Prevencija

Predsjednica teško mogla drugačije, sve i da je htjela: MR pregled zdravi u nas imaju samo o – vlastitom trošku

Ljerka Bratonja Martinović

Pretragu koja stoji između 1.400 i 1.600 kuna u cilju ranog otkrivanja bolesti može se napraviti jedino o vlastitom trošku. MR je skupa usluga do koje uz uputnicu HZZO-a nije lako doći čak ni u slučaju bolesti, a kamoli radi preventivnog pregleda, o čemu svjedoče duge liste čekanja



ZAGREB Magnetska rezonanca dojke i abdomena kao preventivna pretraga, kakvu je prošlog tjedna u privatnoj klinici obavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u javnom zdravstvu kao pravo pacijenta na teret zdravstvenog osiguranja uopće ne postoji. Tu pretragu koja stoji između 1.400 i 1.600 kuna, dakle, u cilju ranog otkrivanja bolesti može se napraviti jedino o vlastitom trošku.


Magnetska rezonanca, naime, skupa je usluga do koje uz uputnicu HZZO-a nije lako doći čak ni u slučaju bolesti, a kamoli ako se odlučite na preventivni pregled, o čemu svjedoče duge liste čekanja. U četiri zagrebačke bolnice koje su na stranicama HZZO-a objavile svoje liste čekanja na MR dojke, pacijente upisuju za najmanje tri do četiri mjeseca (KB Merkur i KB Dubrava), dok KBC Zagreb prve pacijente za tu pretragu upisuje tek za veljaču 2020. Na Sv. Duhu na MR dojke na red se može doći tek 25. svibnja 2020. godine. U KBC-u Rijeka danas se možete upisati za rujan ove godine, a u KBC-u Split na red ćete doći za 83 dana, dakle gotovo tri mjeseca. Ali pravo na taj pregled imate samo u slučaju da imate loš nalaz ili nejasnu sliku mamografije koji upućuju na mogući tumor. Uputnica za preventivni pregled MR-om nije predviđena u redovnom screeningu na rak dojke, gdje se žene šalju samo na mamografiju, te u određenim slučajevima na ultrazvučni pregled.


Smjernice Europskog društva za dijagnostiku dojke jasno propisuju koje su indikacije kod kojih za MR dojke: screening visokorizičnih žena, određivanje stadija novootkrivenih karcinoma prije operacije, procjena učinka kemoterapije, procjena implantata, traženje karcinoma dojke kod žena s metastazama koje imaju uredan nalaz mamografije i ultrazvuka, te sumnja na recidiv raka dojke. Među indikacijama je i rješavanje dvojbi u slučaju dvosmislenog nalaza mamografije ili ultrazvuka.


Skupo i efikasno




Magnet je izuzetno skup, ali i efikasan u otkrivanju raka dojke: europske smjernice kaže da je zbog svoje visoke osjetljivosti, MR dojke odlična screening pretraga. U skupini žena s obiteljskim predispozicijama za karcinom dojke i žena koje imaju mutacije gena BRCA 1 i BRCA 2, dokazana je viša osjetljivost MR-a u usporedbi sa drugim slikovnim pretragama dojke.


– Ako u obitelji imate više karcinoma dojke ili jajnika porazgovarajte o potrebama za MR-om s izabranim liječnikom ili radiologom. Postoje sustavi za procjenu rizika, a izabrani liječnik ili radiolog mogu vas uputiti u institucije u kojima se procjenjuje rizik razvoja karcinoma – kažu smjernice europskih radiologa. Nažalost, to ne znači da će zdravstvena blagajna pokriti spomenuti trošak jer se financijska nadoknada ove pretrage razlikuje se od zemlje do zemlje.


Ipak, ni magnetska rezonanca u otkrivanju raka dojke nije svemoćna: osjetljivost MR-a dojke za karcinom dojke je otprilike 90 posto, što znači da ni ovom pretragom 10 posto karcinoma neće biti prepoznato. Kod mamografije neka su istraživanja pokazala da je svaki peti tumor neprepoznat, no redovite mamografije jamstvo su da će se stanice raka ipak na vrijeme otkriti. Prednosti su MR-a što nije invazivan i nema štetnog zračenja poput mamografije, ali ga nedostupnim čine previsoka cijena i vremenski dugo snimanje, koje traje i do 45 minuta.


Sumnja na ozbiljnu bolest


Prema objašnjenju prof. Damira Miletića, predsjednika Hrvatskog društva radiologa i predstojnika Kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Rijeka, u dijagnostičkim pretragama dojke radi se o različitim metodama gdje se ne može jasno razgraničiti koja je bolja, a koja lošija.


– Radi se o sasvim različitim metodama, zbog čega bolja-lošija nije pravi put usporedbe. Jedno je znanstveno dokazano – mamografija je zasad jedina potvrđena tehnika probira koja smanjuje smrtnost od raka dojke. Točka. Sve ostalo je za dugotrajnu raspravu – rezolutan je Miletić. Probir magnetskom rezonancom za rak dojke neke su države velike ekonomske moći, neusporedive s Hrvatskom, navodi Miletić, uvele samo za strogo definirane visokorizične skupine bolesnica. Za ostalu populaciju »zlatni standard« i dalje ostaje – mamografija.


Slična situacija vrijedi i za MR abdomena: to je pregled kojim se dobiva najdetaljniji slikovni materijal abdominalnih organa, jasniji i detaljniji od drugih metoda snimanja, a ne koristi ionizirajuće zračenje. Pretraga je skupa, ako je radite zajedno s MR-om dojke stajat će vas dodatnih 800 kuna. Namijenjena je samo osobama kod kojih se posumnja na ozbiljnu bolest, a ne i onima koji žele preventivni pregled.


Na MR abdomena u riječkoj bolnici naručuju za rujan 2019., a u zagrebačkima se čeka od 91 do čak 680 dana…