I formalni odlazak ministrice kulture...

Premijer Milanović razriješio dužnosti ministricu Zlatar Violić, traži se njen nasljednik iz redova HNS-a

Tihana Tomičić

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Novi ministar, međutim, još nije izabran u HNS-u - nitko od pomoćnika ni zamjenika Andree Zlatar-Violić nije član HNS-a, pa tako otpadaju nagađanja o tome da bi nasljednici mogli biti Berislav Šišus ili Tamara Perišić



ZAGREB  Premijer Zoran Milanović razriješio je u srijedu dužnosti ministricu kulture Andreu Zlatar Violić koja je ranije danas predsjedniku Vlade dostavila pisanu ostavku na mjesto ministrice kulture, izvijestila je Vlada.


Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić poslala je ostavku premijeru Zoranu Milanoviću, nakon što je Državna revizija otkrila nepravilnosti kod baratanja putnim nalozima u visini od 152.000 kuna.


U pismu ostavke, ministrica navodi da su svi računi uredno zatvoreni, ali da ona ipak podnosi ostavku:




– Prema nalazu Državne revizije za 2013. u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice  izvan blagajničkog poslovanja. Na taj način je došlo do nepoštivanja Odluke u uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014.) vraćen je cjelokupni iznos sredstava. Korištena sredstva nisu trošena nenamjenski, a svi putni nalozi zatvoreni i odnose se na obavljena putovanja«. Ministarstvo je, dodaje, prihvatilo nalaz Državne revizije te donijelo Uputu o postupanju s računima za reprezentaciju i Uputu o postupanju s putnim nalozima te ispravilo nepravilnosti navedene u reviziji. 


– Kao ministrica prihvaćam odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i ispričavam se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju. Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka. Stoga ovime podnosim ostavku na mjesto ministrice kulture u Vladi RH – napisala je u pismu ostavke na dužnost ministrice kulture Andrea Zlatar Violić.


Zlatar je u pismu zahvalila predsjedniku Vlade na povjerenju koje joj je ukazao imenovanjem na mjesto ministrice kulture. »Posebno bih htjela naglasiti da sam ponosna na gotovo tri i pol godine zajedničkog rada za vrijeme kojega su u području kulture ostvareni značajni pomaci i projekti«, istaknula je Zlatar Violić.


Imenovanje novog ministra uslijedit će nakon što Milanović obavi konzultacije s koalicijskim partnerima.


Novi ministar, međutim, još nije izabran u HNS-u – nitko od pomoćnika ni zamjenika Andree Zlatar-Violić nije član HNS-a, pa tako otpadaju nagađanja o tome da bi nasljednici mogli biti Berislav Šišus ili Tamara Perišić.


U izbornoj godini traži se stranački čovjek, a osim toga HNS ima statutarnu odredbu da Središnji odbor stranke mora potvrditi kandidata za ministra iz redova HNS-a. Stoga će se morati čekati da se okupi središnje tijelo HNS-a, a dotad će, kako se u HNS-u saznaje, biti vjerojatno imenovan v.d. ministra, vjerojatno netko od postojećih nestranačkih ljudi u Ministarstvu