Velikanka glume

Preminula dramska pedagoginja i glumica Mirjana Rogina: Otišla je naša Melita Žganjer

Hina

foto: maxima film

foto: maxima film



ZAGREB – Dramska pedagoginja i glumica Mirjana Rogina, filmskoj publici najpoznatija po ulogama u filmovima »Tri muškarca Melite Žganjer« i »Ne dao Bog većeg zla«, preminula je noćas u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.


Mirjana Rogina rođena je u Zagrebu 1961. godine, gdje je završila osnovnu školu i srednju školu za odgajatelje. Od 1975. do 1979. godine polazila je dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) kod dramskih pedagoginja Zvjezdane Ladike i Slavenke Čečuk.


Od 1980. do 1993. radila je u dječjem vrtiću kao odgajateljica i tada se specijalizirala za dramski odgoj u predškolskoj dobi. U istom je razdoblju radila kao dramska pedagoginja u dramskim studijima ZKM-a i Kazališta Mala scena, a kao glumica surađivala s redateljima Ivicom Krajačem, Zoranom Vuletićem, Matkom Ragužem, Reneom Medvešekom te kao asistentica za rad s djecom glumcima s Ivicom Kunčevićem.




Od 1993. stalno je zaposlena u Učilištu ZKM-a kao dramska pedagoginja. Godine 1990. počela je raditi na televiziji i voditi emisiju »Mirčin lonac«, a glumila je i u seriji za djecu »Zlatko i detektivi«.


Ostvarila je brojne filmske uloge, a publika će je pamtiti po ulozi Melite, prodavačice u slastičarnici koja čezne da upozna muškarca svog života, u filmu Snježane Tribuson iz 1998. »Tri muškarca Melite Žganjer«.


Sa Snježanom Tribuson snimila je još tri filma »Prepoznavanje« (1996.), »Crna kronika ili dan žena« (2001.) i »Ne dao Bog većeg zla« (2002.).


Glumila je i u filmovima »Novogodišnja pljačka« Dražena Žarkovića, »Blagajnica hoće ići na more« Dalibora Matanića, »Novo doba« Hrvoja Hribara, »Moja kućica, moja slobodica« Tomislava Radića te »Ispod crte« Petra Krelje.


Od 2000. do 2002. vodila je televizijsku emisiju »Kruške i jabuke«, bila je i savjetnica u izboru i radu s djecom glumcima u filmovima i spotovima.


Od 2002. do 2004. glumila je u ZKM-ovoj predstavi »Jelka kod Ivanovih«, a bila je i pomoćnica redateljice Grozdane Lajić u predstavi »Zabranjena vrata« Učilišta ZKM-a.


Snježani Tribuson asistirala je u radu s glumcima i glumila ulogu novinarke u kratkom filmu o obiteljskom nasilju »Tri ljubavne priče«.


Televizijska publika pamtit će je po ulogama u serijama »Cimmer fraj« Silvija Jesenkovića te »Odmori se, zaslužio si» Snježane Tribuson.