Novi napadi nakon izbornog debakla

Predsjednica se distancira: Zar će zaista podržavati Plenkovićeve protivnike u HDZ-u?

Dražen Ciglenečki

Reuters

Reuters

Ne želimo više političare koji su udaljeni od vlastitog naroda, nego želimo one koji nas slušaju, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović. Ne vjerujem da je mislila na naše kandidate, a niti na mene, komentirao je Andrej Plenković



ZAGREB Bili smo skeptični kad nas je u ponedjeljak, jedan od boljih poznavatelja načina na koji razmišlja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uvjeravao da je ona dovoljno beskrupulozna da, nakon debakla HDZ-a na europskim izborima, ponovno počne napadati premijera Andreja Plenkovića.


Činilo nam se da naš sugovornik ipak pretjeruje, da se predsjednica Republike prije pet mjeseci stavila pod Plenkovićevo pokroviteljstvo i da sada nema natrag. Uostalom, otpustila je svog savjetnika Matu Radeljića, a s Pantovčaka su u pojedine medije plasirali tvrdnje da je upravo on kriv što je Kolinda Grabar-Kitarović povremeno kritizirala Vladu.


No, prevarili smo se, predsjednica se odmah prilagodila novonastalim okolnostima i vratila nekadašnjoj retorici.Odmak od HDZ-aZasad se još neizravno distancira od Plenkovića, ali iz njezinog intervjua agenciji Hina sasvim je jasno da predsjednica misli na premijera kad govori da su birači na nedjeljnim izborima poručili »ne želimo više političare koji su udaljeni od vlastitog naroda, nego želimo one koji nas slušaju«.




»Želimo one koji nas razumiju, koji suosjećaju s nama i koji govore u naše ime. Neprestano ponavljam gospodi u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i Europskom vijeću, niste došli razgovarati samo sa mnom, prošećite ulicama Zagreba ili bilo kojeg drugog hrvatskog grada. Razgovarajte s ljudima, pitajte što ih muči, što misle o Europskoj komisiji, kako je doživljavaju, što osjećaju«, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović.


Naravno da nije aludirala na Davora Bernardića, Anku Mrak Taritaš ili Ružu Tomašić, predsjednica Republike smatra da Plenkovićev HDZ ne diše s narodom, da su im strane njegove potrebe. I premijer je svakako svjestan toga da Kolinda Grabar-Kitarović, u pokušaju da se ponovno malo odmakne od HDZ-a koji gubi glasače, cilja na njega, ali logično je da ne želi to javno pokazati.


Populističke pozicije


– Ne vjerujem da je mislila prije svega na naše kandidatkinje i kandidate, a niti na mene. Ako je netko non-stop na terenu i razgovara s ljudima zadnje tri godine, ako se svim svojim znanjem, energijom, integritetom bori da rješava sve moguće probleme koji su nas dočekali, onda smo to mi. Ta teza što se tiče HDZ-a mislim da ne stoji, izjavio je jučer predsjednik Vlade, koji svojim gostima iz Bruxellesa vjerojatno nikad nije sugerirao da razgovaraju s hrvatskim građanima.


Kolinda Grabar-Kitarović već je ranije, dok se nije približila Plenkoviću, pričala da narod želi »protresti taj politički život u Hrvatskoj i političke elite«, kao da ona sama nije pripadnica uskog političkog establišmenta.


Sada, eto, opet nastupa s populističkih pozicija. Bit će zanimljivo pratiti dinamiku između ovo dvoje, budući da je Plenković i jučer ponovio da on ne namjerava odustati od pozicioniranja HDZ-a na desnom centru, dok predsjednica traži za izbore širu biračku bazu.


Neki naši sugovornici smatraju da bi se Kolinda Grabar-Kitarović mogla uključiti i u sukobe unutar HDZ-a i to na način da podrži Plenkovićeve protivnike, recimo Davora Stiera, s kojim je u dobrim odnosima od kad je on obnašao dužnost ministra vanjskih poslova.


Kako jedan od njih kaže, »ona je u stanju pridružiti se političkom cipelarenju čovjeka koji je na podu«.


Nezgodna situacija


Ovo nas dovodi do pitanja koje je jako važno za budućnost HDZ-a, kad će se održati redovni unutarstranački izbori.


Statut HDZ-a propisuje da mandat njihovih dužnosnika traje četiri godine, a Plenković je predsjednik postao u srpnju 2016. To znači da bi HDZ novog lidera trebao izabrati najkasnije u srpnju 2020. Ali, još prošle godine, kad je Plenkovićeva moć bila neupitna, u HDZ-u se kalkuliralo o odgađanju tih izbora za razdoblje nakon izbora za Sabor, koji su krajem 2020.



I Milijan Brkić je osjetio da se Plenković odjednom našao u ozbiljnim problemima. On se, pritisnut istragom USKOK-a i naznakama da će se Plenković po završetku izbora obračunati s njim, potpuno politički pasivizirao, ali se sada ohrabrio. Već je u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva HDZ-a protuslovio Plenkoviću, koji je za izborni neuspjeh okrivio nedovoljno angažirano članstvo i birače. Plenković je jučer javno odgovorio Brkiću.– Nisam ga vidio u ovoj kampanji. Nije ništa pridonio. A svatko se mogao angažirati i trebao je to maksimalno, izjavio je predsjednik HDZ-a.Brkić mu je uzvratio putem Hine: »Sve što sam mislio, rekao sam na Predsjedništvu. Nisam nikada, niti namjeravam ubuduće bilo kome slati ni odgovore niti pitanja putem medija već sve što imam kazati, uvijek kažem za stolom političke obitelji.«

 



Razlog je činjenica da tijekom prve polovice iduće godine Hrvatska predsjeda Europskom unijom, pa će Plenković biti koncentriran na te obveze, a poslije toga bi ostalo premalo vremena da se organiziraju izbori u HDZ-u.


Prethodno bi se u tom slučaju moralo izmijeniti Statut kako bi se produljilo Plenkovićev mandat. No, njegova je pozicija poslije europskih izbora bitno lošija i tko zna što bi bilo u stranci kad bi Plenković htio sazvati Sabor HDZ-a na kojem bi se promijenilo Statut i njemu omogućila i peta godina predsjedničkog mandata.


S druge strane, ako će unutarstranački izbori biti u redovnom roku, politički oslabljeni Plenković sigurno će imati protukandidate, Stier je već najavio da je zainteresiran za to. Vrlo, dakle, nezgodna situacija za predsjednika HDZ-a.