Bivši saborski zastupnik

Preminuo počasni predsjednik HSS-a Josip Torbar

Hina

Počasni predsjednik HSS-a i bivši saborski zastupnik Josip Torbar umro je u subotu u Zagrebu u 92. godini života, priopćio je danas HSS. Komemoracija će se održati u Središnjici HSS-a u Zagrebu u četvrtak, 11. srpnja u 11 sati, a posljednji ispraćaj na groblju Mirogoj istoga dana u 12,30 sati

ZAGREB – Počasni predsjednik HSS-a i bivši saborski zastupnik Josip Torbar umro je u subotu u Zagrebu u 92. godini života, priopćio je danas HSS.Komemoracija će se održati u Središnjici HSS-a u Zagrebu u četvrtak, 11. srpnja u 11 sati, a posljednji ispraćaj na groblju Mirogoj istoga dana u 12,30 sati. Josip Torbar rođen je 24. lipnja 1922. u Zagrebu gdje je doktorirao na Pravnom fakultetu. Više od 45 godina proveo je u emigraciji, najviše u Južnoj Americi, SAD-u i na kraju u Rimu.Torbar je u emigraciji radio na organiziranju HSS-a, te je kao uski suradnik Vladka Mačeka i Jurja Krnjevića 1980. izabran za potpredsjednika i kasnije predsjednika Središnjeg odbora HSS-a u inozemstvu.Na ujediniteljskoj skupštini 1991. formalno je prenio ovlasti Središnjeg odbora na domovinski HSS, čime je osiguran formalno-pravni kontinuitet te stranke od utemeljenja 1904.

U Hrvatsku se vratio 1993., a tri godine kasnije izabran je za počasnog predsjednika HSS-a.


Na izborima 2000. izabran je za zastupnika u Saboru, gdje je bio član u odborima za vanjsku politiku, useljeništvo i međuparlamentarnu suradnju te član izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.Pisao je u stranačkim publikacijama i Hrvatskoj reviji. Radio je u turizmu.