Vrpce nije počeo rezati, ali...

Premijer u kampanji? Milanović ove godine na putu više nego sve tri prošle zajedno

Jagoda Marić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U 65 dana ove godine »odradio« je 11 izleta po Hrvatskoj, dok ih je u istom razdoblju u prethodne tri premijerske godine imao ukupno tek – osam



ZAGREB » Nakon prošlih lokalnih izbora, u svibnju 2013. godine, premijer Zoran Milanović je kazao da nije rezao vrpce i da nije posjećivao gradilišta pa je obećao da će tako nastaviti i dalje i da se tu neće pokolebati. Godinu i pol uglavnom se držao tog načela, nije posjećivao gradilišta po Hrvatskoj, na »teren« je uglavnom izlazio ako je neku lokalnu zajednicu pogodila kakav katastrofa, poput poplava ili ledenih kiša.


  Međutim, ove se godine premijer izgleda odlučio na promjenu taktike, pa mu nije strano obići gradilišta ili sudjelovati na svečanosti »početka izvođenja radova«. Očito je da se ipak pokolebao, jer je u prva dva mjeseca ove godine i prvom tjednu ožujka, odnosno u prvih 65 dana ove godine, više putovao po Hrvatskoj nego li u sve tri prethodne godine svog mandata u istom razdoblju. 


 Kalendar


Tako njegov kalendar na mrežnim stranicama Vlade u ovoj godini bilježi 11 izleta izvan Zagreba, dok je u istom razdoblju 2012., 2013. i 2014. godine ukupno skupio njih osam. Očito je premijera na promjenu taktike potaknula činjenica da se ove godine održavaju parlamentarni izbori, a da se njegovom glavnom konkurentu Tomislavu Karamarku isplatio odlazak na teren. 




  Osim što je ovaj tjedan dva puta potegnuo do Rijeke, a jedan dan se zaletio i na Rab, premijer je obilazio i tvornice po Županji i Cerni, a u dnevnik putovanja nismo uračunali njegov posjet Gunji jer je odlazak u to poplavom pogođeno selo od proljeća prošle godine postao njegova rutina. Nije prerezao vrpcu, ali je u veljači bio na obilježavanju završetka projekta izgradnje i proširenja Gata Vrulje u Šibeniku.


Bio je na Hvaru i Lastovu, gdje je obišao novu dionicu rekonstruirane ceste Jelsa-Poljica i nazočio prikazu pokladnih običaja Lastova Culjanje u Gornjoj luci. Obilježavao je premijer i godišnjicu Seljačke bune, odnosno bitke kod Stubice. U siječnju je nenajavljeno u društvu povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu obišao gradiliš te nove zračne luke u Dubrovniku i lokaciju budućeg pelješkog mosta. U Puli je pak sudjelovao u »službenom obilježavanju početka izvođenja radova na izgradnji nove Opće bolnice«. 


 Vremena ima


Prethodnih godina premijer se klonio takvih događanja, pa tako kalendar za 2012. godinu u 65 dana bilježi samo njegove susrete u zgradi Vlade s europskim predsjednicima vlada, ministrima, veleposlanicima, te putovanja u inozemstvo, posebice u Bosnu i Hercegovinu. 


  U 2013. godini premijer je tek posjetio vojarnu »Pukovnik Predrag Matanović« u Petrinji, a dosta je putovao i po europskim državama.   Raspoloženiji za obilaske Hrvatske Milanović je postao početkom prošle godine, kad se bilježi sedam izleta, ali od toga se četiri tiču posjeta krajevima koje su pogodile neke katastrofe, primjerice poplave u Karlovci i Sisku ili ledana kiša u Gorskom kotaru. 

  Ipak, već se te godine nakon njegovog obilaska kompleksa Kupari i tvornica DOK-ING i Končar, gdje je bio još nekoliko puta, dalo naslutiti da neće tako čvrsto nastaviti s politikom da »ne obilazi gradilišta«. Doduše, vrpce još nije počeo rezati, ali ima vremena.



 Iako je premijer javno podržavao ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka u pregovorima s MOL-om oko Ine i nekadašnjeg ministra financija Slavka Linića kod promjena zakona o potrošačkom kreditiranju i zamrzavanja kamata na 3,23 za kredite u švicarcima, sav je posao prepustio njima i nije se, barem javno, sastajao sa zaintersiranim stranama. Ipak, ove godine u Banske dvore stigli su i predstavnici Stožera za obranu rafinerije u Sisku i predstavnici udruge Franak i to na razgovor baš s premijerom Milanovićem.