Lažni aparati

Prevaranti za 680 eura nude lijek protiv raka

Bojana Mrvoš Pavić

Samozvani medicinari »specijalnim« aparatom besplatno »detektiraju« karcinom, dijabetes ili kolesterol, a potom taj »uređaj za detekciju« prodaju za 680 eura



ZAGREB Na Lošinju se, kako nam se požalilo više čitatelja, unatrag nekoliko dana pojavila samozvana »medicinska« ekipa iz tzv. Centra za prevenciju, sa sjedištem u Zagrebu, koja, nakon telefonskog dogovora s građanima koji popuste njihovom nagovaranju, dolazi u kuće i sa »specijalnim« aparatom za detektiranje karcinoma, dijabetesa, kolesterola i ostalog, provjerava zdravstveno stanje Lošinjana! Kad čudotvorni aparat »pronađe« karcinom, ili barem otkrije predispoziciju za oboljenje od te teške bolesti, za 680 eura žrtvama nude aparat za izlječenje, odnosno sprečavanje oboljenja!


Telefonski pozivi  



»Nazvali su me prije nekoliko dana, kao i, kako sam kasnije doznao, mnogobrojne susjede u mojoj ulici, predstavljajući se kao Centar za prevenciju iz Zagreba. Njihov medicinski brat, kazali su mi, ima zadaću provjeriti zdravstveno stanje u šest do sedam kućanstava u mojoj ulici, jer je, ozbiljno su me uvjeravali, karcinoma na Lošinju, u Hrvatskoj i svijetu sve više, a oni imaju specijalni uređaj koji deketira karcinome, ali i ostale bolesti, poput dijabetesa, kolesterola i ostalog.





Što je tzv. Centar za prevenciju iz Zagreba, nismo uspjeli doznati. Na broj s kojeg su zvani Lošinjani, i čiji vlasnik nije poznat, jučer se nitko nije javljao, a o stanovitom centru nikakva informacija ne postoji niti na internetu. Kako napominju Lošinjani koji su nam se s informacijom javili, s broja 01 353 5147 naziva ih jedan od, očito, više operatera u prostoriji, budući da se u pozadini telefonskog razgovora čuje i razgovor ostalih. Povratno se, kako smo i sami zaključili, ne javljaju.



Veli Lošinj je, kazali su mi, područje s većim brojem oboljelih od raka, a oni, kako su na kraju zaključili, svoj pregled obavljaju besplatno«, ispričao nam je, uz uvjet anonimnosti, Lošinjanin koji »medicinskoj« ekipi nije podlegao, i na besplatni pregled nije pristao. Kako zaključuje, mlađi će ljudi vjerojatno odmah kroz telefonski razgovor shvatiti o čemu je riječ no pitanje je hoće li dovoljno razumni biti i stariji građani.


Nakon telefonskog razgovora, i dogovora o posjetu, na »pregled« čudotvornim aparatom za kojim desetljećima traga cijela svjetska znanstvena zajednica, pristala je, međutim, druga Lošinjanka, kod koje su »medicinari« svratili te obavili »pregled«.


Zamućena voda  



Bistra tekućina u tom aparatu, priča nam gospođa koja ne želi s imenom izlaziti u javnost, tijekom pregleda se pretvorila u mutnu crnu vodu, što je bio »jasan« znak da, kako su joj »medicinari« objasnili, ima predispoziciju za oboljenje od karcinoma.


Štoviše, rekli su joj da mogu točno odrediti o kojem se karcinomu radi, gdje god se on nalazio od glave do pete! Gospođa ipak nije aparat od pet tisuća kuna pristala kupiti pa su i »medicinari« mirno otišli.


Je li netko na Lošinju nasjeo, nismo uspjeli doznati, budući da prijava policiji, kako doznajemo u MUP-u Primorsko-goranske županije, za sada nije bilo. Doktor Branko Lakner, voditelj ispostave Doma zdravlja u Malom Lošinju potvrdio nam je da su ga neki pacijenti pitali zna li išta o »kolegama« koji se kreću otokom, na što, ističe, Lošinjane svakako treba upozoriti. Nikakvo medicinsko istraživanje nije u tijeku, a kamoli pregledi aparatima za kućnu upotrebu, koji »detektiraju« i »liječe« karcinome, zaključuje dr. Lakner, upozoravajući na činjenicu da prevaranti žrtve najvjerojatnije traže među starijom populacijom.