Četvrtak, 26. studenog 2015.
Banke imaju timove koji će se baviti restrukturiranjem

Predstečajne nagodbe: Orešar i Lijanović prvi zatražili Linićevu pomoć

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor: Jagoda Marić
Objavljeno: 10. listopada 2012. u 7:29

Obveze Orešarovog  Orbis Holdinga dosegnule su 170 milijuna kuna, a  vjerovnici će odlučiti  isplati li ih se spašavati. Centar banka suglasna je da se  nagodbom pokuša spasiti  Stipex, povezan s Lijanovićem

ZAGREB - Tvrtka Orbis Holding Brune Orešara  i Mesna industrija Stipex, povezana s poduzećem Lijanović, potvrđeno nam je iz više izvora, prva su poduzeća koja  su zatražila predstečajnu nagodbu, odnosno pomoć države u konsolidaciji svoga poslovanja. Te tvrtke do nagodbe će doći, te izbjeći stečaj, ako se njihovi najveći vjerovnici,  među kojima mogu biti banke, dobavljači ali i država, dogovore o reprogramu ili otpisu duga, a možda i o njegovom pretvaranju u vlasničke udjele.

Kako  je u svome zahtjevu za predstečajnu nagodbu navela tvrtka Orbis Holding njihove su obveze dosegnule 170 milijuna kuna, a  vjerovnici kojima taj novac duguju odlučit će  isplatili ih se spašavati. Orbis Holding zapošljava tek jednog radnika. Što se tiče Stipexa, mesne industrije iz Velike Pisanice, njihov najveći vjerovnik, Centar banka, suglasna je da se tvrtka pokuša spasiti predstečajnom nagodbom i da svoja potraživanja naplati obročno.

Reprogram, otpis...

Odluke banaka o tome hoće li umjesto stečajeva, pristati na reprogram, otpis ili pretvaranje duga u vlasnički udio umnogome će odrediti i koliko će biti provedeno predstečajnih nagodbi, od potencijalnih 55 tisuća slučajeva,  a koliko će poduzeća završiti u stečaju. U takvim tvrtkama banke imaju oko 23 milijarde problematičnih kredita, od ukupno 118 milijardi kredita koliko ih trenutno imaju u gospodarstvu.  Pojedine banke već imaju timove koji bi se trebali baviti predstečajnom nagodbom, ali ni u jednoj banci ne žele otkriti koliko je njihovih klijenata kandidata za taj postupak niti koliko imaju kredita koje ne uspijevaju naplatiti.

U Zagrebačkoj banci  već imaju ustrojen tim Restrukturiranja koji, zajedno s voditeljima poslovnog odnosa, radi s klijentima koji imaju poteškoća u urednoj otplati kredita. Banka je individualnim pristupom klijentu u svakoj situaciji u kojoj je postojala perspektiva nastavka poslovanja odobravala reprograme otplata kredita. Primjenom novih propisa banka će nastaviti nastupati proaktivno u traženju rješenja koja podržavaju opstojnost poduzetnika kada god se pokaže da postoji ekonomska opravdanost, poručili su iz Zabe.

Loši plasmani

U Hypo banci su, kažu,  sukladno novom zakonu, oformili timove stručnjaka koji će sudjelovati u radu odbora za predstečajnu nagodbu.  U Erste banci novi zakon neće  izazvati organizacijske promjene jer i oni već imaju  Odjel restrukturiranja unutar Direkcije upravljanja lošim plasmanima koji je zadužen za restrukturiranje i oporavak klijenata s problemima u financijskom poslovanju. Udio tzv. problematičnih plasmana u ukupnom portfelju Erste banke, poručuju, ispod je prosjeka na hrvatskom bankarskom tržištu. 

Kažu i da u velikoj većini slučajeva uspijevaju zajedno s klijentom pronaći način  da se podmire sve nastale obveze. I Privredna banka Zagreb je, kako tvrde, osigurala stručne službe i timove zaposlenika koji će joj omogućiti da se na najbolji način uključi u procese i postupke predstečajnih nagodbi radi konsolidacije poslovanja svojih klijenata.

Komentari

5
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Milan Ujević
  Milan Ujević   Objavljeno: 10. listopada 2012. u 11:25

  Onog trenutka kada je MF odustao od najavljivanog tvrdog pristupa(koliko sam razumio rane najave S.Linića) da će banke MORAT (zakonska prisila)pretvarat plasmane u udjele - koncept(sada Zakon)je otvorio vrata da banke možebitno nađu svoj interes u takvim spašavanjima poduzeća.Bankama je oduvijek bio poslovni interes da svoje klijente spašavaju u teškim vremenima-kad je to za njih optimalno-jer je to i njihov intres u upravljanju lošim plasmanima.

  • GLEMBAY
   GLEMBAY   Objavljeno: 10. listopada 2012. u 18:58

   WFT ?Ne znam što ste razumjeli,ali bankama nikako nije interes upravljati lošim plasmanima,zato postoje pojmovi poput ČIŠĆENJA PORTFELJA i rezervacija loših kredita.Za svaki slučaj,tu je i osiguranej istog kredita.Banke nemaju ljude za to,baš kao niti FINA,evo danas je 10.10.,a ništa se pokrenulo nije.

 • F.Čabrijan
  F.Čabrijan   Objavljeno: 10. listopada 2012. u 8:54

  Linić će se lako dogovoriti s Orešarom i Lijanovićem.Ljudi mijenjaju zaštitnike. Linić se za razliku od ove dvojice neće nikad dogovoriti s prosvjetnim radnicima. Naime, Oni nemaju novaca a i puno ih je.

 • GLEMBAY
  GLEMBAY   Objavljeno: 10. listopada 2012. u 8:47

  E javili se pravi za sanaciju-Orešar i Lijanović.Koga će spašavati -onog jednog zaposlenog kod Orešara za 170 miliona kuna ?! Ili taj STIPEX koji je klasičan primjer pranja love i pljačkanja ludi,uz sudjelovanje države (tko je Lijanoviću izdao dozvolu za farmu,koja ne ispunjava tehničke uvjete,niti je imao od početka studiju utjecaja na okoliš,a inspekcije ga zaobilazile u širokom luku ?).Naša posla,kao i obično..

  • optimist
   optimist   Objavljeno: 10. listopada 2012. u 14:06

   Pitaj rikukua on ima veze i rodake u Bosni i u HDZ