Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Svečani doček

Predsjednica u Sarajevu: Dajem punu potporu BiH uz poštivanje njezina suvereniteta

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 3. ožujak 2015. u 11:48 2015-03-03T11:48:00+01:00

Kolinda Grabar-Kitarović je posjet Sarajevu završila na ćevapima s Bešlićem

ZAGREB Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u utorak u Sarajevu da će se zauzimati za punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu k euroatlanstkim integracijama pri čemu će se strogo voditi računa o poštivanju suvereniteta te zemlje, ali i nastaviti iskazivati zanimanje za položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi. 

"Temelj mojeg odnosa prema BiH jest apsolutno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH, a isto tako i potpune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda", kazala je Grabar-Kitarović novinarima nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Ivanić je izrazio zahvalnost svoje zemlje Hrvatskoj za potporu na putu prema Europskoj uniji u čemu je i sadašnja hrvatska predsjednica, kako je istaknuo, imala važnu ulogu dok je bila ministrica vanjskih poslova.

Ocijenio je važnim što je Grabar-Kitarović kao nova hrvatska predsjednica za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrala upravo BiH.

To ukazuje na važnost koju Hrvatske pridaje BiH, ali i obratno, rekao je.

"Republika Hrvatska i BiH dvije su istinski prijateljske zemlje", kazao je Ivanić.

Istaknuo je da je Hrvatska uvijek bila prijatelj koji je pomagao BiH.

Razgovore s hrvatskom predsjednicom opisao je kao iskrene i otvorene.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitaroviću utorak kasno poslije podne završila je službeni posjet Bosni i Hercegovini šetnjom starim dijelom Sarajeva koja je pak okočana porcijom ćevapa u jednoj poznatoj lokalnoj ćevabdžinici i u društvu Halida Bešlića.

Ostalo je nejasno je li poznati pjevač slučajno naišao u ćevabdžinicu u vrijeme kada je tamo sjedila hrvatska predsjednica s pratnjom no njih dvoje srdačno su se pozdravili što su novinari mogli vidjeti kroz izlog radnje.

Prije oproštajnog objeda u Sarajevu Grabar-Kitarović obišla je katedralu Srca Isusova, pravoslavu Sabornu crkvu, Begovi džamiju i Židovski muzej.

Predsjednica Grabar-Kitarović ranije tijekom dana razgovarala je s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Kako je priopćeno nakon razgovora u parlamentu hrvatska predsjednica i njeni sugovornici ocijenili su kako se odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske razvijaju u duhu dobrosusjedstva, rješavanja otvorenih pitanja i unaprjeđenja regionalne suradnje na svim poljima, čime se ispunjavaju europski standardi u bilateralnoj suradnji.

Hrvatska je predsjednica ovom prigodom kazala kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu BiH u procesu euroatlantskih integracija istaknuvši kako očekuje da će njen petogodišnji mandat biti ispunjen dijalogom i rješavanjem svih otvorenih pitanja u odnosima sa BiH.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.