U sjeni presude

Presuda otvara sumnju: Bi li HDZ bez novca iz crnog fonda zasjeo na vlast 2007?

Srđan Brajčić

Naše je mišljenje da je HDZ tada vjerojatno »zamračio« minimalno 20 milijuna kuna koje su vjerojatno bile javni, naš, novac izvučen iz javnih poduzeća



 Pod debelu sjenu kapitalne presude HDZ-ovom kriminalcu i mastermindu te nezapamćene otimačine javnog novca Ivi Sanaderu, skrivaju se ovih dana parlamentarni izbori iz 2007. godine. Tada su, naime, dvije vodeće stranke gotovo pa podijelile hrvatske glasače; HDZ je dobio 66 mandata, a SDP 56. Nijedna stranka, dakle, nije dobila potrebnu apsolutnu većinu.


  Predsjednik Stjepan Mesić mandat za sastavljanje Vlade dao je ipak Ivi Sanaderu; HDZ-ov gospodarski program naprosto je »osvojio« HSS, HSLS, SDDS… Drugim riječima, HDZ je na vlast došao koalicijskim makinacijama.


  S obzirom na to da se u presudi za Fimi mediju navodi i to da je od kraja 2003. do 2. srpnja 2009. godine, Ivo Sanader koristio utjecaj hrvatskog premijera odnosno HDZ-a kao vodeće parlamentarne stranke za ilegalno izvlačenje novca iz državnih poduzeća koji spremao u svoju i stranačku blagajnu, rađa se opravdana sumnja u regularnost izbora iz 2007. godine. Po izricanju presude, politički analitičar Dražen Lalić odmah je ukazao na to da bez novca iz crnog fonda HDZ sigurno ne bi dobio parlamentarne izbore 2007.




Međutim, na krajnje sumnjive okolnosti pod kojima je HDZ tada dobio mandat već dugo ukazuje GONG. Njegov izvršni direktor Dragan Zelić i sada kaže da »HDZ 2007. nije osvojio uvjerljivu većinu, pa je vjerojatno kriminalna financijska injekcija za ondašnju izbornu kampanju, ali i za redovan rad stranke tijekom godine, itekako pridonijela pobjedi HDZ-a«.



 Ignoriranje procjena GONG-a i Transparency Internationala o tome da je HDZ 2007. trošio puno više novca nego što je prijavljivao, navodi na propitivanje odgovornosti i bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića. Dragan Zelić ne sumnja u to da je Državno odvjetništvo znalo što se događa u javnim poduzećima i na koji se način HDZ financira.  – DORH je tek kasnije izgovor pronalazio u lošim zakonima ili možda nedovoljnoj kooperativnosti policije, ali se mora primijetiti nedostatak hrabrosti za pokretanjem procesa u to vrijeme. DORH je, kako je netko rekao, trebao kukuriknuti u vrijeme Sanaderovih manipulacija, progovoriti tada i da su DORH-u ruke vezane. Vjerujem da ne bi završio u »loncu«, možda bi bio izbačen iz »dvorišta«, ali bi napravio veliku stvar za cijelo društvo, smatra Zelić.


  – Iako ne mora biti relevantan pokazatelj, stranke Kukuriku koalicije su na izborima 2007. – kada se zbroje njihovi pojedinačni glasovi – dobile više glasova nego na izborima 2011., što znači da su imale realnu šansu za pobjedom da je izborna utakmica bila ravnopravna za sve, smatra Zelić.


Zamračen novac


Pri tome podsjeća na to da je GONG parlamentarne izbore 2007. odmah ocijenio netransparentnima; upravo zbog netransparentne kampanje HDZ-a. Tada je GONG s Transparency International Hrvatska objavio procjene troškova oglašavanja. Utvrdili su da je HDZ samo na oglašavanje potrošio oko 25 milijuna kuna, a najavio je da će ukupno potrošiti – dakle zajedno i s drugim troškovima kampanje – oko 20 milijuna kuna.


  – Naše je mišljenje da je HDZ tada vjerojatno »zamračio« minimalno 20 milijuna kuna koje su vjerojatno bile javni, naš, novac izvučen iz javnih poduzeća. Sportskim rječnikom rečeno, HDZ je za vrijeme Sanadera dopingiran igrao izborne utakmice. Ako se pokaže da je igrač dopingiran, izbacuje ga se iz utakmice, a vjerojatno i iz sporta. HDZ nije bio izbačen iz izborne utrke, a onda nije slučajno zašto je Vlada na čelu s Ivom Sanaderom toliko oklijevala donijeti kvalitetan Zakon o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja uz učinkovit nadzor, smatra Dragan Zelić.


  Direktor GONG također ocjenjuje da pored nanesene materijalne štete, više zabrinjava šteta koja je počinjena u smislu urušavanja demokratske političke kulture i razvijanja koruptivne (ne)kulture. Za vrijeme Sanaderovog HDZ-a udareni su jaki temelji klijentelizmu, gdje korupcija postaje normalan način ponašanja u društvu, te osnovni uvjet bilo kojeg napredovanja.


  – Radilo se o svojevrsnom nastavku nedolične politike iz devedesetih pri čemu se još suočavamo s posljedicama koruptivne pretvorbe i privatizacije, a o odnosu prema ratnim zločinima da i ne govorimo. Kao društvo, mi ćemo i dalje nositi velike posljedice takvih obrazaca ponašanja. HDZ na čelu s Ivom Sanaderom nanio je neprocjenjivu štetu shvaćanju politike kao plemenite djelatnosti koja treba služiti općem dobru i razvoju, osiguravanju jednakih šansi, osjetljivosti za one najslabije. Koruptivne radnje HDZ-a spriječile su priliku za gradnjom stabilnih, neovisnih i učinkovitih institucija i tako oslabile i povjerenje građana u politiku. Jednostavno je ukradeno nekoliko važnih godina… Što bi se tek dogodilo da nije bilo pritiska Europske unije i procesa pridruživanja, pita Zelić.


Sanaderov »projekt«


Međutim, GONG je na netransparentnost HDZ-a ukazivao još za predsjedničkih izbora iz 2005. godine. Je li ovdje sada već riječ o sustavnim izbornim manipulacijama (prijevarama) Ive Sanadera i HDZ-a, bez obzira na činjenicu da njihov kandidat tada nije dobio predsjedničke izbore, pitamo Zelića. On smatra da je cijeli Sanaderov »projekt«, kojeg su prešutno podržavali visoki dužnosnici HDZ-a, ima obilježja sustavnog izvlačenja javnog novca i pohlepnog financiranja izbornih kampanja kako bi se lakše dolazilo na vlast.


  – Na predsjedničkim izborima 2005. HDZ-ov glasnogovornik Ratko Maček rekao je da su na oglašavanje potrošili nešto više od milijun kuna o čemu je pisao i Novi list. Međutim, prema izračunima o stvarnom broju oglasa, uključujući i popuste, dolazilo se do brojke od 7,8 milijuna kuna potrošenih na oglašavanje. Trebamo se samo prisjetiti priče o »iskakanju iz paštete«. Zanimljivo je da HRT u to vrijeme nije objavljivao podatke o iznosima plaćenih oglasa. U drugim okolnostima i možda s drugim kandidatom, HDZ bi vjerojatno imao veće šanse za osvajanje predsjedničkog mandata 2005. godine.


  Sve u svemu, presuda za Fimi mediju potvrđuje to da HDZ ovako financiranim izbornim kampanjama nije samo lagao svoje glasače, nego cjelokupnu hrvatsku javnost. Zelić kaže da je dio hrvatske javnosti nasjeo je na Sanaderove pogubne trikove. GONG, pojedini novinari i mediji, ali i ostala javnost, upozoravali su na razmjere korupcije Sanadera i HDZ-a, što je kasnije dobilo epilog. Tek nakon odlaska Sanadera s vlasti.



Nakon ovakve presude HDZ-u, svejedno ostaje aktualnom dilema o tome hoće li hrvatska politika iz svega ovoga izvući neke pouke. Dragan Zelić se nada da će političari naučiti neke lekcije.  – Međutim, bez obzira na moguće naučene lekcije, i dalje se mora ulagati u jačanje i učinkovitost nadzora financiranja stranaka. Primjerice, jedan od alata u nadzoru može biti uspostava svojevrsnog registra gdje će građani i institucije moći vidjeti, primjerice, koliko je određeni donator stranaka dobio poslova kroz javne nabave, koliko je dobio koncesija, poticaja, oprosta poreznih dugova… Isto tako, nadzor mora uključiti praćenje istinitosti podataka o troškovima oglašavanja iz financijskih izvještaja. Postoje dakle rješenja da se smanji razina korupcije, samo je potrebna snažna poruka s vrha svake vlasti da će se ulagati u prevenciju korupcije, da su određeni obrasci ponašanja nepoželjni i da će se sankcionirati. Prvenstveno u svom dvorištu, napominje direktor GONG-a.


  – Danas žalosti činjenica o tome da vrh HDZ-a odbija preuzeti odgovornost za grijehe Sanaderovog HDZ-a. Minimum političke odgovornosti je isprika svim građanima i priznanje krivnje te jasna poruka kako se HDZ neće više nikad upuštati u ovakve avanture. Treba vidjeti kako će se HDZ odnositi spram borbe protiv korupcije, ako opet dođe na vlast. Ne smije se zaboraviti i činjenica da je sadašnji predsjednik HDZ-a bio ministar u Sanaderovoj vladi, a prije toga na čelu obavještajnog sustava, ukazuje Zelić tako i na odgovornost Tomislava Karamarka.


Prevencija korupcije


Dragan Zelić tumači da odgovornost HDZ-a kao pravne osobe, dobiva na važnosti, jer se HDZ kao stranka također okoristio i osvajao vlast, a mnogi njegovi dužnosnici su u stranačkim tijelima šutjeli. Također, nisu nikad postavljali pitanja o financiranju HDZ-a, iako se u javnosti ozbiljno pričalo o aferama.


  – Ovaj slučaj mora biti jasna poruka svima članovima stranaka, bez obzira na njihovu funkciju u strankama, a posebno onima koji obnašaju važne funkcije unutar stranaka, da moraju dići svoj glas ako primijete određene nepravilnosti i manipulacije te tako spriječiti moguće kriminalne radnje. Smatram da i birači moraju biti pažljiviji prilikom donošenja odluke za koga će glasati, moraju kritički propitivati stranke, kandidate i njihove programe, a ne davati svoj vrijedan glas onima za koje postoje osnovane sumnje u kriminal i korupciju, kao što se događalo na nedavnim lokalnim izborima, apelira Dragan Zelić.


  Pri tome upozorava na to da su se neki slučajevi na vrijeme procesuirali, možda bi šteta bila manja i možda bi se manje javnog novca izvuklo iz javnih poduzeća. Izvučeni novac se mogao iskoristiti za ulaganje javnih poduzeća, a time i nova zapošljavanja. Jedan od uzroka krize u kojoj je danas Hrvatska, kaže nam Zelić, leži i u odgovornosti HDZ-a.


  – Bez obzira na naše razočarenje, treba gledati naprijed i sve učiniti kako se slične stvari ne bi ponavljale. Zadaća ove i svake vlade mora biti ulaganje u borbu protiv korupcije i prevenciju korupcije. Ulaganje u prevenciju korupcije ne smije se smatrati troškom. Prevencija korupcije mora biti glavni prioritet svake vlade. Međutim, takva volja se mora pokazati na djelima, a ne samo na riječima, poručuje Dragan Zelić.