će maturantima, kojima nastava  završava 18. svibnja, omogućiti više nastavnih dana u kontinuitetu.  Kraj nastavne godine isti je za sve škole, i određen je za 15. lipnja. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova