Počele pripreme

Predsjednica nezadovoljna jer je vlada ignorira oko priprema za predsjedanje EU-om

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters

Možda i najviše nedoumica izaziva zgrada u Bruxellesu, kupljena početkom 2013. godine za 11,5 milijuna eura kako bi se u nju uselilo hrvatsko Stalno predstavništvo pri EU. Izvori bliski Zrinjevcu očekuju da će i ta zgrada biti spremna za predsjedanje te da će hrvatski diplomati i prije početka predsjedanja početi koristiti taj prostor. 



Od rujna ove godine zaposlenici državne i javne uprave krenut će na tečajeve kako bi bili spremni sudjelovati u predsjedanju Hrvatske Europskom unijom. U edukacije, tijekom kojih trebaju naučiti niz vještina – primjerice, kako voditi sastanke – bit će kroz godinu dana uključeno više od 800 ljudi. Na to će biti utrošeno gotovo devet milijuna kuna, no 85 posto troškova – dakle, oko sedam i pol milijuna kuna – trebalo bi biti »pokriveno« iz Europskog socijalnog fonda.


Osposobljavanje državnih i javnih službenika jedna je od ključnih stvari u pripremama Hrvatske za predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. godine. Predsjedanje Unijom Vlada je nedavno proglasila »aktivnošću od posebnog značaja« što znači da svi poslovi povezani s pripremama za predsjedanje imaju prioritet u radu državne uprave.


Oko 1.400 sastanaka


Među prioritete svakako spada i pronalaženje i uređenje primjerenih prostora u kojima će se tijekom hrvatskog predsjedanja održati doslovno stotine sastanaka. U Vladi računaju s oko 1.400 raznih sastanaka u Bruxellesu, jednim do dva sastanka predsjednika i premijera država članica u Hrvatskoj, kao i dodatnih 20-ak ministarskih konferencija i dvjestotinjak sastanaka na tehničkoj razini. Sve te sastanke i ljude negdje, naravno, treba smjestiti.




Zbog toga će do kraja godine, podsjetimo, iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice biti preseljena zagrebačka gruntovnica kako bi se taj prostor preuredio u kongresni centar. Lokacija je, smatraju naši izvori, idealna jer se nedaleko nalazi Koncertna dvorana »Vatroslav Lisinski« i Muzej suvremene umjetnosti koji se mogu koristiti za popratna događanja, poput svečanih primanja i kulturnih programa. Radovi na preuređenju, očekuje se, krenut će početkom sljedeće godine, a mogli bi potrajati osam do deset mjeseci. Bude li sve teklo prema planu, prostor NSK, odnosno gruntovnice bit će spreman taman na vrijeme.


No, ako zapne, u Zagrebu mora postojati i rezervna solucija, svjesni su u Vladi. Ta druga zgrada, koja bi trebala poslužiti i za sastanke eksperata, još nije pronađena, a prema neslužbenim informacijama, jedna od opcija je zgrada u Novom Zagrebu, svojevremeno planirana za regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija.


Ipak, možda i najviše nedoumica izaziva zgrada u Bruxellesu, kupljena početkom 2013. godine za 11,5 milijuna eura kako bi se u nju uselilo hrvatsko Stalno predstavništvo pri EU. Izvori bliski Zrinjevcu očekuju da će i ta zgrada biti spremna za predsjedanje te da će hrvatski diplomati i prije početka predsjedanja početi koristiti taj prostor. Očito je, međutim, da s tom zgradom već neko vrijeme zapinje. Na to upozoravaju i u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.


Na Pantovčaku imaju dojam da su pripreme za predsjedanje »uzele maha tek u posljednje vrijeme i da je dosta vremena izgubljeno, odnosno da je puno toga preostalo za učiniti u manje od godinu i pol koja još ostaje za pripreme za predsjedanje Vijećem EU i da doista moramo požuriti«.


»To se odnosi na zapošljavanje, osposobljavanje i obrazovanje ljudi koji će raditi na ovom vrlo zahtjevnom projektu, kao i na pripreme sjedišta predsjedanja u Zagrebu, a posebice na prostore Stalnog predstavništva RH pri EU u Bruxellesu«, odgovorili su s Pantovčaka na naš upit je li predsjednica zadovoljna dosadašnjim tempom priprema. Napomenuli su i da je predsjednica nedavno o tome razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem te tvrde da su »oboje neugodno iznenađeni što ta zgrada, nakon toliko novca koji je utrošen na kupnju, još stoji nedovršena«. No, kako doznajemo, to bi se konačno trebalo promijeniti: prema neslužbenim informacijama očekuje se da će uskoro biti raspisan natječaj za izvođača radova i da će preuređenje zgrade početi ubrzo nakon toga.


Kada je u lipnju bila u Bruxellesu, Kolinda Grabar-Kitarović novinarima je kazala da želi dati svoj doprinos u kreiranju hrvatskog predsjedanja EU-om jer je »riječ o zajedničkim ovlastima«. Njezin Ured, potvrdili su nam, informiran je o dosadašnjim pripremama kad je u pitanju program predsjedanja jer su predstavnici Ureda uključeni u Međuresornu radnu skupinu za europske poslove pri MVEP-u. Međutim, na Pantovčaku su primijetili da ih Vlada nije uključila u nedavno uspostavljenu (novu) strukturu za pripreme predsjedanja Hrvatske EU-om.


Iznenađeni odlukom


»Ured Predsjednice nije uključen u strukturu koja je nedavno uspostavljena za pripreme predsjedanja RH Vijećem EU: Upravljačko vijeće za Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU 2020. niti u Međuresorno koordinacijsko vijeće za Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU 2020. Takav pristup odudara od dosadašnje prakse uključivanja predstavnika UPRH u rad različitih radnih skupina ili mehanizama koje uspostavlja Vlada Republike Hrvatske«, navode, pomalo »u rukavicama«, na Pantovčaku.


Čini se, dakle, da su iznenađeni tom odlukom jer predstavnik Ureda predsjednice doista sudjeluje u radu raznih tijela koje je Vlada osnovala, primjerice, čak i u Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem. No, naši izvori tvrde da će predsjednica ipak biti uključena u rad tijela koja pripremaju predsjedanje, bez obzira na formalnu odluku. »Na sjednice upravljačkih tijela bit će redovito pozivani predstavnici Ureda predsjednice i Hrvatskog sabora«, poručuju naši sugovornici.