Odbor za etiku

Prijava protiv Silobrčića odbijena, prijava za plagijat protiv ministra Barišića ušla u proceduru

Ljerka Bratonja Martinović

Ministar Barišić otvorio je jučer drugu frontu, tvrdeći da Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju djeluje protuustavno. Riječ je, tvrdi ministar, »o deformaciji koja se događa u sustavu«



ZAGREB Prijava za plagijat protiv ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića iz 2011. razmatrat će se na Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, i to u redovitoj proceduri, odlučeno je na sjednici Odbora.


Može se to iščitati iz priopćenja gdje stoji da će Odbor »neriješene predmete iz prethodnog saziva Odbora razmatrati u redovitoj proceduri«.


Među četiri naknadno pronađena neriješena predmeta i onaj je koji se odnosi na ministra Barišića. Daljnje informacije o slučaju navodnog Barišićevog plagijata ne mogu se dobiti.




Prijavu protiv predsjednika Odbora, Vlatka Silobrčića, što ju je podnio profesor emeritus Igor Čatić zbog navodne zlouporabe položaja i ovlasti, optužujući Silobrčića da je izjavama prekršio Poslovnik, Odbor je jednoglasno odbio, doznaje se neslužbeno.


Ministar Barišić otvorio je pak drugu frontu, tvrdeći da Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju djeluje protuustavno. Riječ je, tvrdi, »o deformaciji koja se događa u sustavu«, jer nakon što nadležna etička tijela utvrde da nema plagijata, o tome raspravlja još jedno nadtijelo.


– Etička tijela nadležna za to su utvrdila da nema plagijata, nema nikakvih pojavnih oblika. Ali u sustavu se događa deformacija i to je problem. Nije to samo u mom slučaju, dekanica Pravnog fakulteta još je u veljači utvrdila da je Odbor za etiku učinio nešto što je potpuno deforimiralo njegov smisao. Prema zakonu imao je zadaću promicati etička načela, a ne donositi pravorijek u konkretnim slučajevima – ustvrdio je Barišić. Promjena se, kaže, dogodila 2005. godine, kad je Odbor izmijenio svoj etički kodeks i preuzeo ovlasti »nekog vrhovnog nadtijela«.


Dekanica Pravnog fakulteta upozorila je, prenosi ministar, da fakultet ima svoje etičko povjerenstvo, kao i Sveučilište, i da su to mjerodavna tijela iznad koji nema drugih tijela. Zbog toga Pravni fakultet traži provjeru ustavnosti djelovanja Odbora za etiku, jer je došlo do »pravne konfuzije«.


– Događa se da Sabor imenuje tijelo koje promiče etička načela, a zapravo ih srozava i pretvara nas u državu koja ne zaslužuje nikakve pohvale – kaže Barišić.