Tko u Hrvatskoj veliča propale režime?

Predsjednik SAB-e Franjo Habulin: Ne vidim titovke po ulicama, ali kao i drugi vidim ustašku ikonografiju

Boris Pavelić

Franjo Habulin / Snimio Darko JELINEK

Franjo Habulin / Snimio Darko JELINEK

Iz ureda predsjednice Republike i iz Vlade nisu odgovorili na upit da preciziraju tko to u Hrvatskoj veliča komunizam i(li) zločine nakon Drugog svjetskog rata, o kojima je predsjednica govorila na televiziji, a Vlada ih spominje u priopćenju



Predsjednica Republike i vlada nisu jučer našem listu objasnili »tko veliča propale zločinačke režime«, tko je »krajnja ljevica« te tko »neprihvatljivo istupa« i »stalno nameće lažne teze o ustašizaciji društva«, što su formulacije iz predsjedničina televizijskog obraćanja i Vladina priopćenja u ponedjeljak navečer.


Lažne teze


Predsjednica Republike u obraćanju je, uz ostalo, kazala i ovo: »U posljednje vrijeme svjedoci smo eskalacije netolerancije, govora mržnje i veličanja propalih zločinačkih režima«. Pred kraj govora, konstatirala je kako u društvu traje »spirala nadmetanja u opravdavanju režima koji ne zaslužuju opravdanje«, te napomenula kako je »svjesna da će se ovim svojim istupom zamjeriti i krajnjoj desnici i krajnjoj ljevici«.


 Ubrzo nakon predsjedničina obraćanja Vlada je objavila priopćenje u kojemu stoji i ova rečenica: »Stalno nametanje lažnih teza o ustašizaciji društva i neprihvatljivi istupi pojedinaca dio su šire kampanje s ciljem novih podjela u društvu i sprečavanja provođenja reformi i programa aktualne Vlade«. Ta se rečenica može čitati na suprotstavljene načine: tako da se »neprihvatljivi istupi pojedinaca« odnose na one koji »veličaju ustaški režim«, ali i na one koji »stalno nameću lažne teze o ustašizaciji društva«.




Od predsjedničina ureda i Vlade tražili smo da nam preciziraju, te imenom i prezimenom navedu osobe ili organizacije koje veličaju komunizam i(li) zločine počinjene poslije Drugoga svjetskog rata. Odgovor nismo dobili.


Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SAB) Franjo Habulin za naš je list kazao kako »nije primijetio da itko u Hrvatskoj veliča nekakvo jugoslavenstvo, ili da pati jer je propala Jugoslavija«.


Parole, parole


– Ne vidim baš ni titovke i petokrake po ulicama, kao ni da ljudi izvikuju komunističke parole. Vidio sam, međutim, ono što je vidjela i cijela Hrvatska: veličanje ustaštva na stadionima, izvikivanje ‘Za dom spremni’ usred Zagreba, ustašku ikonografiju po ulicama… – kazao nam je Habulin. Kaže kako je »dužnost SAB-a obilježiti važne i svijetle događaje iz Narodnooslobodilačke borbe, kao što nam je interes stvaranje uvjeta za bolji život za sve«.


U svom govoru na akademiji u povodu Dana oslobođenja Zagreba, Habulin je priznao i osudio poslijeratne partizanske zločine.


– Dio vojske NDH nije položio oružje i nije se bezuvjetno predao, pa je rat trajao sedam dana duže. Zato je ta vojska uvelike odgovorna za ono što se dogodilo. Da su se predali, bilo bi i uhićenja, i sudskih procesa i likvidacije onih koji su počinili zločine, ali sigurno ne u mjeri u kojoj se to poslije Bleiburga dogodilo – kazao je Habulin.