Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Dosad najjači udar na ministra financija

ekskluzivno Premijerova presuda: Milanović ukida Linićeve predstečajne nagodbe

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2014. u 21:55 2014-02-20T21:55:00+01:00

Iako nam je više izvora iz Vlade potvrdilo da je samo pitanje dana, najviše tjedana, kad će se to dogoditi, zasad svi nerado govore o tome zašto je tako naglo odlučeno da je predstečajnoj nagodbi istekao rok trajanja

ZAGREB  Institutu predstečajnih nagodbi, kako se čini istekao je rok trajanja. U Ministarstvu financija, kako doznajemo, polako pripremaju ukidanje te mogućnosti za tvrtke koje se nađu u poteškoćama. Iako je predstečajna nagodba uvedena kao privremena, krizna mjera koja je u kratkom roku trebala pomoći konsolidaciji poduzeća i za koju se od starta znalo da  ima ograničen rok trajanja, što su naglašavali i njezini zagovornici, čini se da će se ugasiti i prije nego što je planirano.

Iako nam je više izvora iz Vlade potvrdilo da je samo pitanje dana,  najviše tjedana, kad će se to dogoditi,  zasad svi nerado govore o tome zašto  je tako naglo odlučeno da je predstečajnoj nagodbi istekao rok trajanja.

 Kako doznajemo odluka o tome da se baš sada ugase predstečajne nagodbe nije donesena u Ministarstvu financija, nego u Banskim dvorima, odnosno institutu predstečajne nagodbe presudio je sam premijer Zoran Milanović.  On je, otkrivaju naši sugovornici, za provođenje tog zadatka zadužio potpredsjednika Vlade Branka Grčića, a  ne ministra financija Slavka Linića, čije je ministarstvo osmislilo i provodi predstečajne nagodbe.

Sudbina predstečajnih nagodbi očito je zapečaćena, a to ponovno otvara pitanje pozicije ministra financija Slavka Linića u Vladi. Ukoliko se na ovakav način ugasi jedan od njegovih projekta,  otvara se dilema ima li uopće premijer Milanović povjerenje u bilo što što radi jedan od njegovih ključnih ministra i koliko još dugo Linić može ostati član Vlade.

Samo godinu i pol nakon što je u Saboru dobio jednoglasnu podršku i vladajućih i oporbe Linić će doživjeti da njegov zakon o  predstečajnoj nagodbi  analizira i Šeksovo Antikorupcijsko vijeće i to u trenutku kad kod premijera stoji lošije od bilo kojeg SDP-ovog  ministra.

Više u tiskanom izdanju Novog lista u petak, 21. veljače 2014.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.