Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
29. siječnja 2020.
U 70. godini

Preminuo general bojnik Imra Agotić

Imra Agotić / Foto Denis LOVROVIĆ / Arhiv NL
Imra Agotić / Foto Denis LOVROVIĆ / Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2012. u 13:35 2012-03-18T13:35:00+01:00

General Agotić bio je među četiri generala bivše JNA koji su se prvi stavili na raspolaganje Franji Tuđmanu i krenuli u stvaranje Hrvatske vojske. Bio je pri zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i ratni načelnik Zbora narodne garde

 Prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Imra Agotić umro je jutros u 70. godini u Zagrebu, na hitnoj u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.
Široj javnosti postao je poznat kao glavni pregovarač s JNA 1991., zbog čega je i svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Imra Agotić rođen je u Gorjanima 12. siječnja 1943., završio je Vojnu akademiju i Školu narodne obrane, te magistrirao na FPZ-u u Zagrebu. Kao pukovnik JNA prelazi u Hrvatsku vojsku, u čijem je Glavnom stožeru od osnutka. Bio je sudionik pregovora o odlasku JNA iz Republike Hrvatske, te član Državne komisije za odnose s UNPROFOR-om. Radio je na osnutku te bio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. 

 U kasnijim godinama obavljao je dužnost savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja, te za nacionalnu sigurnost.

Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Dobio je medalje Bljesak, Ljeto '95. i Oluja  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?