Glamurozno putovanje

Premijer Milanović u četvrtak na bečkom Opernballu; Za razliku od Sanadera frak će unajmiti, a ne šivati po mjeri

Dražen Ciglenečki

Bečki gradonačelnik Richard Lugner pozvao je Brigitte Nielsen, već zaboravljenu glumicu, kao jednu od glavnih gošći, dok premijer Milanović na Opernball dolazi kao gost socijalističkog kancelara Wernera Faymanna



ZAGREB U skoro dva mjeseca koliko se nalazi na premijerskoj dužnosti, Zoran Milanović samo je jednom prešao hrvatsku granicu, 30. siječnja kad je u Bruxelles išao na sastanak Europskog vijeća.


U četvrtak će drugi put kao predsjednik Vlade otputovati u inozemstvo i to u Beč gdje ga čeka bogat i zanimljiv program.    Prvo će u glasovitoj palači Hofburg, na poziv austrijskog predsjednika Heinza Fischera, prisustvovati obilježavanju 15. obljetnice Pripremne komisije organizacije ze sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa. Glavni će govornik biti generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a tema »Osnaživanje ljudi u svjetskim promjenama«.

No, vrhunac Milanovićevog posjeta Beču ipak će vjerojatno biti dolazak na glamurozni, 56. po redu Opernball, gdje ga je pozvao socijalistički kancelar Werner Faymann.


U zgradi bečke Državne opere okupit će se krema austrijskog društva, 5.150 njihovih političara, gospodarstvenika, zvijezda i zvjezdica.




Ulaznice, čiji je raspon cijena od 250 do 16.000 eura, već su tjednima rasprodane, a organizator, bečki gradonačelnik Richard Lugner, ove je godine kao glavne goste pozvao Brigitte Nielsen, pomalo zaboravljenu glumicu iz 80-tih godina, ali opet popularnu zbog sudjelovanja u reality showovima, te Rogera Moora, vjerojatno najpoznatijeg filmskog James Bonda.


Na listi međunarodnih gostiju ističu se još nekadašnji top model Helena Christensen i slavni njemački umirovljeni nogometaš Lothar Matthäus.


Da bi im se Milanović pridružio, morat će se prilagoditi strogom dress code koji za muškarce propisuje frak i bijelu leptir kravatu. Kako neslužbeno doznajemo u Vladi, Milanović neće kupovati frak nego će ga za tu posebnu prigodu unajmiti u Beču.


Opernball je i Ivi Sanaderu bio jedno od prvih putovanja u inozemstvu nakon što je krajem 2003. godine preuzeo premijersku dužnost. No, za razliku od Milanovića, njemu je po mjeri sašiven frak.


U USKOK-ovoj istrazi, otkrili su hrvatski mediji, otkriveno je da je Sanader vladinim zrakoplovom putovao u Beč na probe fraka koji je vjerojatno obukao samo jednom, na Opernballu 19. veljače 2004. gdje ga je pozvao kancelar Wolfgang Schüssel. Sa Sanaderom su bili i tadašnji ministri Miomir Žužul i Božo Biškupić.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u srijedu, 15. veljače, 2012.