Protiv nameta

Prijevoznici zaprijetili blokadom cesta, Ministarstvo odustalo od poskupljenja registracija

Branko Podgornik

Bude li poskupljenja, to će se odnositi na najteža vozila koja najviše troše ceste, dok bi naknade građanima za osobna vozila mogle ostati iste ili pojeftiniti



ZAGREB » Prijevoznici pri Hrvatskoj gospodarskoj komori jučer su upozorili da su spremni teškim kamionima blokirati prometnice ako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture od 1. srpnja poveća osnovnu naknadu za uporabu javnih cesta sa 215 na 323 kune. Taj novi pravilnik o naknadama, tvrde, poskupio bi registraciju svih dva milijuna vozila u Hrvatskoj. Najviše bi pogodilo oko 177 tisuća gospodarskih vozila – kamiona, autobusa, kao i sto tisuća traktora.


   Ministarstvo je odmah opovrgnulo poskupljenje tih naknada od 1. srpnja, napominjući da je riječ o nesporazumu. Izrada spornog pravilnika je u radnoj formi, a ako se bude mijenjao, o njemu će se povesti javna rasprava od mjesec dana, tijekom koje će svi zainteresirani moći iznijeti svoja mišljenja i primjedbe, rekla nam je Renata Ivanović, glasnogovornica Ministarstva.


   – Ne možemo prihvatiti još jedan namet koji poskupljuje ne samo teretni, nego i putnički prijevoz, jer je konkurencija oko nas sve jeftinija i oštrija, tvrdi Dario Majić, voditelj Grupacije teretnog prometa pri HGK-u. Od 2008. promet robe u Hrvatskoj pao je 38, a putnički promet više od 30 posto. Prijevoznici su na rubu preživljavanja, kažu u toj grupaciji koja je službeno zatražila pojeftinjenje naknada za ceste. »Svi smanjujemo cijene u borbi s konkurencijom u okruženju, pa bi to trebala raditi i država«, čulo se.




   – Ova je grana gospodarstva anemična. Ako joj oduzmemo transfuziju, ubit ćemo je. Od koga će se naplaćivati naknade, pitala je Ljubica Herceg, direktorica Sektora za promet pri HGK-u. Ona je potvrdila da nadležna uprava, u Ministarstvu koje vodi Siniša Hajdaš Dončić, već dugo ne komunicira s prometnim sektorom Komore. »Nije u redu pisati pravilnik za gospodarstvo, a ne pitati ga može li ono preživjeti«, smatra Herceg.


   Prijevoznici u Komori kritizirali su službe Ministarstva zato što u pripremi pravilnika nisu vodile konzultacije s njima, nego s Marijanom Banellijem, savjetnikom udruge Hrvatski cestovni prijevoznici pri HUP-u. »Banelli predstavlja manjinu prijevoznika i on ne može davati suglasnost u naše ime«, ogorčeni su u Komori.